Byggahus.se

Är det ett bra köp? Tolka besiktningsprotokoll

 1. K
  Medlem · 3 inlägg

  kopahus

  Medlem
  Hej, ny till renovering och hus som bostadsform.
  Har hittat ett objekt som säljs med friskrivningsklausul och ligger enligt min bedömning ca 15-20% lägre i utropspris.

  Är medveten om att renoveringar krävs, tanken är i så fall att göra det vi kan själva och ta hjälp med resterande, beta av rum för rum utan brådska. Hur ska man tolka besiktningsprotokollet nedan? Av de hus vi tidigare tittat på har fukt alltid återfunnits i källare/krypgrund samt i vissa objekt på vinden. Verkar det vara ett bra hus enligt förutsättningarna eller ska man bli totalt avskräckt av nedan? Tack

  Utvändigt / Fasad tegel Tegelfasaden är äldre. Tegel är ett starkt och tåligt fasadmaterial som kräver lite underhåll. Ofta förekommer tunna sprickor vilket oftast har kosmetisk betydelse. Med tiden behöver dock oftast fogar kompletteras samt fasadens kramling (förankring i stommen) kan rosta sönder/lossna vilket innebär att fasaden kan bukta/svikta. Vanligt förekommande är även att armeringen över fönster/dörrar rostar (utvidgas) varvid den kraften kan orsaka fogsläpp och sprickbildning i tegelfasader. Ovanstående kan i sin tur leda till fuktskador i bakomliggande konstruktioner. Stora avvikelser förekommer dock beroende på hur utsatt fasaden är.

  Källarplan / Allmänt 1 Vid kontroll av konstruktion uppmättes fuktvärden över kritisk nivå för mikrobiell tillväxt och mikrobiell lukt upplevdes i provhål. Provhål togs i golv/väggvinkel i gillestugans uppreglade och isolerade väggkonstruktion samt i utreglad väggkonstruktion mot grundmur. Grundläggningen består av en betongplatta på mark utan underliggande isolering och med ett uppreglat isolerat golv dikt an betongen. Denna konstruktion får ofta skador på grund av naturlig fuktvandring. Risk för mikrobiell tillväxt föreligger om den relativa fuktigheten (RF) i den omgivande luften är över 75 % vilket i furuvirke motsvarar en fuktkvot (FK) på 17 %. Fuktkvoten uppmättes till mellan 12,9 & 17,4 % FK

  Källarplan / Allmänt 2 Blåsbildning finns på källarväggar och förhöjda fuktindikationer noterades. Blåsbildning invändigt på källarytterväggarna är ett tecken på att källarens utvändiga fuktskydd inte längre fungerar tillfredsställande.

  Vind Mikrobiell påväxt finns på underlagstaket. Den upptäckta mikrobiella påväxten på underlagstaket kan vara ett tecken på att vinden tillförs fukt inifrån bostaden och/eller uteluften. Vi rekommenderar en fördjupad undersökning för att bedöma orsak och omfattning.
   
 2. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 5 852 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  Källarfukt är väl inte helt ovanligt: Du får riva ut allt organiskt material, troligen dränera och sedan bygga det fuktsäkert (med tex nivellsystem eller liknande) eller se till att hålla källaren som källare och inte rum/boyta.
   
  Redigerat 23 mar 14:32
 3. K
  Medlem · 3 inlägg

  kopahus

  Medlem
  Tack för svar och hjälp! Källaren är inredd med väggpanel i trä som jag förstår inte är helt bra att ha och kan bidra till fukt?
  Källaren är tvättrum, gillestuga, gästrum, kontor och dylikt.
  Tack återigen!
   
 4. klaskarlsson
  Medlem · Stockholm · 5 852 inlägg

  klaskarlsson

  Medlem
  Nja, jag tror inte träpanelen "bidrar" till fukt.
  Däremot kan den hålla kvar fukt, men framförallt tar den skada och det kan bildas mögel över tid om det sitter direkt mot källarväggen.
  Nivellsysem (mfl) byggs ju så att inget organiskt sitter mot golv/vägg, så att man inte får angrepp även om källaren har en högre fukthalt än vad som är bra. Men det är antaglien ett etcken på att därneringen behöver ses över också med allt vad det innebär om man har förhöjda fukthalter och tom lukt/påvisbar påväxt...

  Men så länge man tar med det i beräknigen så är det ju inte mer än att man skall fixa till det. Och river man ur det organiska så behöäver det inte brådska så länge man inte använder källaren.
   
 5. K
  Medlem · 3 inlägg

  kopahus

  Medlem
  Okej, tack! Känns betryggande att det verkar gå att åtgärda och vi har räknat med budget och tid för det. Mycket att sätta sig in i med hus :)
   
 6. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 412 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Det avgörande om det är ert första hus är hur insatta ni är i husägande och vd som kan hända. Det är mycket som kan hända, ni kan ju se många trådar här. Men det är säkert mer vanligt att problemen är måttliga och att man löser det genom egna insatser eller goda tillgångar utöver inköpspriset. Om man är oerfaren är det bra att köpa ett nyare hus i gott skick eller att ha stora reserver. Nu skriver väl inte vad klausulen beror på, men ett skäl kan vara att det är ett dödsbo där det blir komplicerat att driva processer i efterhand. Lycka till!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.