Byggahus.se

är den här väggen bärande?

 1. Roflchopper
  Medlem Nivå 1
  Hej, jag och min sambo har precis köpt ett torp och började att riva bort de gamla golven och väggarna. Vi vill gärna öppna upp köket genom att ta bort väggen till vardagsrummet men undrar nu om väggen är bärande.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  WhatsApp Image 2020-06-30 at 15.57.43.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  WhatsApp Image 2020-06-30 at 15.56.49.jpeg


  Tjockleken är circa 7cm och det finns ett rum ovanför köket och vardagsrummet där väggen inte fortsätter uppåt.

  Tror ni att vi kan riva bort väggen? Tack på förhand :)
   
 2. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 8
  Väggen ser inte direkt bärande ut, ser inga reglar? Kan du göra en enkel skiss som visar var i huset väggen är?
   
  • Laddar…
 3. Roflchopper
  Medlem Nivå 1
  nej, vad jag har sett finns det inga.
   
 4. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Nivå 8
  Ok, väggen ligger ju placerad som en hjärtvägg och skulle kunna vara bärande, men den del du börjat riva är ju inte bärande (inte i någon större utsträckning iallafall). Jag skulle ändå vara försiktig och ev ta ni en konstruktör eller erfaren snickare som får titta på det
   
  • Laddar…
 5. J
  Medlem · Nivå 24
  Man ska vara försiktig med att dra slutsatser om väggar är bärande eller inte bara med utgångspunkt från hur de ser ut. En tretums plankvägg som det här är fråga om kan mycket väl vara bärande. Enklaste sättet att avgöra frågan är att ta reda på vilken riktning som golvbjälkarna ovanför har. Det ser ni direkt om ni tänker på att golvbrädorna ligger i rät vinkel i förhållande till golvbjälkarna.
   
 6. Roflchopper
  Medlem Nivå 1
  Köket och vardagsrummet ligger i den högra delen på bilden. Den andra bilden är rummet ovanför och jag tror att väggen ligger under den närmsta balken. Men som du säger är det nog bra att ta hit en erfaren snickare.
   
 7. J
  Medlem · Nivå 24
  Som huset ser ut talar det mesta för att väggen inte är bärande. Men gör som jag sa, lyft på det som ligger på golvet så ni kan bedöma golvbrädornas (och bjälkarnas) riktning. Det tar inte många minuter.
   
  • Laddar…