Byggahus.se

Är Byggmaxs tryckimpregnerade virke verkligen konstruktionsklassat?

 1. M
  Medlem Nivå 5
  Ja. Jag höll inne med pengar för avhjälpande, erbjöd de att avhjälpa felen men istället för att svara så skickar de en stämningsansökan till tingsrätten. Genstämning inskickad.
   
  • Laddar…
 2. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Som du beskriver det i tråden så är ju inte trädäcket fackmannamässigt konstruerat.
  Finns det något skriftligt avtal med byggfirman?
   
 3. M
  Medlem Nivå 5
  Ja, det finns avtal. En besiktning är gjord (den som jag har anlitat) och den menar att entreprenanden visar upp stora brister och bryter mot paragraf 4 i konsumenttjänstlagen (dvs icke-fackmässigt utförd). Byggfirmans anlitade besiktning är gjord också men har inte sett något utlåtande ännu..
   
 4. R
  Medlem Nivå 12
  Man hållfasthetssorterar mig veterligen inte tryckimpregnerat virke då en altan inte räknas som bärande konstruktion. Därav kan du även exempelvis köpa stolpskor till plintarna som varken har CE-märkning, tekniska godkännanden såsom ETA och prestandadeklaration (DoP).
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem Nivå 5
  Jag har bara utgått från dimensioneringstabellerna/guiderna på svenskt träs hemsida och de tar mycket väl hänsyn till C-klassen för altan/trädäck. Länk: https://www.byggbeskrivningar.se/dimensionering/
   
 6. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Då får du ta en tur till brädgården och studera virkesutbudet, för där finns klassning på de grövre dimensionerna som ex. används som bärlinor och bjälkar för ett trädäck. Har så gjort i några år.
   
 7. GoForIt
  Medlem · Nivå 13
  Kan väl finnas anledning till att du inte sett till den.
  Tråkig situation.
  Tyvärr ytterligare en (i högen av) påminnelser om att man alltid bör vara med i processens gång.
   
 8. M
  Medlem Nivå 5
  Jag var ytterst med i processen men är lekman. Jag fick vissa saker gjorda t ex syllpapp under stående reglerna.
   
  • Laddar…
 9. F
  Medlem · Nivå 10
  Hållfasthetsklassningen är ett skämt som EU infört för att skydda EUs inre marknad emot importerat virke. Den har ingen betydelse överhuvudtaget även om byggnadsingenjörer fantiserar det. De flesta sågar hållfasthetsklassar genom att titta två sekunder på virket och uppskatta hur många och hur stora kvistar det innehåller. Det handlar om att EU bestämt att konstruktionsvirke måste vara hållfasthetsklassat och denna stämpel kan endast ges av ett EU land.

  En av dom större återförsäljarna av virke här i Finland har egen såg i Ryssland därifrån dom importerar virke och helt fräckt smäller på C24 stämpeln trots att det inte borde vara möjligt.
   
 10. Casaloco
  Medlem · Nivå 5
  Vad menar du med att klassningen inte har någon betydelse? Olika typer av klassning på konstruktionsvirke C/K/T har funnits länge bara kallats olika betäckningar genom åren.
   
 11. M
  Medlem Nivå 5
  När jag låg på Byggmax kundservice så skickade de frågan vidare till Södra trä. Nu känner jag mig säker på svaret:

  45x45 är ej hållfastsorterad alls.
  45x95 är C14
  45x120 är C14
  45x145 är C24.
   
 12. J
  Medlem · Nivå 22
  Allt tryckt virke brukar vara kvalitetssorterat, typ G4-1, G4-2 och så vidare. Detta gäller även 45x45. Kvalitetssorteringen bedömer främst förekomsten och typen av kvistar och bygger på den gamla svenska virkessorteringen. G4-1 motsvarar III sortering som var den bättre delen av huvudgruppen sekunda. Prima var kvistfritt eller näst intill. G4-1 och G4-2 har kvistar, men inga torra eller kantkvistar. De flesta trävaruhandlare sätter ut denna uppgift, men jag ser den sällan hos ByggMax. 45x45 av G4-2 sortering är inte skräpvirke.

  Hållfasthetsklassningen av konstruktionsvirke har lång tradition i Sverige. Förr hette det T 70 (motsvarar C 14) eller T 100 (C 24). Eftersom talen anger böjhållfastheten är skillnaden betydande. Jag tror inte man kan utgå från att hållfasthetsklassen följer dimensionen. Jag har själv i år köpt 45x145 både som C 14 och C 24 till olika ändamål. Det enda som verkar vara konstant är NTR klassningen. 45x145 och uppåt är A märkt, medan klenare dimensioner är AB märkta.
   
  • Laddar…
 13. C
  Medlem · Nivå 16
  Optimera säljer t.ex. 45x145 i både C14 och C24, så nej, det går ju inte att utgå från det.
  Däremot tillämpar ju många handlare den principen och har bara en hållfasthetsklass för varje dimension i sortimentet.
   
 14. J
  Medlem · Nivå 22
  I mitt inlägg #27 använde jag fel siffror vid jämförelsen mellan T och C märkning. T70 motsvarar C 7, T100 C 10 och T 200 C 20. Som tur är verkar ingen ha upptäckt missen, men tråkigt att sova med tanken.
   
 15. H
  Medlem Nivå 1
  Jag jobbar på ett av Södras impregneringsverk och kan bekräfta att följande reglar är hållfasthetssorterade enligt c24 klass:
  45x145
  45x170
  45x195
  45x220
  Virket är både visuellt och maskinellt sorterat.