Byggahus.se

Ändrad markhöjd mot granne?

 1. B
  Medlem · 17 inlägg

  byggherren

  Medlem
  Vilka regler gäller om man vill skapa en slänt upp mot angränsande grannes mur (dvs höja marknivån ca 60 cm). Vi bygger i ett området där det inte finns ngn detaljplan och ngt marklov har aldrigt varit nödvändigt för själva markarbetet.

  Har man rätt att sätta ett staket på ca 1 m efter att marknivån höjts upp??
   
 2. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 296 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Utanför detaljplan? Låter som om du får låta grannen bestämma, inte kommunen. Se till att få underskrifter på ritningar/beskrivningar.
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Om grannen inte har några invändningar och att din jord inte riskarar att välta hans mur så ser jag inga direkta hinder.

  Olika kommuner har olika bestämmelser på vid vilken höjd staket, plank och murar blir bygglovspliktiga. Hör med just din kommun!
   
 4. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Vi har nästan exakt samma problem som byggherren och är nyfikna på vad som egentligen gäller beträffande fyllning mot muren?

  Tomterna i vårt fall avgränsas med en ca 190 cm hög mur. Grannen har dock för länge sedan (>20 år) byggt ett stort trädäck / altan ända fram till muren. Han kan nu stå på altanen med muren i höfthöjd och se rätt ner på oss och vår smala tomt. Vi ser dock inget mot dom.

  Detta är extra otrevligt eftersom vi har blivit sådan ovänner att vi inte kan prata med varandra. Just nu ligger vi i fejd med grannen som sökt inhibition på vårt bygge.

  Vi vill ny höja marknivån mot muren till samma nivå som grannens trädäck för att jämna ut "maktbalansen" och sedan plantera buskar som insynsskydd.

  Förra veckan hävdade de att våra rosenspaljer som stod mot muren skulle bort. När vi sa att de stod på vår tomt ryckte de själva helt sonika upp dem och slängde dem! De kommer bli galna om vi fyller jord mot muren.

  -Området är utanför detaljplan så inga problem med marklov.
  -Grannen äger muren men den står mitt i tomtgränsen, dvs sidan mot oss är på vår sida tomten


  Vad gäller? Kan vi höja marknivån och lägga massor mot muren? De hävdar ju att inget på vår sida ens får snudda muren.

  Måste vi bygga en egen stödmur 5 cm ifrån deras mur som vi sedan fyller mot? Hur vi än gör kommer de att bli ännu mer galna på oss. Intressant att iakta men ganska jobbigt att ha så nära inpå sig.

   
 5. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  För det första så får de inte röra något som står på er sida om tomtgränsen. Om de gör det så är det egenmäktigt förfarande och kan polisanmälas.

  För det andra: Hur stort är deras trädäck? Har de bygglov för detta? Om inte så kan ni lämna in en klagan hos kommunen att er grannes svartbygge gör att de har otillbörlig insyn på er tomt.
  Det går att djävlas tillbaka om man vill.

  Frågan är om det är vad ni egentligen vill.
  Det är en pina att bli osams med sin granne.
  Det kan förpesta tillvaron så tillvida att man in längden inte vill bo kvar.
  Ni kanske kan försöka bli sams istället, det har ni båda mycket att tjäna på.
   
 6. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Vi ÄR redan osams med grannen och det kommer nog aldrig att reda upp sig. Tyvärr! Vi hade gärna gjort det annorlunda men här handlar det om rejält störda människor.

  Vi har bra koll på hur vi kan djävlas tillbaka men försöker än så länge av ovanstående anledning hålla en djuvulskapen borta från vår sida.


  Frågan är i detta läget juridisk inte praktisk och gäller hurvída vi har rätt att lägga jord , stötta våra spaljeer eller annat MOT grannens mur som står i tomtgränsen?

  Är sidan på muren som vätter mot oss vår att förfoga över? Kan vi måla den om vi vill?
  Någon som vet vilka regler som gäller btreäffnde mur i tomtgräns eller var man ta reda på detta?
   
 7. yonna
  Medlem · Österlen · 7 039 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Står muren 'mitt i tomtgränsen' innebär detta egentligen att halva muren står på er mark vilket innebär att ni får lov att sköta denna. Finns det bygglov på muren? Vad jag kan förstå har grannen ingen möjlighet sköta muren på er sida utan att beträda er tomt och detta är definitivt fel och det borde alltså vara rätt för er att tex måla muren eller sätta spaljé mot denna. Slå en signal till jurist på Villaägarnas Riksförbund. Jag har själv ingen erfarenhet av mur utanför detaljplanerat område. Jag själv la min låga mur på egen mark men gränsande mot granne och med grannes medgivande.
   
 8. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Håller med Yonna.

  Dessutom borde det inhämtats grannemedgivande vid bygglovsansökan (som krävs för en såhär hög mur). Jag antar att ni inte skrivit på något sådant papper.

  Självklart får ni göra vad ni vill med muren så länge det rör sig om den delen som befinner sig på er tomt och att det inte är direkt skadligt mot konstruktionen. Rosor, målerfärg eller liknande är inga problem.
  Däremot kan det variera mellan kommunerna hur mycket de accepterar att man ändrar markhöjd på sin tomt. Om kommunen säger att det är ok att göra det utan marklov behöver ni inget medgivande från grannen.
   
 9. B
  Medlem · 17 inlägg

  byggherren

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Man ska nog tala med en byggjurist. Bättre det än att hamna i trubbel sedan...
   
 10. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Muren är byggd i mursten för mer än 40 år sedan. Den finns inritad på alla tomtritningar, nybyggnadskarta mm. Trädäcket och grannhuset är byggt samtidgt för 26 år sedan. Tror det blir svårt att häva detta. Vi köpte vår tomt för ca ett år sedan.

  Området ligger utanför detaljplan och marklov behövs ej för att ändra markhöjd.

  Så långt är allt klart. Problemet bottnar i grannrelationen och vi kommer vara noga med att veta om allt vi gör som ligger utanför "reglementet", speciellt eftersom vi inte har möjlighet att prata med grannen då de vägrar trots inviter. De enda de gör är att hota anmäla oss till polis, kommun mm. Det kan ju vara bra att veta vilka hot man skall ta på allvar så att säga.

  Det blir en signal till Villägarnas jurister. Återkommer med svaret när vi har detta.
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 43 481 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Är ganska övertygad om att du inte får fylla ut mot deras mur. Det är inte säkert att den håller för marktrycket (kan dom alltid hävda), och ni riskerar att få stå för deras underhållkostnader. Dessutom så kan dom ju helt sonika riva sin mur när dom vill, och då får inte era jordmassor ramla in på deras tomt.

  En lösning på insynsproblemet skulle ju kunna vara att plantera snabbväxande tujor eller liknande åt det hållet.
   
 12. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Aha.........
  Trodde det rörde sig om nya grepp hos grannen.
  Det är ju ni som kommer och stör dem. Självklart blir de sura för att de får en ny granne tätt inpå.
  Som jag ser det så köpte ni tomten med det rådande utförandet, så ni får få "gilla läget". Ni får själva bekosta en stödmur innanför grannens och fylla upp mot denna om ni vill höja marknivån.
   
 13. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Exakt rätt uppfattat. De är så sura så det vet inte vad de skall ta sig till. Tråkigt för oss eftersom vi vill ha en bra relation.

  Men en rosenspalje inne på vår sida av tomten borde man väl ändå kunna luta mot muren utan att inkräkta på grannens rätt?
   
 14. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Det skall inte vara något hinder för detta så länge rosorna står på er tomt och infästningen av spaljén inte förstör muren.
   
 15. N
  Medlem · 94 inlägg

  Nybyggare_Gbg

  Medlem

  Re: Ändrad markhöjd mot granne?

  Inger.P precis som du beskriver har VI också tänkt.

  Diskussionen om att höja markhöjden har dock uppstått för att snabbt få häcken att växa högre. Tanken är att höja roten ca 1 m över nuvarande nivå. Så först utfyllnad, därefter snabbväxande häck.

  Tomten ligger utsatt nära havet och ganska öppet för västanvinden. Torr och mager jord på berg. Passar avenbok här tror du eller har du andra förslag.

  Återkommer med hur det går. Just nu är vi mitt i stombygget och det tar all tid och energi tillsammans med fejden om vårt bygglov.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.