Älvsbyhus, Smålandsvilla eller Hjältevadshus?

12k läst  17 svar

 1. E
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi kan verkligen inte bestämma oss för vilket hus vi vill bygga. Vi hade tittat på andra husfirmor men tyvärr fungerar det inte utifrån hur vår ekonomi ser ut just nu. Så därför har vi börjat titta på dessa tre husfirmor, men nu behöver jag eran hjälp.

  Ge mig all er information om era tankar och erfarenheter av dessa!
   
 2. J
  Medlem Nivå 11
  Älvsbyhus är inte så långt ifrån mig, har hört lite dåligt i dessa dock.
  Några punkter som jag personligen inte kan gå in djupare på än vad jag hört om.
  1. Dålig konstruktion och skitit i att lösa problemet, kunden fick stå för detta själv.
  2. Fel vid montering, visst det är monteringsfirmans fel men visst kunde älvsbyhus ha hjälpt till, nej kund fick kalla handen.
  3. Fuktskada vid inflytt pga läckande tak, kund fick ta detta på sin hemförsäkring.
  4. Fuktskada pga. tätskikt i badrum skadats under transport, visst transportörens fel men som innan älvsbyhus lämnade kund i sticket.

  Men dessa fyra punkter är hörsägen, can't confirm or deny, men du sa att du ville höra allt.

  Smålandsvillan är väldigt populärt i min stad och dessa har nästan bara fått ros.
  Enda som varit är väl vid montering och då hjälpte Smålandsvillan till, detta även hörsägen.

  Hjältevadshus har jag inte hört något om.
   
 3. V
  Medlem Nivå 6
  Efter att ha jagat runt efter hustillverkare en längre tid så har jag fått känslan av att alla hus är ungefär lika dyra. Är ett hus dyrare än ett annat så är det antingen större eller har andra standardtillval än det billigare huset.
  Hjältevadshus tycker jag är dyra i förhållande till vad man får.
  Skidstahus har faktiskt rätt bra priser.
  Eksjöhus har också bra priset och bra avdrag när man väljer bort saker.
  Vilka behov har ni?
  Antal sovrum?
  1 eller 2 våningar?
  Budget?
  Tomtpris?
   
 4. E
  Medlem Nivå 3
  Jag slår också ett slag för Eksjöhus och deras Prio-serie.

  Jämförde smålandsvillans enplanshus med det prio 1 som vi i slutändan valde och nu ska bygga. Efter att lagt på tillval så att smålandsvillan hade de delar som vi ville ha (ex extra wc och ett tredje sovrum) blev smålandsvillan tom dyrare än vårt Eksjöhus, som i mina ögon har bättre konstruktion (platta på mark med golvvärme bl a).
  Så jämför priserna noga innan ni bestämmer er!
  Det som ser solklart billigast ut är inte alltid det i slutänden...
   
 5. H
  Medlem Nivå 2
  Vi byggde ett 1+1/2 plans Älvsbyhus för ganska precis ett år sedan. Kan inte säga annat än att vi är helnöjda med både hus och bemötande från säljare och servicekontoret.

  Om ni hittar en Älvsbyhusmodell med en planlösning som fungerar för era behov, och noga tänker igenom vilka tillval ni verkligen behöver nu (det är lätt att sväva iväg, och mycket går att byta/bygga om i efterhand om man vill eller när ekonomin tillåter). Då får ni ett mycket prisvärt hus.
   
 6. E
  Medlem Nivå 1
  Vi kan tänka oss 1-plan eller 1½-plan, men har tittat lite och det blir billigare att bygga 1½plan i och med att övervåningen kan man bygga själva vid ett senare tillfälle. Det som blir ett problem för oss isåfall är att vi är i behov av 2 sovrum på nedervåningen, och då blir det genast svårare att hitta hus som har ett bra pris med den planlösningen.

  Vi har tittat på tomter och har två olika förslag, beroende på vad vi hittar för hus.
   
 7. A
  Medlem Nivå 5
  som någon tidigare skrev, titta och jämför även med de lite dyrare alternativen för det är inte säkert att kostnaden blir så mycket högre. och då får ni ett bättre och snyggare hus (visserligen en smaksak men jag har svårt att tro på att någon bygger Älvsbyhus för att de är vackra).
   
 8. S
  Medlem Nivå 8
  Finns nog mängder med trådar i ämnet men de saker vi hittade när vi jämförde hus

  * Älvsbyhus - Väldigt tråkiga hus som för tankarna till 70-talet, tveksam standard på material och tillval. Ålderdomligt var vår känsla. Dock kan husen nog passa för familjen med den lilla budgeten som sätter just att bo i hus som första prio och tackar nej till estetik och fina material.


  * SMV - Har blivit rejält mycket trevligare än deras tidigare årsmodeller som var dåligt planerade och förde tankarna till 80-talet. Dock har husen med detta blivit rejält mycket dyrare, speciellt om man väljer på en del tillval, och man är fortfarande låst till deras planlösningar etc. Kompletteringar/förändringar är dyra och jobbiga att göra i efterhand. Bra dock med snabb byggprocess, hög kvalitet i det mesta. Nackdel, kalla golv, ingen golvvärme som tillval.

  * Hjältevadshus - ingen aning faktiskt, har varit inne i ett och det hade det konstigaste allrum jag sett, mitt i en hall och minimalt med utrymmen för t.ex. soffa och tv och öppningar från tre håll. Men det säger inget om husen som sådana, mer än hur arkitekten kunde släppa igenom något sådant.

  * Det hus vi har fastnat för är Myresjöhus och deras Smart-serier. Kan vara värt att kolla närmare på om man har en budget >= Smålandsvillan. Betydligt mera flexibilitet, och golvvärme. Priset givetvis högre än ett Älvsbyhus men så blodigt var det inte. VI utgick ifrån en moodboard jag hade satt ihop och sen utgick deras arkitekt från det och modifierade ett smart 168 efter våra önskemål. Betydligt billigare än liknande hus från t.ex. Arkitekthus eller andra i den prisklassen.

  /S
   
 9. C
  Medlem Nivå 3
  Vi jämförde dessa 3 och kom fram till Smålandsvillan(Villa Nybro) hade det som tilltalade oss mest. Nu har har vi bott i huset i ca 7 månader och är fortfarande väldigt nöjda. Väljer du SMV eller Hjältevadshus så satsa på den isolerade krypgrunden.
   
 10. B
  Medlem Nivå 2
  Både hos smv och hjältevad kan man lägga till en vägg på nedervåningen så att man får två sovrum, iaf på spira serien och smv Kalmar.
  Vardagsrummet blir lite mindre men det räcker gott åt oss.
  Har ett spira hus med extra vägg som vi är jättenöjda med.
   
 11. E
  Medlem · Nivå 21
  Och vem bygger sig ett boende för att det ska vara vackert??? Det tar några månader eller kanske ett år så är man hemmablind och tycker att det varken är vacker eller fult. Titta i stället efter vilken planlösning som fungerar och vad du behöver och vad du får för pengarna, samt skit i vad dina gäster ev kommer att tycka.
   
  • Laddar…
 12. murak
  Medlem Nivå 8
  Det är ingen lätt sak att välja husleverantör, alla prioriterar vi olika.

  Tänk på planlösningen, att den funkar för hur NI kommer använda den.
  Tänk på hur grunden är gjord, passar den för marken där ni tänkt bygga?
  SMV har sparat pengar lite här och där, t ex ingen isolering i innerväggarna, diffspärr direkt bakom gips i ytterväggar, ingen OSB. Älsvsbyhus verkar ta detta ett steg längre, t ex med plast under takpannorna istället för board. Återigen så handlar det om vad ni prioriterar.
  Takhöjden i SMV är 2,55m, om rymlighetskänsla är viktigt för er så kan det vara bra att jämföra takhöjden.
  Tillval drar iväg priset, det gäller alla tillverkare. Lägg till den standard ni vill ha och jämför totalpriset mellan tillverkarna.

  Vi byggde med SMV i höstas och är hittills nöjda.
   
 13. S
  Medlem Nivå 8
  Hur gör ni när/om ni har middagsbjudningar med mycket folk. För vår del om vi har två familjer med 2 barn var på besök blir det vääääldigt trångt i ett Villa Västervik (där vardagsrum är aningen mindre än kalmar, men inte mycket) om matsalsbort med plats för 12 perosner, tv och soffa och tvbord skall samsas i samma rum. Det bästa hade varit att slänga väck tv och soffa och endast ha vardagsrummet för bjudningar (som vi har ganska ofta) och ha tv på övervåningen, men film och tv är en annan av våra stora "hobbies" och vi vill inte behöva springa för mycket i trapporna.

  Nästa hus vi bygger kommer att ha två våningar där nästa hela nederdelen kommer att vara kök + matsal + tv-hörna, samt även toa, hall med ett rejält kapprum samt ett litet sovrum. Då får vi plats med rejält matsalsbord, en mysdel med lite klubbstolar, bord och någon läsfåtölj samt i en hörna en tv, stor soffa och något bord. ALla sovrum på övervåningen samt även ett allrum för barnen där de kan gå upp och spela tv-spel när det är för tråkigt att vara med oss andra... tror det kommer att bli bra. Stor förbättring jämfört med vårat nuvarande hus där alla krockar med alla, speciellt när vi har småbarn som täcker de små golvytor som finns med diverse leksaker :)

  Sen är detta med öppna ytor itne enbart positivt, man får ju tänka på ljudnivån och sånt, och ev sätt aupp akustikplattor eller textilier och annat som dämpar. Och använda hörlurar så ofta det går när man lyssnar på musik etc...

  Lite OT, men att prioritera ett mindre allrum känns inte som något bra alternativ, möjligtvis om man aldig bjuder hem andra. Kan ju även tillägga att vårat hus kändes alldeles lagom när vi själva var barnlösa och de vi kände också var barnlösa eller singlar, då kunde vi bjuda hem 4 olika "familjer" samtidigt och aldrig uppleva någon trängsel. Men nu när alla har skaffat barn och det ska vara 3-4 barnstolar framme plus en massa annat, ja då känns det som att vara i en garderob :) Om man inte har planerat att byta bostad när familjen (och umgänget) växer ja då tycker jag det är en bra idé att ta till lite extra från början, både när det gäller kök och de sociala ytorna, men även i antalet sovrum. Minns att vi tänkte "det är bara att bygga ut". Jo tack, fick en offtert på utbyggnad av vardagsrummet i vinkel, den låg på 550000 kr. Det för bara 23 extra m2. Vi kom fram till att ett nytt hus är ett bättre val, även om vi trivs i området, för då slipper vi samtidigt alla andra kompromisser vi har gjort i nuvarande bygget.

  /S
   
  Redigerat 11 feb 2016 12:25
 14. ghoti
  Medlem Nivå 7
  Mod får ta bort om detta uppfattas som reklam, vill bara lyfta fram en aktör som sällan omnämns här men som gjorde ett gott intryck under fjolåret. Vi valde dock en annan lösning i slutändan.

  Efter att ha träffat 13 större leverantörer och sammanlagt plöjt ner flera hundra timmar i att utvärdera dem vill jag slå ett slag för Anebygruppens Ekonomen-serie. Konstruktionen verkar gedigen och säljaren på vår ort var väldigt lösningsorienterad, vi fick bra prisförslag på diverse modifikationer jämfört med de närmaste konkurrenterna.

  Kolla även om det finns rena byggbolag i området som specialiserar sig på småhus, det var så vi hittade vår leverantör till slut.
   
 15. M
  Medlem Nivå 1
  Hej! Vi har bott i vårt Hjältevadshus Spira 168 i ett halvår nu. Vi jämförde i slutändan SMV Kalmar mot detta, men kikade i början också mycket på både Älvsbyhus, Myresjöhus Smart-serie och Movehome Move 11. Vi valde bort Myresjö och Movehome pga att det var några 100000 dyrare så vi fick i princip garaget också för samma pris hos Hjältevad. Älvsbyhus och SMV valde vi till slut bort pga att vi tänkte "Vem fan vill ha element i ett NYTT hus 2015?". Även att vi bor i ett Hjältevadshus och tycker att det är helt ok så skulle jag nog ändå tyckt att det varit roligare att kunna ändra planlösning. Ett alternativ jag sett många göra är att välja ett extrasovrum nere i Spira och sen när övervåningen är klar river man den och får större vardagsrum.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: