Älvsbyhus - Hur fästa saker i väggarna?

1k läst  17 svar

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Hej, någon som bor i ett nyare älvsbyhus? Har nyligen fått ta över ett och det har blivit dags för att börja sätta upp tavlor, gardinstångsfästen m.m. Undrar vilket typ av fästdon man ska använda för detta, plugg osv. Som jag förstår det är det någon spånskiva som sitter i innerväggarna och jag är inte riktigt säker på hur jag ska gå till väga, så jag tänkte att jag frågar här först. Det är nyaste modellen med den så kallade "energywallen" men det är väl bara ytterväggarna som består av detta, men innersta lagret är nog det samma både på innerväggar och insidan av ytterväggarna.
   
  • Laddar…
 2. F
  Medlem Nivå 13
  • Laddar…
 3. L
  Medlem Nivå 1
  Såg ju jäkligt smidigt ut till speglar och tavlor och dylikt annat man ska ha upp.
  Då kvarstår frågan angående sånt som behöver skruvas fast, t.ex. gardinstångsfästen, lackhyllor och annat smått och gått som erfordrar vanlig skruv.
   
 4. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 8
  Nu förstår jag inte riktigt vad dina väggar består av men jag har tunn spånskiva i innerväggarna och jag har skruvat upp allt möjligt med lämplig "fingängad" träskruv. Fördel att förborra med liten borr men det glömmer jag ofta när det är något lättare som ska upp. Alla mina gardinstänger som exempel sitter med montageskruv. (och tavlorna med dyckert)
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Japp alla(?) nyare hus är byggda med spånskiva bakom gipsen. Detta gör att ”allt” fäster! Mycket smidigt.
   
 6. L
  Medlem Nivå 1
  Tackar för svar, skall vara 10mm spånskiva i dessa väggar som jag förstår det.
   
 7. L
  Medlem Nivå 1
  Ingen gips i Älvsbyhusen som jag förstår det utan endast en 10mm spånskiva, så det räcker alltså med vanlig monteringsskruv i detta? Är van vid lägenhet med enkelgips & där var det inte bara att skruva upp hur som helst.
   
 8. S
  Medlem Nivå 1
  Är du säker på att det inte är någon gips...? Det måste man väl nästan ha nuförtiden (pga brandsäkerheten)... oavsett så lär monteringsskruv/träskruv räcka, det är vad jag hade använt i alla fall.
   
 9. L
  Medlem Nivå 1
  Som jag förstått det sitter det bara spånskiva i älvsbyhus och många som är tveksam till det och brukar slänga dit gips själva före det tapetseras. Tack för svar :)
   
 10. Rickard.ag
  Medlem · Nivå 8
  Då kan du följa mina råd, inge plugg eller liknande behövs. Ska du fästa upp något riktigt tungt är det såklart ändå klokt att skruva i någon regel.
   
 11. L
  Medlem Nivå 1
  Absolut, hyllplan och liknande ska man väl försöka träffa reglar så gott det går, har införskaffat mig en regelsökare som nybliven husägare :cool:
   
 12. B
  Medlem · Nivå 17
  För säkerhets skull kan du ju kolla vad det är för färg på det som kommer ut när du borrar, vitt som gips eller träfärgat. Det är ju viktigt att veta om det är gips utanpå eftersom du då behöver längre skruvar.
   
 13. L
  Medlem Nivå 1
  Hade lös ett eluttag & runt dosan var det bara spånskiva :)
   
  • Laddar…
 14. F
  Medlem Nivå 13
  De är grymt smidiga så köp sådana. Mina sitter på betongväggar och de sitter verkligen som berget. Försökte dra loss en med våld från väggen men det var helt omöjligt. Känns som det skulle klara snarare 30 kg och inte 1 kg som de är märkta för.
   
 15. L
  Medlem Nivå 1
  Undra om man kan dra bort dom sen utan att skada tapeten. Dom har ju den där flärpen som man ska sträcka ut vid demontering.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: