Byggahus.se

Äldre väg skär genom tomt

 1. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 18
  Bara genom att kolla tomtgränser på Eniro eller liknande kan du se vad det är för fastighet som delar den du tittar på i två. Om det nu är en fastighet. Det kan ju finnas en vägrätt över fastigheten du tittar på utan att det är en egen fastighet.

  Väl värt att kolla upp vad det är för väg och om det finns någon som kan ha nytta av den fortfarande, som att det finns ett skogsskifte som bara nås den vägen exempelvis.

  Det behöver förstås inte vara något problem med vägen, och är det kanske inte, men alltid lika bra att informera sig ordentligt. Mäklaren borde ha tagit reda på vilka rättigheter och laster som finns, men lita inte alltför mycket på andra – kolla själv också.
   
 2. T
  Medlem · Nivå 13
  Får tipsa om https://kartbild.com/ som har betydligt fler kartor och foton från olika åldrar. Fantastisk tjänst med även en sida-vid-sida-vy som du visar från Eniro.
   
 3. engs
  Medlem Nivå 7
  '
  Jäklar vad coolt, kan nu se att banvallen jag pratade om, fanns kvar intakt på 60-talet men delvis helt borta -75.
  (Om den då fortfarande användes på 60-talet har jag ingen aning om eller om det bara var en rest redan då).
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 1
  Uppdatering:

  Fått svar från Lantmäteriet nu. Visar sig att "vägen" är en del av en samfällighet utstakad på 1860-talet vid laga skifte och har minst en delägande markägare (en fastighet i samma by). Mitt berörda parti utgör bara en liten del av hela samfälligheten som fortsätter som ett stråk över nya vägar och andra trädgårdar.

  Detta besked var väl hyffsat väntat. Frågan är var man vänder sig för att få reda på om denna samfällighet är aktiv? Sökning på Google ger inga träffar, kanske lantmäteriet som har koll på detta?

  Funderar också på hur fastighetsägaren gått tillväga rent generellt när det berörda partiet av samfälligheten i praktiken annekterades kring 1900-1950 och blev en del av dennes trädgård. Kan ju knappast ha gått obemärkt förbi av grannar? Finns det avtal som kan ha skrivits? Eller var samfälligheten "död" redan då och ingen brydde sig?
   
 5. T
  Medlem · Nivå 13
  Vår väg i byn är en sån här separat fastighet. Den inkräktar dock inte på någon annans fastighet på det sätt som du möjligen kan drabbas av. Har samtalat med Lantmäteriet om vår väg. Det är en s.k. samfällt ägd väg vilket betyder att fastigheten samägs av samtliga fastigheter som ligger kring vägen. Senaste förrättning är gjord i slutet på 1920-talet och därmed betraktar Lantmäteriet den som inaktuell.

  I praktiken betyder det att fastigheten är lite herrelös eftersom förrättningen inte längre anses gälla. Lantmäteriet vet inte heller vilka fastigheter som aktuellt äger den samfällda vägen. Så eftersom ägarförhållandet är oklart, så kan ingen med rättslig verkan göra anspråk på marken heller, så länge man inte gör en ny förrättning. Har du tur så förhåller det sig för dig med. En ny förrättning kommer man aldrig att göra, ingen vill betala en sådan. Du kan alltså använda marken hur du vill utan att någon kan sätta dit dig.

  Det hade principiellt varit intressant att utnyttja en sådan här herrelös fastighet och se vad som händer. Exempelvis på den där vattendrags-krumeluren i bild. Frakta dit ett hus på natten. Den omgivande fastighetens ägare kan inte göra något juridiskt giltigt då vederbörande inte äger krumeluren. Samtliga delägare i krumeluren måste vara överens om en åtgärd, och för att man ska kunna veta vilka ägarna är måste sannolikt en förrättning göras. Jag är inte seriös med att driva ett sådant fall men det vore klart intressant att se hur man kunde få någon bort från en sådan fastighet.
   
  • Laddar…
 6. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Enda risken som finns i praktiken är om tex kommunen upptäcker förhållandet och bestämmer sig för att "lösa problemet" för att få mark till tex en cykelbana. Det torde dock inte vara någon risk i just TS fall.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 13
  Ja, eller om någon tomte från skumt internetforum för byggperversa böjelser kanske skulle kunna få för sig att just slå upp en byggbod i trädgården mitt i natten :D
   
  • Laddar…
 8. B
  Medlem Nivå 1
  Intressant!
  Ja det känns verkligen som att detta parti är att betrakta som herrelöst. Hade dock varit intressant att veta mer om när aktiviteten hos föreningen lades ner för att se om lantmäteriet betraktar den som herrelös.

  I utdraget från Lantmäteriet står att "delägarna är inte fullständigt redovisade " vilket pekar på att oklarheter kring ägandet finns. Därav blir det kostnader för att utreda detta som du säger och då känns risken än mer obefintlig att någon skulle gå genom allt trubbel för att få en 20m vägstump genom häckar och äppelträd!
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem Nivå 3
  Skulle nog tro att du är en av delägarna med tanke på hur vägen ser ut i grannskapet...
   
 10. A
  Medlem · Nivå 9
  Herrelös och herrelös.

  Om man vill sparka igång sånt här.

  Det hela är likt en gränsbestämning från lantmäteriet. Hävda att du är enda delägaren till markbiten sedan gör lantmäteriet sin utredning och delar ut andelar till berörda fastigheter då är markbiten samägd sedan kan 1 delägare tvinga fram skapandet av en samfällighet via lantmäteriet igen.

  Varje steg kostar pengar och debiteras mot andelstalet och kan användas av den som vill köpa att utpressa övriga delägare.

  Dvs många kan tänka sig att äga andelar i markbitar men färre vill sitta i styrelser eller betala för nöjet. Inga lantmäteriförrättningar är gratis.

  /ATW