Byggahus.se

Äldre väg skär genom tomt

 1. B
  Medlem · 78 inlägg
  I en situation likt bilden, där en hustomt (A) är uppdelad i två delar av en äldre väg (B) som skär genom tomten - vad gäller rent juridiskt?

  Vägen är en äldre byväg som varit nedlagd sedan åtminstone 100 år (ersatt av ny vägdragning), gräsbeväxt och således "en del" av övriga trädgården. Det syns med andra ord inte att det är en annan tomt förrän man kollar fastighetsgränserna på lantmäteriet.

  Kan man förmoda att kommunen äger denna tomt (B)? Innebär detta att tomten egentligen inte får bebyggas, brukas, planteras på mm utan deras tillstånd?

  Kan kommunen (om de är ägaren) i princip gräva upp eller göra vad de vill på tomten sålänge de håller sig inom sin fastighetsgräns? Kan väl inte vara rimligt?
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 305 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Ring Lantmäteriet och fråga om ägare. Vad är frågan egentligen ?
   
 3. B
  Medlem · 78 inlägg
  Ska fråga Lantmäteriet om ägare.

  Min fråga gäller generellt hur en sådan här situation hanteras vid exempelvis husköp. Tomten som utgör den gamla vägen är uppenbarligen inte av intresse för ägaren utan känns snarare som något som blivit över när vägen utraderades för 100 år sedan.

  Har sett flertalet liknande hustomter där gamla utraderade vägar skär genom trädgårdar men används likväl av husägaren för att inget anspråk görs på denna.

  Är det någon som har erfarenhet av liknande?
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 43 048 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Så länge den finns där, så kan någon välja att ex. gräva upp den.
   
 5. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 305 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Köp den! Lär inte bli dyrt.
   
 6. B
  Medlem · 78 inlägg
  Det är klart att alternativet är att köpa, men tänker att risken för att ägaren till dessa remsor plötsligt skulle exploatera/gräva mitt i en annan persons trädgård känns obefintlig.
  Då är det nog många husägare i landet som ligger i riskzonen.

  En snabb koll på lantmäterikartan visar direkt att många husägare har liknande "restfastigheter" inom sin egen fastighet, se exempel på bilderna!
   
 7. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 305 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Äger du båda ”A”förresten ?
   
 8. B
  Medlem · 78 inlägg
  Äger ännu inget men ja, båda delarna A tillhör huset och säljs som en helhet
   
 9. B
  Medlem · 78 inlägg
  Ingen som bor på en tomt i liknande situation? Hade varit intressant att veta hur man hanterar det och om det uppstått några komplikationer.
   
 10. A
  Medlem · dalarna · 1 901 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Om det är på "landet" skulle jag gissat att det är nån samfällighet som äger den.
  Kan också vara gamla vägar/servitut som bara finns på kartor.

  Det kan vara mickligt att köpa då många samägda områden inte har nån aktiv förvaltning.

  Dvs det finns två vägar... väck inte den björn som sover så lär ingen börja använda "vägen" oroar man sig är det bara att börja gräva hus lantmäteriet... vem/vilka äger den? Enkelt om det är kommunen jobbigt om det är ett insomnat skifteslag ellet några surbönder.
  Lägg bud och köp...

  Problemet om det är många ägare så måste du få alla att vilja sälja eller att de skapar en samfällighet så de kan rösta med andelstal osv... dvs du måste få folk att aktivera sig ideellt för att du ska få köpa en "värdelös" bit mark... där garanterat en av ägarna tycker sig sitta på ett guldägg.

  /ATW
   
 11. A
  Medlem · dalarna · 1 901 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Jag skulle börjat med att ta reda på vem/vilka som äger den. Sedan bedöma om det är en risk eller inte.

  /ATW
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 43 048 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Här har ju varit ett par trådar på senare år med liknande situationer. Fast då har det nog oftast handlat om en väg som iallafall syns, men inte används. Där har då grannar börjat åka rally, troligen delvis för att bara markera sin rätt.
   
  • Laddar…
 13. T
  Självbyggare · Skåne · 2 703 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Tror inte det är en riktig farbar väg det är frågan om i detta fall.
  Jag har också sett detta fenomen, främst äldre vägar men ibland också vattendrag som utgjort fastighetsgränser eller samfälligheter.

  Här är ett exempel, en fastighets-krumelur mitt i en åker. Krumeluren stämmer med ett vattendrag på äldre (1800-tals) kartor, men vattendraget är utdikat tidigt 1900-tal och går en bit ifrån nu. Enligt Hitta.se som bilden är ifrån är fastigheten en samfällighet (S:x).

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-5-19_20-37-50.png


  Här dyker samfällligheten upp en bit bort igen, på en annan fastighet, även här helt utan några synliga tecken i naturen
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-5-19_20-40-17.png


  Ett till exempel; på förmodat gammal väg då den är rak (har ej kollat äldre kartor om den är där i någon form). Uppenbart helt utan förankring i verkligheten.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-5-19_20-42-2.png


  Ett finmaskigt nät av lokalvägar som uppenbarligen skär rakt genom byggnader
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-5-19_20-44-19.png
   
  • Laddar…
 14. engs
  Medlem · Östergötland · 954 inlägg

  engs

  Medlem
  Kollade på ett hus för länge sen där tomten (mindre åker) genomskars av en fd banvall. Måste varit väldigt länge sen då vallen var helt spårlöst borta på granntomten.
  Dvs en smal bit snett genom tomten man inte fick med på köpet. Påmind av denna tråd kollade jag tomten nu och ser inga tecken på att den är genomskuren längre, så misstänker någon köpt loss biten sen dess.

  Eniros historiska flygfoton är kul all leka runt i om man har turen att ha sådana (historiska flygfoton alltså) på platsen man tittar.
  Det som går snett upp åt vänster och slutar mitt i åkern är alltså en fd banvall.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2203BE3F-C8E5-4E85-B6C7-28C3102BF5B1.jpeg
   
  • Laddar…
 15. B
  Medlem · 78 inlägg
  Tack för alla svar! Verkar vara ett relativt vanligt förekommande fenomen på ute på landet åtminstone.

  Inväntar fortfarande svar från Lantmäteriet gällande ägare, men verkar troligt att det är en samfällighet. Hur funkar det om det inte finns någon aktiv förvaltning? Kan tomten helt enkelt "dö inne" eller finns det alltid ägare till den hur långt tiden än må gå?

  Börjar mer och mer bli övertygad om att det inte utgör något större problem att köpa hus med en sådan här "extratomt", utan att detta i praktiken blir en naturlig del av ens egen tomt då ingen gör anspråk på den.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.