Byggahus.se

Äktenskapsförord, testamente...men kanske främst Revers

 1. C
  Medlem Nivå 6
  Håller på att ta tag i detta tråkiga med pappersdelen av ägande. Lika bra att göra nu när livet leker och allt är på topp tänker jag:)

  Var hos min bank på konsultation och hon konstaterade att vi inte är i större behov av insatser. Dock vill de ha 11500 kr för att upprätta Äktenskapsförord med kompletterade revers. Sjukt dyrt tycker jag. Fick ner priset till 9500 kr men allvar - hur många timmar kan det ta att skriva samman?! Vad tar en junior swedbankjurist i timmen?!?

  Känner mig dumsnål men funderar ändå på att byta bank så jag vill inte i nuläget gynna dem med ytterligare 9500 kr.

  Förhållande:
  Gifta, två barn.
  Äger huset/lånen 50/50.
  Insatser vid husköp var olika stora.
  Inget annat ägande-lån eller barn sedan tidigare.

  Revers borde väl då skrivas för min större insats. Det enda jag månar om är att OM vi skulle gå isär så vill jag har med min insats. Vinst eller förlust vid försäljning delas lika.

  Vad säger klokskapen här ute?
  Tack på förhand!
   
 2. J
  Hobbysnickare · Nivå 14
  På första frågan tacka nej till bankens vidriga offert. På nätet finns tex jurister som kan hjälpa med skrivande av revers och ev testamente för kanske halva priset eller billigare.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Men...

  Min första tanke var "varför äktenskapsförord?". Men så inser jag att även om du har en revers som specar att din make är skyldig, dig ex. 200 000 för kontantinsats, så behöver du ju ett äktenskapsförord som specar de nsumman som din enskilda egendom.

  Sedan styr väl behovet av testamente om du vill hålla bort den summan från din make även i händelse av dödsfall?

  Så länge alla detaljer är klara, att ni är överens om de summor som skall ingå, så kan det ju inte ta mer än ngn. timme. Det är väl "utredningen" att räkna fram vad som är rättvist osv. som ev. kan ta lite tid.
   
 4. C
  Medlem Nivå 6
  Instämmer Hempularen, och det första mötet som jag var på tog knappa halvtimmen o eg. hade hon rett ut allt på under fem minuter eftersom vi har så få parametrar (mötet värderas till 995 kr).
  Så kvarstår gör bara själva skrivandet av revers o äktenskapsförord, dör jag så tillfaller allt min make o vice versa. Grymt simpelt o galet dyrt...
   
 5. T
  Medlem · Nivå 6
  Hej, att som bank ta ut den avgiften är oförskämt. Jag hade SEB tidigare och de försökte nåt liknande, men när jag ifrågasatte så skulle de efter lite tjafsande bjuda på det. Men jag vände mig till en specialiserad familjejurist istället som tog ca 1300 kr för besväret. Som ni redan sagt, det komplexa är att få siffrorna rätt, den juridiska terminologin har uppfunnits många gånger redan.

  Det jag tycker är viktigast är att få access till en bra och trevlig jurist som kan förklara upplägget till båda parter, så att den ena inte känner sig förledd eller liknande. Tycker även att man ska skriva testamente där man sätter arvet till enskild egendom, både till make/maka som till barnen.
   
  • Laddar…
 6. K
  Medlem Nivå 1

  Låter fasligt dyrt

  Hej,

  det låter alldeles för dyrt i mina öron. Vi ska skriva ÄF (med tillhörande revers) samt testamente, då det finns ett gemensamt husägande och särkullbarn. Inför förra gången vi skrev ÄF, vid det fastighetsköpet, tog det 1 hrs med en Swedbankjurist, det kostade 2 hrs arbete, då han återkopplade med förslag till dessa dokument.

  Vi kommer denna gång att använda oss av Familjens jurist, då den firman erbjuder 1 hrs kostnadsfri konsultation m jurist tack vare medlemskapet i Konsum/Coop. Vi har använt den firman i ett tidigare familjerättsärende och upplever dem som både prisvärda och extremt kompetenta, det gick som vi ville i den tvisten :)
   
  • Laddar…
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Hur många timmar det tar för banken beror ju på VEM på banken som får uppdraget.
   
 8. N
  Medlem Nivå 6
  Klart du ska ha ett äktenskapsförord (eller samboavtal för den det är aktuellt), du verkar klok nog att förstå att utan ett sådant, kan du förlora hus, inventarier, pensioner, arv, gåvor och allt möjligt, kvar står du bara med lån och skatteskulder.....

  11.500:- är en offert från banken inget annat. Förkasta offerten och skriv äktenskapsförordet själv eller hör med andra banker eller jurister. t.ex. http://avtalscentralen.se/avtal-privat/aktenskapsforord/?gclid=CNXHuZiXuc0CFULecgodegMAtg för 895:- eller ladda ner en gratisblankett och skriv det själv? http://www.alltomjuridik.se/gratis-avtalsmallar-familjeratt/
   
 9. M
  Medlem Nivå 1

  Eget

  Hej
  Ni kan skriva eget förord, och få det bevittnat. Varför inte av en bankkontakt?

  Vidare ser ni inte ut att ha så stort behov av förord, då ni gått in med lika delar, förutom insatsen? Denna kan ni reglera separat i egen skrivelse.
  Men har ni olika tillgångar som förmögenheter, fastigheter, fordon etc så kan det förstås vara på sin plats.
   
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Vad skulle det vara för skrivelse om inte ett äktenskapsförord?
   
  Redigerat 21 jun 2016 23:03
 11. M
  Medlem Nivå 2
  Använde Fonus juridiska tjänster för 10 år sedan. Vill minnas att det kostade dryga 1000 lappen med ett tämligen enkelt äktenskapsförord om att gemensamma boendet skulle vara delat, men inte sommarstugor, företetag och ev framtida arv.
   
  • Laddar…
 12. E
  Medlem Nivå 1

  Varför inte advokat?

  Jag rekommenderar dig att kontakt en riktig advokat med familjerätt som specialitet. Du kan söka på www.advokatsamfundet.se. Det är inte dyrare att gå till en advokat än till en jurist, och advokaten har ansvarsförsäkringar och är bunden av advokatsamfundets etiska regler om något går snett. Om man tycker arvodet blir oskäligt finns en särskild konsumentprövningsnämnd som man kan klaga hos. Advokaten har också troligen betydligt mer kunskap och erfarenhet än både bankjuristen och diverse juristfirmor!
   
 13. A
  Medlem Nivå 15
  Jag anlitade en advokat för att upprätta ett tämligen simpelt testamente. Det fick jag bittert ångra.

  Jag tror jag skrivit en tråd om fallet, men i korthet: den där advokaten försökte lura mig och gick helt in för att blåsa mig på så mycket pengar som möjligt, och övergick sedan till att hota med rättegång när jag inte ville betala.
   
 14. D
  Anonym
  Äktenskapsförord behöver inte bevittnas.
   
 15. E
  Trädgårdsfixare Nivå 15
  Vi fick hjälp av en jurist som var kopplad till mäklaren bör vi skulle skriva testamente. Hon tog 1700. Fem år sedan.