Byggahus.se

Äcklig lukt i nyrenoverat kök

 1. C
  Medlem · 90 inlägg
  Som rubriken lyder. Har ett nyrenoverat kök, jan. 2017. För lite mer än ett halvår sedan började vi känna en märklig doft i köket. Alltså 3-4 månader efter färdigställandet. Först luktade det typ fimp när man steg in i huset vid groventrén (den som ligger närmst köket). Den doften försvann dock ganska fort, efter någon/några dagar. Den doften som finns nu har jag nästan svårt att beskriva men det luktar som en blanding av plast och matavfall, en ganska tung rå doft. Och den är konstant. Man kan förnimma den redan i hallen litegran. Ingen annan del av huset är påverkad av denna doft. När man exempelvis lagar mat känner man inte doften.

  Det luktar precis under diskbänkskåpet. Det första jag misstänkte va ju såklart soporna/komposten, men alla kärl har blivit tvättade flera gånger och töms ganska ofta så inget av dom kan börja lukta på det sättet. Hade även ingen kompost under hela sommaren eftersom vi misstänkte den. Jag har även avskrivit avloppet som möjlig orsak då det luktar helt vanligt avlopp från det och köksavloppet luktar ingenting i princip. Vattenlåset funkar som det ska och är helt fritt från skräp osv. Diskmaskinen känns avskriven också då jag kört diverse rengöringsprogram med den.

  Jag håller på o bli tokig eftersom det luktar så jävla dassigt och stör mig sjukt mycket när man har ett nytt fräscht kök. I övrigt sattes nya fönster in i köket varav ett gjordes mindre, inget avlopp eller rördragning flyttades och inga skador upptäcktes när jag rev ner gamla köket. Är det någon som har en aning va det kan vara?

  Jag har några teorier själv vad det kan vara men vissa av dom kräver långtgående åtgärder som man inte är så pigg på i första taget.

  1. En råtta/mus har dött i väggen och ligger och luktar (men är det inte väldigt lång tid att den luktar i 7-8 månader!?)

  2. Laminatgolvet stänger in fukt från flytspacklingen som inte hann torka ut ordentligt Lukten ventileras ut där det inte ligger något laminatgolv under diskbänkskåpet, så under köksskåpen är det friliggande betong/flytspacklad yta. Golvet lades dock på flera dagar efter flytspacklingen (jag har platta på mark -68 med isolering ovanför). Borde det inte lukta på flera ställen då?

  3. Fuktvandring genom plattan. Fukten stängs in och ventileras inte bort tillräckligt ungefär som punkt 2. Har sett att foam ligger rätt på flytspacklade ytan (snickaren har lagt golvet). Kan foamen reagera med fukt eller emissioner från flytspackel? Under flytspacklad yta ligger eventuellt ett lager flytspackel till och sedan betong. Gamla laminatgolvet som revs ut låg endast på grålumpapp. Borde det inte lukta på flera ställen där inte laminatgolvet täcker flytspacklad/betong yta under köksbänkskåpen och inte bara under diskbänknkskåp?

  4. Ett vattenledningsrör har gått sönder som lyfter fram lukt från plattan/flytspacklet. Men borde inte mörka fläckar synas eller nån missfärgning? Spridning till syll och väggar som börjar lukta mögel/fukt?

  Jag har inga fler teorier då jag inte riktigt kan placera doften exakt och vet inte hur alla mina teorier kan lukta. Kan däremot säga att det absolut inte luktar fukt/mögel.
   
 2. E
  Medlem · 2 230 inlägg
  Sopor/matrester som hamnat bakom eller under sopskåpet på något sätt?

  Även om man kör rengöringsprogram på diskmaskinen så kan det ju ligga matrester i avloppssilen.
   
 3. L
  Medlem · Halland · 5 441 inlägg

  lordi

  Medlem
  Sitter avloppsslangen från diskmaskinen fäst som sig bör? Den ska gå upp i en båge under diskbänken för att förhindra att avloppsvatten rinner ner i den, när man handdiskar
   
 4. C
  Medlem · 90 inlägg
  Nej helt rent under skåpet och i skåpet . Dammsugit under skåpet också, det lilla damm som va där.

  Silen till diskmaskin tömmer jag och rengör kontinuerligt. Luktar ingenting där i.
   
 5. C
  Medlem · 90 inlägg
  Japp den sutter monterat på rätt sätt.
   
 6. J
  Medlem · Kalmar · 1 195 inlägg

  johd01

  Medlem
  Har du kollat bakom spis/kyl/frys?
   
 7. L
  Medlem · Halland · 5 441 inlägg

  lordi

  Medlem
  Ok. Och det ser tätt ut i alla avloppsanslutningar? Ingen gumminippel som sitter dåligt?
   
 8. C
  Medlem · 90 inlägg
  Kyl/frys är på andra väggen några meter bort o där finns bara damm o ingen lukt. Vi har glashäll, luktar inget under den eller kring den eller i det skåpet där den är monterad på.
   
 9. C
  Medlem · 90 inlägg
  Allt ser tätt ut som jag kan se. Jag har misstänkt avloppet tidigare men dem lukten som är i avloppet är ju klassisk avloppslukt o den känner jag inte så köksavloppsslangen är i och tärningen sitter rätt.
   
 10. F
  Husägare · Skåne · 1 089 inlägg
  Isoleringen vid vattenröret? Blöt isolering kan väl lukta ganska illa. Om det kan beskrivas dom matavfall vet jag inte dock...
   
 11. J
  Medlem · Kalmar · 1 195 inlägg

  johd01

  Medlem
  Det kanske legat nån gammal surströmming i komposten som smittat av sig. Testa kör
  en burk ättika nere i skåpet och låt stå någon dag.
   
 12. L
  Medlem · Halland · 5 441 inlägg

  lordi

  Medlem
  Hmm.. kolla så gummiringen i änden på den flexibla avloppsslangen är nedtryckt ordentligt. Tycker den ser ut och vara lite långt uppe, men det kan vara en synvilla.
  Har för mig att den ska sitta i det 7:e spåret och sen får man trycka ganska hårt för att den ska gå ner och låsa.
   
 13. L
  Medlem · Halland · 5 441 inlägg

  lordi

  Medlem
 14. C
  Medlem · 90 inlägg
  Japp den sitter på åttonde raden och gummitätningen sitter dom den ska. Men som nån annan sa ska jag testa o dra in en burk ättika nån dag eller två. Hoppas det är så enkelt att nåt legat i komposten o förpestat där under. Inte ens tänkt på o pröva ättika. Hoppas detta funkar.
   
 15. K
  Bannad · Stockholm · 163 inlägg

  Kojak

  Bannad
  Byt disktrasa
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.