80mm till brännbart?

4k läst  7 svar

 1. O
  Medlem Nivå 3
  Om det finns angivet i att man ska hålla 80mm till brännbart material, kan man då ha kakel som är uppsatt på 12mm gips (2stycken 6mm rotgips)? väggen är rund, därav 2st 6mm gips. Kaminen jag vill använda är en contura 560T.
   
 2. I
  Medlem Nivå 1
  Vad undrar du?
   
 3. O
  Medlem Nivå 3
  jag såg nu att inlägget vart lite luddigt.

  är det ok med 80mm mellan kakel och kamin? räknas gips eller kakel som brännbart? kakel kan väl inte räknas som brännbart?
   
 4. W
  Medlem Nivå 7
  Ring till din lokala sotare för att få besked kring detta. Det är till syvende och sist de som ska godkänna din installation och då är det bäst om du kollar med dem så det blir rätt. Här kan du bara få mer eller mindre kvalificerade gissningar.
   
 5. I
  Medlem Nivå 1
  Om det du skriver stämmer, att det står i godkännandet av kaminen att det från en viss del av densamma skall vara 80mm till brännbart kan du tryggt ha dessa 80mm till den vägg du talar om. Sotaren har inte koll på läget alltid, se till att läsa dokumentationen till kaminen/skorsten innan du börjar och ha dessa papper framme när nämnda sotare kommer för besiktning.
  Köp ingen skit
   
 6. J
  Medlem Nivå 4
  Kolla med aktuell sotarmästare hos er!
  Våran var tveksam om det i huvudtaget var ok att ha väggreglar av trä trots dubbel gips och 100mm till vägg!
  Sedan är den nog 100mm som gäller! Iaf om du skall ha väggen bakom kaminen...
   
 7. O
  Medlem Nivå 3
  Mycket riktigt skall det vara 100mm till brännbart. Brännbart är vilken gipsvägg som helst tydligen, enligt en contura återförsäljare.
   
 8. I
  Medlem Nivå 1
  Men man kan nog i ditt fall rucka på det om väggen böjer av ifrån kaminen, avståndet är ju bara en hint åt fastighetsägaren, du kan krypa det hur mycket du vill om du bara kan visa att det är ofarligt. 85grader på brännbarbyggnadsdel, dvs gipsenbakom kaklet.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: