Byggahus.se

80 cm djup bänkskiva m. spishäll - hur bör fläktkåpan placeras?

 1. M
  Medlem · Skåne · 27 inlägg

  Maracuja

  Medlem
  Hej!

  Håller på att planera köket i vårat nybygge som vi snart skall dra igång med :) Funderar på att ha en extra djup bänkskiva mot ena ytterväggen, på den sidan som spishällen och fläkten skall vara. Det är ett måste att ha mycket arbetsyta runt spishällen.. avskyr att laga mat och greja när det är trångt och bökigt! :x Så därför tänker vi att satsa på en så djup bänkskiva som möjligt på just matlagningszonen, så vi får lite yta bakom spishällen också. Minst 70 cm. djup skiva, helst 80, om det går.
  Men då är frågan: hur gör man med fläktkåpan så att det blir optimalt?? Vi tänker ha en 60 cm bred häll, och en 60 cm bred fläktkåpa (väggmonterad). Eftersom hällen kommer en bit ut från väggen, bör kanske fläktkåpan också komma ut en bit? Hur löser man detta på ett smidigt sätt, så att det ser snyggt ut och samtidigt blir mest möjligt praktiskt? (utan att byta fläktmodell till en takhängd, då en sådan blir en del dyrare)


  Maracuja (y)
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 4 322 inlägg

  Åsa Lund

  Husägare
  Om du har djup bänkskiva kan det kännas konstigt att ha överskåpen långt bak? Om inte så sätt kåpan i djupleds-nivå med skåpen så det linjerar.
   
 3. M
  Medlem · Skåne · 27 inlägg

  Maracuja

  Medlem
  Det kommer troligtvis inte att va några skåp precis bredvid fläktkåpan. 1 meter till höger om fläktkåpan kommer den andra ytterväggen i köket, så för att göra det lite mera öppet och luftigt, kommer troligtvis överskåpen som vi tänker sätta på den väggen, att sluta i hörnet, och inte med ett hörnskåp. Till vänster om fläkten kommer ena köksfönstret, och nästa överskåp (vitrinskåp) kommer att placeras till vänster om detta fönster. Men just fläktplaceringen känns lite knepig. Är rädd fläkten kommer för långt bak (för att fungera optimalt mtp utsug), om den sätts intill väggen, samt att det kommer att se knepigt ut. Men just effekten är kanske inget problem, även om spishällen förskjuts i förhållande till fläkten? Funderar på att bygga nån sorts kassett och sätta bakom kåpan, för att få kåpan lite längre ut. Men är osäker på om det kommer att se bra ut :x Hur har andra löst detta?
   
 4. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 082 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Ni kanske ska fundera på en bredare fläkt, 70-80 cm, och en med bra flöden för att vara säker. Annars, varför inte sätta in spishällen närmare vägg såsom är normal placering trots djupare bänkskiva?
   
 5. P
  Medlem · Södermanland · 62 inlägg

  PeeWee

  Medlem
  Jag skulle inte vilja placera hällen längre in av räckviddsskäl, tror inte det ser så bra ut heller. Jag skulle nog lösa det med att bygga ut väggen just där fläkten ska sitta. Om ni inte ska ha några väggskåp så borde det gå att lösa utan att det ser konstigt ut.
   
 6. SSSS
  Medlem · Gävleborgs län · 725 inlägg

  SSSS

  Medlem
  Man brukar väl sätta fläkten ca 50cm ovanför spisen, om du då sätter fläkten mot väggen eller 10cm ut rör det sig om 2-3cm extra som matoset måste ta sig till fläkten.

  Kanns som att det borde vara försumbart utan att jag egentligen har någon koll på ventilation...
   
  Redigerat 15 apr 2015 12:56
 7. M
  Medlem · Skåne · 27 inlägg

  Maracuja

  Medlem
  Så här ungefär är det tänkt. Vi kommer dock sätta in en 90-fläkt och en 80-häll i stället - det känns lite fjuttigt med 60. Klurar fortfarande på om man bör bygga ut väggen bak fläkten en liten bit, eller strunta i det...? Överskåpet längst in i hörnet kommer troligtvis att bytas ut mot en öppen hylla till kokböcker och annat. Annars risk att det blir bökigt att komma åt skåpdörren (längst in). Om någon har någon konstruktiv input på detta, så tar vi gärna emot. :D
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20150918_104848.jpg
   
  Redigerat 18 sep 2015 17:24
 8. richardtenggren
  Självbyggare · Gävle · 3 279 inlägg

  richardtenggren

  Självbyggare
  Vi har nästan 80cm djupt vid hällen, satt hällen med normalt avstånd till framkant på skivan. Vår häll är 70 och fläkten 80, vi satt fläkten några centimeter högre än normalt, då den har lite annorlunda design.
   
 9. M
  Medlem · 1 inlägg

  MichaeLoL

  Medlem

  Några år har passerat. Jag står inför samma problem. Hur gjorde ni tillslut och är ni nöjda med resultatet?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.