Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

70-talshuset tillbyggt på höjden med arkitekt

 1. K
  Medlem · Klövsjö · 107 inlägg

  knightpete

  Medlem
  Om du sitter i många byggmöten precis som jag så kan jag iaf dra slutsatsen att det som ofta skalar bort detaljer som arkitekter ritat är byggherren som vill minska på kostnader eller någon annan i projektgruppen som vill ha en speciell lösning för att så har man alltid gjort eller den är bäst och billigast. Givetvis finns här flera olika sidor i olika projekt etc. där en del faktiskt vill ha en viss stil eller vill kosta på. Om man ska ha det billigaste slutar det oftast i en helt slät fasad som är ett element som lyfts på plats med kran sen är hela fasaden klar. I denna villan är det långt från den billigaste lösningen som man valt med plåten etc.

  Gällande Wingårdhs har han lyckats med det du skriver samtidigt var min poäng inte just det utan ditt påstående att arkitekter inte bor som de lär.

  Jag kan konstatera att allt inte är svart eller vitt och det finns många saker som påverkar. I ett bygge är arkitekten en väldigt liten del i det hela och har relativt lite att påverka om denna inte vill och får göra det. Jag tycker arkitekter borde ta mer initiativ och även ta kontroll över kostnader för att kunna påverka mer.

   
 2. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 278 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Ja, det kan väl inte vara så svårt ;)

  Att i stället bygga om taket till större vinkel, kanske till och med med brutet tak och med något som bryter den sterila, tråkiga ytan som Wagner skriver
  Det hade givit ett mer estetiskt tilltalande hus tror jag.
  Och hur är det med platta tak och läckagerisk? Är det problemet helt eliminerat numera?
   
 3. K
  Medlem · Klövsjö · 107 inlägg

  knightpete

  Medlem
  Vi kan spekulera massor i detta. Detaljplanen kanske inte medger en högre höjd eller takvinkel. Det finns massa faktorer som spelar in.

  Gällande läckage finns lösningar idag som medger 0grader tak. Men det finns alltid en risk och risken är större vid lägre vinkel än högre.

   
  • Laddar…
 4. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 950 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Det hade också brutit den tidstypiska raka stilen. Istället har de brutit genom att välja ett kontrasterande material, och genom att ha olika breder på plåtarna.
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · Sthlm · 173 inlägg

  tompajo

  Medlem
  Det är ett ganska ohållbart argument eftersom det innebär att om jag inte säger någon annan genre eller artist så "måste" jag enligt dig automatiskt tycka att låten är bra...?
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · Stockholm · 839 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Jag gillar huset och tycker att det är kul att det visas upp här. När jag var ute med bilen häromdagen åkte jag förbi detta hus och tänkte att arkitekten nog inspirerats av detta hus. Eller är det rent av samma arkitekt?

  [​IMG]
   
 7. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 950 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Gult tegel nertill och mörk plåt ger ju ett tyngre intryck kan man notera.
   
 8. A
  Medlem · 332 inlägg
  Men samtidigt ser det från den vinkeln bättre ut kan jag tycka. Jag tycker personligen inte att något av dem är en bra lösning, men av de två tycker jag att själva formen där man inte valt att bygga ut över hela taket fungerar bättre.
   
 9. T
  Medlem · Skåne · 603 inlägg

  Tornhill 2

  Medlem
  Personligen tycker jag att huset är snyggare efter än före ombyggnaden. Ganska tufft, faktiskt.

  Angående 70-tals hus som taklyfts i en stil avvikande från ursprunget, så finns det två exempel vid rondellen i Viken, norr om Hbg (det är väl dina trakter, Marlene)
  Det ena huset ser, enligt min minnesbild, så mycket ut som detta, både före och efter, att jag trodde det var samma hus.

  / Hälsningar Fredrik
   
 10. Maria T
  Nöjd · Stockholm · 1 381 inlägg
   
 11. Maria T
  Nöjd · Stockholm · 1 381 inlägg
  Huset som @surfarn visar ser onekligen ut som det skulle kunna vara samma arkitekt/byrå, men i mitt tycke snyggare än TS - kanske så att påbyggnaden i "metall" passar bättre med gult tegel, eller att det förra helt enkelt bara är kantigare och ser ut som nån stjälpt en container ovanpå ett enplanshus utan större tanke om var vinklar hamnar, helt subjektivt.
   
 12. A
  Medlem · stockholm · 1 062 inlägg

  atomlab

  Medlem
  Solsidan. Tillbyggnad utav koppar. Tror det var sadeltak på det tidigare
   
  • Laddar…
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.