Byggahus.se

60-100 tusen för ritningar?

 1. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem
  Vi har gjort en förfrågan om kostnad för husritningar inkl. hållfasthetsberäkningar hos en arkitekt. Dessvärre hade han fullt upp, men sa att det skulle kosta mellan 60 och 100 tusen kronor. Är det rimligt?
  Idén var att utgå från en befintlig ritning och förminska det aktuella huset från ca 350kvm till 250kvm.
   
 2. B
  Medlem · 5 830 inlägg

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Rimligt och rimligt. Det är tänkbart att arkitekten bara ville skrämma bort er och/eller demonstrera sitt enastående marknadsvärde...

  Strunt i tusenlappar! Fråga hellre om antalet timmar. Vad anser han att han måste uträtta för att ni ska bli nöjda. Ni är nöjda med mindre? Säg ifrån direkt och avgränsa uppdraget stenhårt!

  Det dyraste man kan göra är att ge arkitekter (eller advokater) "fria händer". Dessutom: Arkitekter är inga konstruktörer. Låt någon annan räkna hållfasthet!

  Utgå från befintlig ritning? Släng er på telefonen och ring arkitekten som ritade förlagan! Han/hon känner sitt hus utan och innan och behöver inte göra någon research.
   
 3. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Det var just honom vi ringde. :-/
   
 4. Hemmakatten
  Medlem · 11 688 inlägg

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Tror att det är mycket svårt att förminska ett befintligt hus från 350 till 250 kvm. Det kan aldrig bli riktigt bra. Tror också att det innebär i stort sett lika mycket arbete som att rita ett nytt hus utifrån just era önskemål, aspekter och tomtens förutsättningar.
   
 5. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Det var precis vad vi undrade också. Inte lätt att skala bort 100kvm och bibehålla proportioner. Men enligt arkitekten skulle det inte vara några som helst problem. Vid närmare kontroll visade det sig stämma, men det var mest kostnaden på 60-100kkr jag reagerade på.
   
 6. Hemmakatten
  Medlem · 11 688 inlägg

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Blir detta ett unikt hus? Alltså inget kataloghus eller hus som kan komma att tillverkas av husföretag till andra familjer? Ett blivande kataloghus borde inte kosta så mycket eftersom kostnaderna fördelas på flera och på andra sätt.
   
 7. D
  Medlem · 1 854 inlägg

  David

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Beror på hur besvärlig kund du är. Är du en sån som vill diskutera småändringar stup i kvarten eller vill du bara få fram en bygglovsritning?
  Tillhör du den senare gruppen ska en arkitektritning inte kosta mer än 20 papp. Konstruktör bör du däremot ha en kontinuerlig dialog med och bör kosta 20-30 papp. Jag tycker att det är mycket mer värdefullt med en kunnig konstruktör än "het" arkitekt.

  mvh
  David
   
 8. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Var bör man söka konstruktörer? Jag antar att du syftar på byggingenjörer. Tips?
   
 9. P
  Medlem · 14 inlägg

  P_G

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Arkitekter är väl betydligt billigare att ge fria händer jämfört med advokater - liksom reklamare, managementkonsulter, it-folk och en hoper andra yrkesgrupper..?
  ;)
   
 10. Sweli
  Medlem · Stockholm · 2 227 inlägg

  Sweli

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Det finns en kille här på forumet som är arkitektstuderande.
  Han erbjuder att göra ritningar utan att ta betalt.
  Du kan testa och se vad han kan ådstadkomma
   
 11. B
  Medlem · 5 830 inlägg

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  P_G frågade:
  "Arkitekter är väl betydligt billigare att ge fria händer jämfört med advokater - liksom reklamare, managementkonsulter, it-folk och en hoper andra yrkesgrupper..? "

  Jag svarar:
  Arkitekter är bara billiga tills deras visioner ska realiseras ;)
   
 12. F
  Medlem · 335 inlägg

  fiddeli

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  ... eller så är det precis tvärtom. En konstruktörskonsult ritar på konstruktionen, en vvskonsult ritar på vvsen osv ... Arkitekten, är generalist och ritar för en helhet.

  Som arkitekt ;) tar man hänsyn till, för varje projekt, unika plus och minusvärden. (Hur ser tomten ut, vem ska bo där osv) Dessutom väger man in många andra aspekter t ex huset ska vara så generellt att det går att bo bra i det - även för någon annan än dem som huset är ritat för, ekonomi, konstruktion, sammanhang osv MAO VARJE PROJEKT ÄR UNIKT.
  (Dessutom har en arkitekt upphovsrätt till sina ritningar, man får enligt lag t ex inte sälja vidare ritningarna man köpt till sitt hus ... utan att arkitekten ger sitt medgivande och får betalt. )
  En ordentlig genomgång av vad ni behöver och vill ha, en titt på tomten, ett par tre skissförslag (för att jämka samman arkitektens och era egna visioner) bygglovsritningar samt sektioner, köksuppställning, byggbeskrivning mm gjort av en attraktiv arkitekt. Jag tycker inte att det verkar alls orimligt. Vi talar om en stor arbetsinsats.

  En oerfaren arkitekt (med fem års studier i bagaget) som arbetar självständigt rekommenderas att ta ca 600kr exkl moms. (Även om somliga kanske arbetar till ett lägre pris för att komma igång) En mer erfaren arkitekt tar troligen minst 800 exkl. Och om en arkitekt är så attraktiv att han måste tacka nej till uppdrag, då gäller såklart marknadspris ...

  Självklart har de som tillsammans ritar huset stor möjlighet att påverka den slutgiltiga kostnaden. Det blir dyrare och svårare att ändra på något när husets byggnation påbörjas.
  De flesta arkitekter är inga konstruktörer, även om de flesta gått grundkursen (- och de flesta konstruktörer är inga arkitekter, även om de gått grundkursen).
  Det finns de som t ex läst utomlands eller som odlat ett intresse och som kan konstruktion bra nog. MEN i en arkitektkonsultförsäkring ingår normalt inte konstruktionsarbeten. Kanske har arkitekten ni frågat en tilläggsförsäkring eller så anlitar han helt enkelt en annan konsult.
  mvh fiddeli
   
 13. I
  Medlem · 1 220 inlägg

  isolde

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Vad bra, då behöver vi ingen arkitekt utan en konstruktör som kan iordningställa bygglovsritningar och framförallt konstruktionsritningar. Det känns främmande att betala någon 800kr/h för hur man KAN få ett hus att se ut. De klarar vi av på egen hand. Häpnadsväckande att behöva betala 800kr/h till någon som inte har kompetens att skapa kontruktionsritningar.
   
 14. U
  Medlem · 206 inlägg

  Ullisojonas

  Medlem

  Re: 60-100 tusen för ritningar?

  Vem?!!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.