Byggahus.se

50% av led-lamporna får försäljningsförbud

 1. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Robert

  Det är skrämmande att läsa hur "lätt" en del tar på bland det viktigaste vi har. Ljus.

  Det går inte att jämföra två ljuskällor ordentligt genom att tända dem bredvid varandra och se om de upplevs lysa lika stark. Färgåtergivning, färgtemperatur, bländning och dylikt påverkar oss på många sett. Vilket ljus blir man tröttast repsektive piggast av att arbeta i en dag? Vilken bländar mest och skapar jobbiga reflexer på blanka ytor?

  LED-ljuskällor tappar ljusstyrka linjärt och man kan säga att de aldrig slutar lysa. Seriösa tillverkar anger livslängden till när ljuskällan har kvar 80% av det ljus den hade från början. Hur vet vi hur länge den billiga kina-LED:en lyser?

  Att jämföra en en billig LED-lampa från t.ex. claes ohlsson och t.ex. en Philips MasterLED är som att jämföra äpplen med päron. Men visst båda lyser ju. I vissa applikationer kanske den billiga LED-lampan är rätt. Den är tillräckligt bra, och det behövs inte mer. Men på vissa ställen ska man inte tumma på ljuset, anser jag...
   
 2. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Robert

  Ang. elsäkerhetsverket så tycker jag det räcker med att titta på alla de potentiellt farliga produkter som de faktiskt stoppar för att inse behovet av att de finns. Förutom att faställa gällande föreskrifter och allmänt upprätthålla kvalité och framförallt säkerheten på elinstallationer i sverige... förstås...
   
 3. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Kalle

  Jobbar dagligen med inköp och försäljning av LED.
  Finns bara 3 tillverkare som i sin tur säljer ut olika kvalitet av dioder.
  Som jag har förstått det.
  Men dom svenska priserna är höga, när man vet vad det kostar.
   
 4. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Gäst

  "Jobbar dagligen med inköp och försäljning av LED."

  Jaha?

  "Finns bara 3 tillverkare som i sin tur säljer ut olika kvalitet av dioder.
  Som jag har förstått det."

  Nja... du har nog förstått fel. Även om du har rätt i att flera märken kan ha gemensamma fabriker. Ta Foxconn som exempel, de tillverkar hårdvara åt en mängd olika företag. Men det är vattentäta skott mellan uppdragen. R&D är m.a.o. en separat process och det är den som kostar. Tillverkningen (när man plockar ihop komponenterna till en enhet) är inte lika dyr.

  "Men dom svenska priserna är höga, när man vet vad det kostar."

  Jag vet också vad det kostar i grossistledet (eftersom jag ofta handlar därifrån). Vissa återförsäljare tar självklart ut höga marginaler (dock inte alla).
   
 5. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Herc

  Tur att man har kvar några hundra av de gamla goa glödlamporna :)
   
 6. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Lars

  Det är inte helt lätt att välja lågenergilampa. Det är många parametrar att hålla reda på till exempel för en LED-lampa:
  - Effekt (W)
  - Ljusflöde (Lumen)
  - Ljusintensitet (Candela)
  - Färgtemperatur (K)
  - Färgåtergivning Ra (%)
  - EMC
  med flera.

  Ett problem är att det finns ingen standard bland tillverkarna på vilka data som presenteras. Det är inte heller helt lätt för den oinvigde lampköparen att förstå innebörden av de olika värdena. Skall du komplettera redan befintliga LED med en ny och inte hittar den typ du redan köpt kan du vara ganska säker på att någon av ovan nämnda parametrar skiljer sig och resultatet blir ful belysning.

  Med glödlampor kunde man klara sig ganska bra med Watt som mått. För att underlätta för konsumenterna borde någon sätta upp en standard för hur tillverkarna skall ange en LED lampas prestanda.
   
 7. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Robert

  Ra är dessutom ett rätt så trubbigt mått. Ra anger hur lik en ljuskällas ljus är en glödlampas. I alla fall under 4000k. En ljuskälla kan ha ganska lågt Ra men behöve inte ha dålig färgåtergivning för det. Det är bara inte likt glödlampans...
   
 8. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: SA

  Ang Ikeas senaste LED så slog vi till och köpte ett dussin av 0,5-wattarna. en var trasig eller gick sönder direkt och en har gått nu efter ca 50 timmars drift. Vi bor ute på landet och har visserligen nya nedgrävda kablar et.c. men det förekommer en del spikar, förmodligen mest vår egen golvvärmepanna som slår till och från - kanske detta i kombination med dåliga kretskort som någon skriver. Finns det fler liknand erfarenheter? Ska nog testa och prata med berörd butik i alla fall.
   
 9. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Stefan nilsson

  Det är en jävla skillnad på led och led jag har en kontakt som jag köper mina lampor av han jobbar mot företag byggare mm så han ger privatpersoner samma pris som byggarna har om man köper ett gäng!! Jag betalade 3000kr ink moms för 12 st vita 3wattare med mycket bra ljus drivare samt Led dimmer eljo totalt 3000 ;) Grannen köpte bauhaus led downlights = skit! Färgen va inte gul inte vit
  konstigt färgtal och fick betala med dimmer 4200kr REKOMENDERAR energismartalosningar@gmail.com bäst pris kanon kvallite dock beställningtid 1vecka men det kan ju va värt att vänta Med vänlig hälsning, SN piteå
   
 10. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Benny Brogan

  Med Led lampor är det annorlunda och mycket mer vi måste lära oss att ta hänsyn till både vad gäller teknik och vad vi vill ha för ljus än vad vi var vana vid med vår gamla glödlampa. Då var det Watt det vi behövde ta hänsyn till. Nu kan en 7 watt Led ge lika eller mer ljusflöde som en 12 watt Led lampa. Det syns tydligt att kunskapen varierar i detta forum, någon säger att han köpt Led från Kina och det fungerar fint, en annan säger att Kina Led lampor är dåliga, en annan säger att det ska vara Philips eller Osram. Verkligheten är att det helhet eller per komponenter är från Kina allihop. China är världsbäst och lite sämre också på Led tekniker. Nu är det upp till var och en av oss att lära oss vad som är riktigt. En viktig sak i att välja Led är att se till att välja ny teknik ( nya led chip) det går att avgöra genom att Ledlampan ge ett hög lumen/watt, under 80 lumen/watt då kan du räkna med att det är äldre chip i den Ledlampan. Den helt klart bästa Led lampan i dag är en Ledlampa med MCOB chip inte SMD även om SMD chip kan vara ok om det är av nyare typ. Led lampan med MCOB chip är bäst på alla område, tex. högt lumen värde, 90-120 lumen per/watt, en 175 lumen per/watt är på gång, bättre kyleffekt, inga som helst EMC störningar och mycket mer. Denna led lampan är tillverkad i China. Den börjar att säljas på Amazon punkt com ca. 15 juni 2013 under varumärket BigC.
   
 11. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: Andreas

  Har köpt en bunt LED lampor från Jula. Nu efter ca 100 timmars driftstid börjar de blinka och gå sönder. Skit med andra ord.
  Har även köpt elektronik från Kina vid ett flertal tillfällen men skulle numera aldrig få för mig att stoppa i en otestad vara i elutaget. Klippte av en jordad kabel på mitten och där fanns bara två trådar. Tunna som fan dessutom och förmodligen utan koppar i för de går inte att tvinna. På kabeln står det 3x0,75 men i den är det alltså bara 2. Visade den för elektroikkonstruktörerna på jobbet och de bara skrattade och uppskattade ledarna till under 0,1 kvadrat mm.
  Visst kan man få "bra" saker från Kina men räkna med att det mesta är skräp och i måmga fall dessutom livsfarliga med tanke på material som är giftiga, elsäkerhet som är undermålig, brandskyddsklasser som inte efterlevs utan brinner som fan och avger giftiga gaser.
  Valet är ert.
   
 12. E
  Anonym

  Ej verifierad

  Anonym
  Skrivet av: micke

  Köpte ett par led lister på Ikea, var tänkt att ha dom i vitrinskåpen men dom störde så förbaskat på kortvågsfrekvenserna så dom slängde jag i soptunnan och anmälde tillelsäkerhetsverket.
  Inte en chans att dom klarar emc-kraven...

  Har kollat runt på jula, Classe, Kjell men alla dessa billiga led-lister har en sak gemensamt: total avsaknad av avstörningskomponenter, inte ens en skärmad kåpa över switchdelen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.