personstarthumb-up

3kW poolvärmare på 10A säkring - borde jag vara orolig?

38k läst  17 svar

 1. bbits
  Medlem Nivå 4
  Har just köpt en poolvärmare på Jula:

  Jula Postorder*Badpoovärmare

  med märkeffekt på 3kW. Stoppade i morse in kontakten i ett grenuttag tillsammans med poolpumpen (märkeffekt 85W) och vidare in i ett utomhusvägguttag jag har. Funkade fint.

  Efter någon timme såg jag att pumpen och värmaren hade stannat och var strömlösa och efter en kort felsökning kom jag fram till att utomhusuttaget satt på samma 10 A säkring som diskmaskinen som hade startats efter lunch och proppen hade gått... Proppen och propphuven var riktigt heta så jag fick ha handske för byta.

  I med en ny propp och lät diskmaskinen gå färdigt innan jag satte på värmaren igen och det funkade igen. Gick och kollade med jämna mellanrum och kände att den proppen var betydligt varmare än de andra...

  Är detta något konstigt och något jag borde oroa mig över eller är det helt normalt?

  Vänligen,

  /Martin
   
 2. Jesca_j
  Medlem Nivå 11
  Du är i gränslandet för vad proppen klarar av det är därför den blir varm.
  En 10A säkring är egentligen avsedd för max 10Ampere på 230Volt vilket betyder cirka 2300watt.
   
 3. P
  Medlem Nivå 2
  Det är inte att rekomendera att köra så hög effekt på en tio amp grupp. Är det en tillfällig belastning så kan man väl ha överseende.
  Men med en värmeanläggning som ligger och drar under lång tid skall man vara försiktig. Din elpatron och pump drar drygt 13A och det löser till slut ut en 10A säkring. Byter du ut proppen och fortsätter att köra kan det uppstå brandrisk.
  Min rekommendation är att du anlitar en elektriker som installerar ett uttag säkrat 16A med 2,5mm2 kabel som matar uttaget.
   
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Hej
  Med 10 A säkring klarar du enbart av att belasta ungefär 2,2 Kw. Så det blir för mycket.

  MVH
  Jan
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Personligen skulle jag inte våga bada i en pool som hade direkt kontakt med en elpryl från Jula. De har haft väldigt många artiklar på Elsäkerhetsverkets lista över apparater med försäljningsförbud. Jag har köpt elprylar från Jula som jag använder utan att vara orolig, men att bada i vatten som har direktkontakt med en elpryl därifrån, där går min gräns.

  Har du jordfelsbrytare på uttaget?
   
 6. S
  Medlem Nivå 7
  Ett (budget/latmans) alternativ skulle väl vara att behålla befintlig kablage (förutsätter att det är 1,5mm2) och säkra upp till 13A?

  Personligen så håller jag med någon av föregående inlägg att 2.5mm2 och 16A säkring är det bästa alternativet... om nu detta är tillämpligt.
   
 7. bbits
  Medlem Nivå 4
  Inte jag heller!

  Varken värmaren eller pumpen (från Toys R' Us men säkert samma kinesiska fabrik...) är inkopplade när någon är i närheten av poolen - än mindre i...

  Blir till att få tag på en elektriker och säkra upp.

  Tack för era åsikter/tips.
   
 8. S
  Medlem Nivå 6
  Om grenuttaget är en med sladd på, kolla att det inte är bara 0,75mm2 eller 1mm2 på den.
   
 9. E
  Medlem · Nivå 20
  Innan man säkrar upp en 1,5mm² bör man nog kolla hur det blir med utlösningsvilkoret.
   
 10. L
  Medlem Nivå 8

  Tumregel 230V klarar 2.300w med 10A säkring

  Märkligt att Jula säljer effektförbrukare på 3 kW för 230v.

  Man överlåter så vitt jag kan förstå problemet till kunden att ansluta till grövre matning med 16A.

  I en del butiker får man upplysningar, i en del butiker får man tydligen en stickpropp.

  Är jag ute o cyklar eller ligger det något i det jag säger?

  Alve
   
 11. J
  Medlem Nivå 15
  Jag sammanfogade den här tråden med en likadan i poolforumet. Det räcker ju med en.
   
 12. G
  Medlem Nivå 7
  Jon_h som moderator ser man. Det var ett klokt val.

  Jag vet inte om jag ställer mig bakom Hempularns generalisering kring elsäkerheten hos Julas produkter. Den här specifika mackapären är det dock litet leksaksvarning på. Känns som en sådan pryl man handlar i Supermarketen vid stranden på Kanarieöarna. De som gör denna gör fina luftmadrasser och båtar också. oriental-sunbeach.com.
   
 13. P
  Medlem Nivå 2
  3kW anslutningseffekt på en fas är en mardröm. Snedbelastningen på nätet blir stor med såna här produkter. En poolvärmare som används lite på sommaren må kanske vara hänt men inbyggnadsugnar och spishällar är många gånger likadant byggda. 3,5 kW på en ugn ger ett strömuttag på 15A. På denna fas kan man inte köra varken diskmaskin, torktumlare eller tvättmaskin samtidigt som man bakar bröd. Så här stora belastningar borde vara 3 eller åtminståne 2-fasanslutna.
   
 14. H
  Moderator · Nivå 25
  Tjaa generalisera. Lite tillspetsat kanske det är. Men Jula har haft många produkter på elsäkerhetsverkets lista. Och borde troligen ha betydligt fler av sina produkter där.
   
 15. P
  Medlem Nivå 8
  På ett tidigare arbete hade vi en ups som drog 40A, 1 fas. Det blev till att flytta om laster mellan faserna. Å andra sidan var elektrikerns arbetstid billigare än att gå över till trefasutrustning.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: