När jag sitter vid min dator och googlar på
3d-print hus
och ber att få bilder,
kommer det upp en hel drös!
Kul att se i alla fall.
4 877 läst · 56 svar
5k läst
56 svar
3D-printat hus i Holland
-
-
17 maj 2021 18:45 #47
Jo, det var ju helt klart Morris som vann i slutändan och masstillverkning och industriella framsteg har inte påverkat arkitekturen.
Antar att Lewerentz är lika ointressant i din förståelse av arkitukturhistorien som Loos?
-
17 maj 2021 19:26 #48
Du blandar ihop saker och ting. Loos är jätteviktig och det är även Lewerentz. De var fantastiska arkitekter som tänkte om men främst vad gäller uttryck och detaljer. Att du nämner just dessa två är lustigt eftersom de är så unika på grund av sin konstnärlighet. Gjorde främst udda, speciella och unika saker med starkt konstnärligt uttryck. Lewerentz var klurig med sina detaljer och även med sina produkter för Idesta men har haft absolut noll påverkan på hur man bygger idag. Hans sena projekt är extremt hantverksmässiga och kan absolut jämföras med Morris. Lewerentz excellerar också i att var sak har sitt system, verkligen en mästare på sammansättning. Kanske det främsta exemplet på ett förhållningssätt tvärt emot 3d printade hus.
Jag sade även i början att masstillverkning är viktigt och effektivare än 3d skrivare etc. Jag har helt enkelt försökt klargöra skillnaden mellan innovationer i byggmaterial, produkter, arkitektur vs produktliknande tänk med enhetlighet, system och ett reducering av både delar och moment.
Jag har faktiskt svårt att sätta ord på vad som gör vissa angreppssätt olämpliga för byggnader men känner genast igen det när jag ser det.
Det har gjorts massor av viktiga innovationer inom fogar, infästningar och material som verkligen förändrat byggandet. -
17 maj 2021 19:43 #49
Klippans kyrka är f.ö. ett fantastiskt bra exempel på hur teknikutveckling kan ha en stark och fundamental effekt på arkitekturen, både i det enskilda objektet och på samhällsnivå. Det handlade verkligen inte om uttryck och detaljer, utan om konsekvenserna på dessa genom användandet av cement och armering i en tegelbyggnad. Lewerentz var inte bara arkitekt, han hade också en djup förståelse för byggnadstekniken och lät den påverka uttryck och detaljer genom att följa teknikens logik.
Loos tog jag upp eftersom han är symbolen för modernismens inställning till ornament, något som jag skulle hävda är en direkt konsekvens av den industriella utvecklingen. Nu när tillverkningslogiken ändras kan vi redan se hur samhälle och arkitekter börjar ompröva sin inställning till ornament och dekoration. Det är verkligen fascinerande, och du borde blicka framåt istället, se de fantastiska möjligheter som håller på att öppna upp sig. -
17 maj 2021 19:46 #50
Halva priset mot ett hus byggt på traditionellt vis säger man i videon. Det kanske är lite tidigt att dra den slutsatsen. Traditionella byggare kanske vill konkurrera. :–)
Dessutom är det ett betonghus. -
17 maj 2021 21:44 #51
- Mindre saker framställs effektivare i fabrik än i 2000 3d skrivare. Behovet av helt unika lösningar är litet. Det är dock ett fantastiskt verktyg för prototyper/formar etc.
- Det har visat sig svårt att föra över teknik och processer från industrin till byggarbetsplatsen. Ju mer det handlar om helheten desto sämre fungerar det.
Jag håller heller inte med om din tolkning av Klippan. Det handlar inte om teknikutveckling utan nya sätt att använda befintlig teknik. Fogmassa och armering i liggfogen var inte nytt. Sättet han använde dessa på var uttrycksfullt och skapade fantastisk arkitketur. Det är något annat än teknikutveckling.
Loos uttryck var modernt hans hus var inte tekniskt avancerade. Stor skillnad.
Jag tror inte 3d printning av hus har stora fördelar mot andra sätt att bygga. Drömmen om en hus som bara blir färdigt och är som en produkt är gammal och har fallerat. Svenska kataloghus är nog det närmaste man kan komma. - Mindre saker framställs effektivare i fabrik än i 2000 3d skrivare. Behovet av helt unika lösningar är litet. Det är dock ett fantastiskt verktyg för prototyper/formar etc.
-
17 maj 2021 21:56 #52
- Laddar…
-
17 maj 2021 22:04 #53
Ett identiskt hus som grannen får du bara om du köper kataloghus. Alla byggsystem (tegel, lösvirke, kl trä etc,) möjliggör specifika lösningar. Det är inte en begränsning i tekniken. -
17 maj 2021 22:08 #54
Sista delen av citatet förstår jag inte alls. Vad menar du med det? På vilket sätt är fungerar 3d printning sämre om det handlar om helheten? Tvärtom ger digitala verktyg oss som arkitekter betydligt bättre verktyg att hantera relationer och helheter.
Slutligen så kan du väl lägga av med att hävda auktoritet hela tiden. Att du tycker dig förstå Lewerentz bättre än alla andra (utom en handfull!) Och jobbade med ett projekt som använde 3d printning en gång för 15 år sen är inget argument, bara en anekdot.- Laddar…
-
17 maj 2021 22:18 #55
Även om byggtekniken inte begränsar specifika lösningar (vilket förstås är helt rimligt) så kanske den byggteknik man har valt gör de specifika lösningarna olika dyra? -
17 maj 2021 22:53 #56
- Stenen är anpassat i vikt och storlek till människan
- Måtten är sådana att nästan alla former kan byggas med den
- Det är lätt att göra nya öppningar och "sy" in tillskott.
- Kan skapa stor variation av uttryck
- Reparationer etc fungerar bra pga enhetens storlek
- Laddar…
-
17 maj 2021 23:22 #57
Lämnar diskussionen med dig nu. Tycker inte att det finns något mer att framföra.
Liknande trådar
-
Bygga garage med gång till boningshuset
Tillbyggnad -
Vaknade till elpanna utan tryck och 18 grader i huset
Värme allmänt -
Hyra ut mindre hus, grubblerier...
Priser, Kalkyler, Fastighetsskatt m m. -
Galna holländare har husvisning med berg-och-dalbana
Bloggkommentarer -
Snyggt holländskt hus
Bloggkommentarer