Byggahus.se

30-32 kW solcellsanläggning..

 1. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 340 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Vi ska troligen till att byta tak på vårt hus framöver och funderar på att komplettera detta med ”några” solceller.,

  Är lite kinkig med utseendet om det ska sitta på hustaket och hade eg velat vänta ett-två år.. (en del nytt på väg in på marknaden) men vårt tak läcker nu.. så vi bör nog börja kolla lite noggrannare nu.

  Någon som har tips på företag? Utrustning?
  Vi kommer inte välja tegeltak, till huset. Blir ”lättare” material.

  Finns det företag som riktat sig på både att byta tak och sätta solceller på en gång? Eller bättre att söka hantverkare för vardera grejen separat?

  Stor investering jag vet.. därför man vill göra det så bra som möjligt.. se vad som finns osv (måste kännas rätt).

  Vill ha så subtila och effektiva solceller som möjligt.. (helst osynliga, men inser ju att det inte finns haha).

  Tips och tankar mottages tacksamt (y):)
   
 2. thomas33
  Renoverare · Halland · 4 650 inlägg

  thomas33

  Renoverare
  Granne bytte precis tak och monterade solceller. De hade först en takläggare och därefter kom firman som monterade solcellerna. Jag skulle tro det blir både billigare och bättre att ta in firmor som är specialiserade inom sitt område och inte någon som gör "allt"!
   
 3. M
  Medlem · Skåne · 329 inlägg

  Millox

  Medlem
  Det finns ju integrerade lösningar, men jag skulle hellre välja ett med pannor under panelerna. Och då med separata firmor...

  Vi fick precis en anläggning på ungefär 17 kW installerad i nordvästra Skåne, och den tycker jag åtminstone ser bra ut, det är inte särskilt framträdande med panelerna på taket. Entreprenören gjorde ett bra jobb.
   
  • Laddar…
 4. Scouten
  Byggveteran · Lund · 760 inlägg

  Scouten

  Byggveteran
  Som övriga säger, så hade jag valt att anlita två firmor och inte integrera solcellerna. Däremot kan det vara smart att låta solcellsfirman och takfirman att prata ihop sig, så lösningarna blir så bra som möjligt.
   
 5. T
  Självbyggare · Skåne · 2 713 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Integrerade solceller kan vara en estetisk dröm men på alla andra sätt är de en mardröm.
  Kostnaden är mycket högre, komplexiteten, i vissa fall de elektriska riskerna.

  Det som syns minst av konventionella paneler är helsvarta paneler, kallas "all black" eller liknande, mot svart takmaterial (plåt, pannor). Beroende på era förutsättningar kan det ju vara så att ni ser taket med solcellerna så sällan så det inte är ett stort problem.
   
 6. Hemmakatten
  Medlem · 11 755 inlägg
  Att installera solceller idag är överhuvudtaget inte lönsamt. Tyvärr. Möjligtvis blir det lönsamt i en framtid när elpriset går upp. Att installera solceller idag är en insats för miljön vilket jag beundrar er för om ni gör! :love:
   
 7. sunnis
  Nybyggare · Hammarö · 771 inlägg

  sunnis

  Nybyggare
  Fast inget av detta stämmer. Solceller kan vara lönsamt även idag och det inget man gör för miljön skull då solceller släpper ut mer i genomsnitt per kWh än vad motsvarande energimängd från svensk elmix. Solceller installerar man enbart av ekonomiska skäl, lägre driftskostnader och direktavkastning och sist men inte minst att det är roligt att ha en app i telefonen som visar solelsproduktionen för att visa kollegerna på lunchen. Typ så.
   
 8. Scouten
  Byggveteran · Lund · 760 inlägg

  Scouten

  Byggveteran
  Det där är direkt felaktigt, vi installerar solceller med lönsamhet och då räknar vi ändå inte med solcellsbidraget i våra kalkyler, fast ju mindre anläggning desto svårare, så klart.
   
 9. K
  Medlem · skåne · 629 inlägg

  kanonkula

  Medlem
  Klart ni gör
  Efter hur lång tid blir det lönsamt? 8-10år?
  Dessutom bygger kalkylerna på att man själv använder elen, vilket majoriteten av Svenssons inte gör på dagtid under sommarmånaderna när det produceras som mer.
   
 10. Scouten
  Byggveteran · Lund · 760 inlägg

  Scouten

  Byggveteran
  Naturligtvis är det så, men är man microproducent, så gör dagens skatteregler att det är hyggligt lönsamt att sälja också. För oss är det nödvändigt att använda allt vi producerar själva.

  Självklart är det långa återbetalningstider, men det innebär ju inte att det inte är lönsamt? Däremot innebär det att man måste tänka långsiktigt.
   
  • Laddar…
 11. V
  Husägare · 69 inlägg

  vessen

  Husägare
  Nu har du redan fått många bra svar gällande typ av solcell. Att köra integrerat eller andra designlösningar kostar mer än vad det smakar tyvärr. All black paneler är väl mer eller mindre standard idag och de sticker inte ut direkt mycket mot en svart taktäckning.

  Angående lönsamhet i solcellsanläggning så skulle jag säga att i princip alla privatpersoner får lönsamhet i det om man håller sig till en mer standardiserad lösning och inte går på det allra värsta eller diverse designlösningar dvs. Sen kan tiden för payoff diffa lite fram och tillbaka.
  30-32 kW är en hyggligt stor anläggning, beror ju såklart på vilken solcell etc men i storleksordningen bör vi prata kring 150-170 m2 solceller.

  Reglerna för mikroproducent är inte alltid solklara då det finns en definition i ellagen och en definition i skattelagen. Men i regel om du har max 63 A säkringsabonnemang så klassas du som mikroproducent och får skattereduktion om 60 öre/kWh som du matar in på elnätet från din solcellsanläggning. Dock max 18 000 kr per år. Läs på om reglerna före, många solcellsentreprenörer är väldigt pålästa och kan guida bra, men ha bara i åtanke att de är säljare också.

  Leta reda på en vettig solcellsentreprenör och för en dialog, tänk på skuggning och finns det risk för skuggning prata med entreprenören för det finns lösningar för det som inte behöver vara en så stor merkostnad med smart styrning osv.
   
 12. T
  Medlem · Blekinge · 7 107 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Belägg?
   
 13. D
  Besserwisser · E · 15 455 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  På grund av skattesubventionen går det nästan att räkna hem investeringen.
   
 14. T
  Självbyggare · Skåne · 2 713 inlägg

  tompaah7503

  Självbyggare
  Finns en del, tyvärr stämmer det då solceller ger så lite el i förhållande till produktionens energi- och materialbehov.
  När de väl sitter uppe skapar de inga utsläpp. Så hur många gram CO2e man ska räkna med är helt beroende av den livslängd man räknar men. Du får sätta dig in i studierna och se vilken livslängd LCA är räknad på. Om den exempelvis är räknad på 20 år kan man nästan halvera utsläppsfiguren om man lyckas klämma 40 år ur sina paneler.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-2-25_8-11-0.png


  https://www.naturskyddsforeningen.s...xeln_utslappsnivaer_fran_olika_energislag.pdf

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2020-2-25_8-13-17.png


  https://www.vattenfall.se/elavtal/energikallor/elens-ursprung/
   
  • Laddar…
 15. H
  Medlem · Dalarna · 232 inlägg

  Hajjen

  Medlem
  Precis, jämför man med Sveriges elmix så kommer man inte under CO2-utsläppen per kWh med tanke på hur solpanelerna i snitt produceras idag (de produceras i länder där andelen fossila bränslen är hög i elproduktionen). Något som dock är värt att lyfta är att man normalt inte anser att enbart Sveriges elmix är relevant som jämförelse eftersom vi har import/export med många andra länder. Här nedan är en annan bild man kan begrunda som visar CO2-utsläpp per kWh för olika förnyelsebara tekniker. Här har man gått igenom ett stort antal livscykelstudier och tabellen visar dels vad IPCC förordar för siffror idag och dels vad författarna sammanställt från en mängd LCA-studier.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  co2 sol.png

  (Källa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032114005395 - troligen ser man bara abstract om man inte har login)
  För PV så använder IPCC 46 g/kWh men man ser att denna studie visar på ett extremt stort spann mellan 9-300 g/kWh, vilket då förstås kopplar till vilka parametrar man använder i sin LCA.

  Jag tycker att man kan se det som att OK, vi har elproduktion i Sverige med väldigt låga CO2-utsläpp idag och solpaneler tillverkas till stor del i länder där det används mycket fossila bränslen. Men det är lite moment 22 för vi kan ju inte ersätta den fossiltunga elproduktionen vi har i världen utan att producera utrustning för förnyelsebar el med den elmix vi faktiskt har. Allt eftersom vi får mer förnyelsebar energi så kommer CO2-utsläppen för nya solpaneler att minska. Så man får nog se det som att man är en del i teknikutvecklingen mot förnybar energi. Och räknar man med någon form av nordisk elmix istället för svensk elmix så är siffrorna inte så tokiga.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.