Byggahus.se

3 stav eller plankgolv Hjälp

 1. B
  Medlem Nivå 2
  Snälla behöver lite råd och erfarenhet ni som lagt stora ytor av nytt golv .
  Vi håller på att bygga nytt och är i slutfasen att välja golv för en större 2 plans villa med stora öppna ytor .
  Vi har måste välja från Tarkett och har hittat ett golv där som finns i både 3 stav eller i plank .
  Vi tycker det är supersvårt att välja vilken av dessa vi ska ha . Blir ett 3 stav golv alldeles för små plottrigt med dessa alla stavar ? Vi tycker om det golvet när vi ser en planka av det . Men hur blir det när det ligger ca 60 kvm tex för vardagsrummet med stora fönster ...... blir det som plockepinn då ? Eller skall man då välja av samma serie fast i planka ? Där ser man ju inte så mycket när man bara har en planka hemma ? Vi har tyckt att vi lutar år plankgolvet men man måste ha en annan sak med sig att 3 stavs golvet kostar ca 600 kr / kvm och plankgolvet kostar ca 1000 kr / kvm . För oss med stort hus och samma golv överallt så blir det en skillnad på ca 50 000 kr för dessa 2 golv ! Snälla .... dela med er av era åsikter och funderingar hur ju ni skulle ha gjort . Man håller på allt bli tokig . Ps : Golvet är en viktig detalj och är det så att plankgolvet passar bättre till stora öppna ytor så får det bli det då 50 000 kr visst är mycket pengar , men inte mycket i sammanhanget .
  Hoppas på många svar och åsikter
  Här kommer lite bilder där 3 stav är till vänster och plank till höger
   
 2. Jiji
  Medlem · Nivå 9
  Vi har större delen av bottenvåningen dvs minst lika mycket som ni ska ha, öppen planlösning, i trestav. Det är inte plottrigt, det ser levande ut och är lätt att få hemtrevligt.

  Ett plankgolv ger ett helt annat, nästan sakralt intryck vilket är jättefint, så jag förstår att det inte är lätt att välja. Glöm inte att ni ska ha möbler och förmodligen mattor på golvet också.

  Men det är ni som ska bo i huset så om ekonomin tillåter föreslår jag följande valmetod. Stå med ryggen mot era provbitar, vänd er om snabbt och titta på dem. Den som känns rätt i magen är rätt. :D
   
 3. V
  Medlem · Nivå 9
  Plankgolv hela veckan! Hade trestav i vårt förra hus, det är ok, men nu valde vi hela plank och det är SÅÅÅ mycket bättre på alla sätt och vis.
   
 4. B
  Medlem Nivå 2
  Hur fort ska man vända sig om ? Blir yr
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem Nivå 2
  Ha ha ha
   
 6. T
  Medlem · Nivå 8
  Självklart helstav på stora ytter , om ni nu absolut måste ha tarkett , så finns samma golv på nätet mycket billigare.(779 kr m2)
  Väljer ni andra märken med samma utseende ännu bättre priser, samt samma uppbyggnad som tarkett.
  https://www.golvshop.se/bygg/golv/t...v-tarkett-shade-oak-soft-beige-plank/p-895081
   
 7. B
  Medlem · Nivå 22
  När vi flyttade in här så var det 3-stavs över ca 60 kvm sammanhängande yta. I och med att variationen på brädorna kommer tätt så upplever jag det som att ett sånt golv känns mer enhetligt (variationerna blir som ett mönster på ett enhetligt golvet) än med ett plankgolv där man mer uppmärksammar skiftningarna mellan varje planka eftersom varje skiftning är över så stor yta.

  Så upplever jag ditt exempel också, till vänster är ett golv som varierar och är livfullt men enhetligt, till höger är ett golv där man tydligt lägger märke till att första brädan är linjer längs efter, andra brädan är krokiga linjer och tredje är betydligt mörkare/gråare än de andra.

  Förhoppningsvis ska du leva med golvet under flera årtionden och då får man räkna med att oavsett vilken typ man väljer så kommer det att kännas modernt periodvis och omodernt periodvis. Man kan inte byta allt golv vart femte år bara för att trenderna ändras.

  Kan ju också vara bra att tänka på hur olika ytbehandlingar av golv påverkar hur golvet ska skötas och underhållas.
   
 8. Jiji
  Medlem · Nivå 9
  :crysmile:
  Lite långsammare då. Men jag tror eg att ni redan har valt. Slutet på först inlägget visar att valet redan är gjort.
   
 9. B
  Medlem Nivå 2
  Ja det blir nog dyrt :) Tack för alla inputs
   
  • Laddar…
 10. Jiji
  Medlem · Nivå 9
  Det brukar ju bli det... :D