Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

3 st. 1 pol säkring till 1 st. 3pol.

 1. C
  Medlem · 99 inlägg

  Caponi

  Medlem
  Hej

  Efter stora strul med en tidigare "elektriker" så hade jag en annan som såg över centralen idag. Han rekomenderade att alla 3-fas grupper, häll+ugn samt tvättstugan ska vara 3 poliga dvärgbrytare. I dagsläget sitter där 3 st. en poliga på respektive grupp.

  Han hävdade dock att det finns något stift eller något som man ska kunna trä på för att göra 3 st enkla till 1 st trepoliga. Han är pensionerad så har inte grejerna men jag hittar inget sådant heller. Gäller Hager säkringar.

  Känns dumt att behöva köpa helt nya om man kan bygla ihop dem på något sätt.

  Tacksam för svar.
   
 2. J
  Husägare · 3 002 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Tvek på den. Det finns inget krav på att det ska vara 3-polig dvärgbrytare till 3-fasgrupper även om det kan vara bra. Att sätta något som förbinder dessa tror jag inte på. Jag är inte säker på att kraften från när en löser ut klarar av att frånkoppla de andra två. Det du ska göra är att märka på gruppschemat så att det tydligt framgår att detta är 3-fasgrupper.
   
 3. C
  Medlem · 99 inlägg

  Caponi

  Medlem
  Det är redan markerat väl men jag tyckte också att det va konstigt. På hornbach finns inte ens att köpa 3poliga 10A utan endast 16 och det finns på värmepannan.

  Men han har jobbat med detta i 40 år så ville ej diskutera, men nu när jag inte hittade något var jag tvungen att ställa frågan i forumet.
   
 4. S
  Medlem · 1 833 inlägg
  Känns som du blandar ihop kraften det krävs för att återställa brytaren men kraften det krävs för att lösa ut den. När du återställer den måste du övervinna kraften i fjädern för att spänna den och det kräver en hel del kraft. För att lösa ut brytaren krävs det däremot nästan ingen kraft alls.

  Många märken har ett litet hål i vippan som gör att det går att sammankoppla två komponenter. Stiftet i sig är inget märkvärdigt utan vilken liten metallpinne som helst i rätt dimension borde fungera, men det verkar sticka ut någon sorts snäppfästen i plast också. Lite svårt att se på bilderna jag hittade, men är det så är frågan om det är något som över huvudet taget går att eftermontera. Oavsett vilket har jag dock bara sett detta användas för att montera s.k "hjälpkontakter" av olika slag, t.ex. shuntutlösare, underspänningsutlösare, signalkontakt och hjälpkontakt. Så om det går att köpa lösa stift och om det är i linje med Hagers anvisningar kan kan jag inte säga. Däremot har Hager en begräsning som säger att maximalt tre hjälpkontakter får monteras i följd. Intuitiv känns det då som tre dvärgbrytare i serie också borde vara okay, men det är bäst att kolla med Hagers kundtjänst.

  Så här ser en hjälpkontakt med stift ut:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot 2021-05-09 at 08.26.08.png


  Sen kostar inte en 3-polig brytare från Hager mellan 267:- för 16A och och 293:- för 10A eller 16A så om det inte väldigt många grupper som behöver bytas är det inte så blodigt dyrt att helt enkelt byta.
   
 5. C
  Medlem · 99 inlägg

  Caponi

  Medlem
  Tack för svaret.

  Jag hittade som sagt inte ens en 3 polig på 10A på hornbach.
  Gällande priset så har jag redan betalat för dem en poliga. Nu ska jag betala för 3 poliga och lämna dem 1 poliga i en låda. Sedan tar det säkert honom längre tid att byta än att stifta. Men som sagt får betala för det om det nu inte finns någon annan lösning.

  Tack
   
 6. A
  Medlem · Stockholms län · 10 003 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Det finns inget generellt krav att ha trepoliga dvärgbrytare på trefasgrupper. Det finns såvitt jag vet ett par specifika fall då det är ett krav och ytterligare några där det är en fördel. Vidare har jag fått uppfattningen att i de fall då det är ett krav är det inte ok att bara länka ihop dem med vipporna.

  Det finns vägguttag där man får koppla olika faser i en två eller trefasgrupp till de olika brunnarna. Där kräver vad jag förstår tillverkaren att säkringen är tvåpolig/trepolig. Om du har ett sådant uttag till tvättmaskin och torktumlare så är det kanske läge att byta till en trepolig säkring.

  Till häll och ugn kan jag inte se poängen med en trepolig. Om vi pratar om tillämpningar där det är en fördel så har vi typiskt trefasmotorer. Man vill undvika att köra motorn på två faser om en säkring skulle lösa. Men det gäller ju inte för spisar.

  Hur ser det ut vid tvättmaskinen och torktumlaren? Det är bara i ett ganska specifikt fall som det krävs. Jag inbillar mig att trepoliga dvärgbrytare i bostäder är ganska ovanligt.
   
  • Laddar…
 7. J
  Husägare · 3 002 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Nej jag blandar inte ihop. Jag är bara inte säker på att en utlösning av en löser alla om man själv kopplar ihop dem. En 3-polig är inte uppbyggd som 3st 1-poliga.
   
  • Laddar…
 8. GK100
  Medlem · Jönköping · 11 035 inlägg

  GK100Premiumikon: Hand

  Medlem
  Det är bara för tillbehör som tex hjälpkontakter eller manöverdon den metoden med stift kan/ska/får användas. Dvärgarna har sk friutlösning så vippans läge i till hindrar inte mekanismen att bryta. Bygger man då ihop flera enpoliga riskerar man att en löser och inte drar med övriga till frånläge. Och riktiga två/trepoliga har den funktionen för friutlösning internt och då spelar inte vippans läge någon roll precis som för de enpoliga.

  Så låt bil att koppla samman vipporna det är fel och otillåtet. Långt tillbaks i tiden fanns detaljer för att bygga samman vippor för vissa fabrikat det är nog det TS elektriker har sett.
   
 9. Logad
  Elektroniktokig · 359 inlägg

  Logad

  Elektroniktokig
  På exempelvis elbutik.se finns Hager 3-poliga 10A C-karakteristik och de är inte dyrare än 16A. Jag har själv 2 st 3-pol 10A Hager Quick Connect i min nya central, en till tvättstugan och en till värmepumpens utedel.
   
 10. C
  Medlem · 99 inlägg

  Caponi

  Medlem
  Tack för svaret. Tvättstugan är än så länge bara dragen till en kopplingsdosa men det kommer vara etr vanligt uttag till tvättmaskin och ett vanligt till torktumlare. Sedan kommer även det finns ett uttag som är tänkt att gå på egen fas också från kopplingsdosan. Så har iallafall han förklarat det.
   
 11. S
  Medlem · 1 833 inlägg
  Det var inte vad du skrev och jag jag kommenterar bara på det som faktiskt står att läsa, dvs: "Jag är inte säker på att kraften från när en löser ut klarar av att frånkoppla de andra två".
   
 12. A
  Medlem · Stockholms län · 10 003 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Och ett förtydligande blir då att eftersom du drar det till tre separata uttag så behöver du inte ha en trepolig säkring där heller.
   
 13. C
  Medlem · 99 inlägg

  Caponi

  Medlem
  Då är den en mindre iallafall. Jag hade köpt en till häll på ugn men där går hällen på 2x16 och ugnen på 1x13.finns ingen sån kombo att hitta heller.

  Har även en 3 fas grupp på 3x10 A där 1 fas går till disk, 1 till Micro + fläkt samt 1 som går till lite belysning och uttag i huset.
  Behöver den ha en 3 polig enligt er uppfattning för 3x10 kan jag isf hitta på elbutik.se som någon tidigare rekommenderat?

  Tack för er hjälp
   
 14. A
  Medlem · Stockholms län · 10 003 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Av de saker du räknar upp kan jag inte se att någon av dem kräver en trepolig säkring.

  Vill du ändå ha det så kan du ha en 3x16A till ugn och häll. Det är lite udda med en trefasgrupp där faserna är säkrade olika. Så du lär inte hitta en 2x16+1x13.

  Du har minst två trefasgrupper som är uppdelade på olika enfaslaster. Den ena till tvättstugan och den andra till mikro, fläkt, belysning. Det är normalt något man tar till för att få fram mer effekt utan att dra nya rör. Alternativt om man drar utanpåliggande och vill hålla nere antalet kablar på väggen. Det finns inget krav på att ha en trepolig säkring till sådana. Men det finns somliga som rekommenderar det.
   
 15. W
  Medlem · Gävleborg · 209 inlägg

  Wheelabrator

  Medlem
  Jag tycker att man bör vara restriktiv med flerpoliga säkringar och bara använda dessa när det verkligen finns en poäng med det.

  För att ta ditt köks trefasgrupp som exempel - där kan en trasig kaffebryggare i ett uttag göra både micro, diskmaskin och spisfläkt strömlösa.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.