Byggahus.se

2700W maskin på 1 fas/16A och säkring går hela tiden

 1. P
  Medlem Nivå 2
  Jag kör en el kapmaskin på 2700W och har stängt av alla andra elapparater i hust, och kör på en 16A säkring. Ändå går jordfelsbrytaren hela tiden. I början kunde jag köra maskien ca 30minuter innan jordfelsbrytaren gick, sen blev det mindre och mindre intervaller innan jordfelsbrytaren gick, och nu går jordfelsbrytaren om jag bara kopplar in maskinen. Jag har testat på två olika förlängningssladdar. Huset är från 1926 och har bara 1 fas, men jag tror att elen är bytt för ca 6 år sedan (sa säljaren). Vad kan felet vara, är det farligt att sätta tillbaka jordfelsbrytaren gång på gång och fortsätta köra, vad kan hända? Eller vore det bättre att ta längre pauser med maskinen, om så - hur långa pauser ska man då ta?

  OBS, tidigare när jag skrev detta trodde jag att det säkringen som gick, men det är JORDFELSBRYTAREN som går. Tack för era svar.
   
  Redigerat 9 nov 2008 13:50
 2. B
  Medlem Nivå 5
  Är det bytt till automatsäkringar?
   
 3. M
  Medlem Nivå 8
  Är du säker på att allt annat är av ?,
  Det borde finnas närmare 1000w W "kvar " på säkringen,
  Eller belastar du maskinen så den nästan storknar ?
   
 4. F
  Medlem Nivå 4
  Du borde få tag på en ampaertång och mäta strömmen när maskinen körs så får du svar direkt om den förbrukar mer än angivet. Om så är fallet så är de de nå galet med maskinen.
   
 5. snaggletooth
  Medlem · Nivå 13
  Slö klinga? Kapen kan ju dra mer än märkeffekten vid hård belastning, men då borde den iofs bli ganska varm.
   
 6. M
  Medlem Nivå 9
  Om det är en vanlig diazed-säkring(porslin) - är den varm när du byter?
  Om det är en annan typ av säkring: vad är det för nån?
  Finns det något motorskydd på maskinen?
   
 7. phl
  Medlem · Nivå 14
  Men alltså, perra4 säger ju att JORDFELSBRYTAREN löser ut. Det har inget med uttagen effekt att göra, det orsakas ju av jordfel...
   
 8. Fotografen
  Medlem · Nivå 19
  Antingen har du jordfel i maksinen, eller så är det överledning mellan jor och nolla någon annanstans.
   
 9. M
  Medlem Nivå 9
  HAHAHA! Ingen av oss läste uppenbarligen frågan ordentligt.
  perra4: om jordfelsbrytaren löser direkt när du kopplar in maskinen innan du startat den, så är det garanterat fel på den. Åk tillbaka till affären.

  Om den bara löser ut vid drift, så är det troligt med isolationsfel i motorn, men det *kan* också vara ett fel någon annan stans i huset med överledning jord-nolla.
   
 10. F
  Medlem Nivå 4
  Haha, jo de är klart. missade det med att det va jordfelsbrytaren...Då får man söka jordfel, det är alltid trevligt....
   
 11. S
  Medlem Nivå 6
  Ni läste antagligen rätt från början eftersom det är redigerat i efterhand... Satt och funderade över det själv oxå innan.
   
 12. M
  Medlem Nivå 8
  Är du utomhus och kapar, t.ex tegel eller nåt, så tippar jag på att det är blöta skarvsladdar, prova i så fall att tejpa en påse runt skarvarna..
   
 13. P
  Medlem Nivå 3
  Jag tror du har kontakt mellan nollan och jorden på ett annat ställe. När sedan t.ex. elelementet värmer, så räcker det att lösa jordfelsbrytaren tillsammans med kapmaskinens ström. Kolla dosor, strömbrytare, lampor, infravärmare och uttag utomhus först (brukar vara där). Annars fixar elektrikern det lätt genom att isolationsprova och konstatera var jordfelet finns.