Byggahus.se

2-glas till 3-glas, hur göra?

 1. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  Jag bor i en lya från 50-talet, ganska så stora fönster i 2-glas. Dessa fönster kan man sära på enkelt.

  Jag störs av en ny bullranade restaurangfläkt som kommunen inte tycker är störande nog för att be ägaren göra en bullermätning/åtgrärd. Så mitt alternativ blir att fixa mer isolering i glasen antagligen. Men går det? Kan man sätta in ett till glas? Hur gör man på bästa sätt? Insidan? Utsidan? Hur gör man när man skall montera dem? Att tänka på?
   
 2. P
  Medlem Nivå 10
  Man kan montera ditt ett extra glas. Man fräser in en extra ruta på insidan..

  flyttar tråden till Fönster delen där det finns erfarenhet av sånna saker..
   
 3. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  Finns det ingen fönsterspecialist här? :-D Jag kanske ska ringa glasfirma o kolla :-D
   
 4. pinebar
  Medlem Nivå 11
  Jag skulle tro att det bästa är att ta bort det inre glaset och ersätta det med en kassett med dubbla glas i. Det innebär antagligen att du får bygga om fönsterkarmen på något vis också. Kontakta en bra glasmästare.

  I vår lägenhet har de bara skruvat på ett extra glas innerst med någon sorts aluminiumlister. Det är varken snyggt eller speciellt lätt att putsa. Men det blir tyst när man stänger fönstren.
   
 5. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  Mina glas sitter idag fast med trälister, som man gjorde förr. Jag kan göra som du gjort att sätta in ett 3:e glas på insidan med någon form av ny list, men då kanske i trä för att det ser bäst ut, men det kommer inte bli så jättesnyggt kan jag tro. Undrar hur det blir med kondens o imma efter ett sådant ingrepp? Skall man lämna en spriga så det kommer in luft?
   
 6. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  Föresten, frågan är hur mycket det kommer dämpa hur väl jag än isolerar försntren, jag har ju fortfarande en luftventil som tar in ljudet från fläkten. Fast det måste ju hjälpa om jag åtgärdar glasen i alla fall.
   
 7. pinebar
  Medlem Nivå 11
  Jag är helt övertygad om att det blir kondens, imma, damm och döda flugor mellan glasen om man bara skruvar dit ett extra med lister. Jag tror att det behövs en limmad glaskassett för att slippa de problemen.
   
 8. Sommartorparn
  Byggnadsvårdare · Nivå 11
  Det finns en produkt som heter Grundels.
  http://grundels.se/index.htm
  Då sätts en tredje ruta innanför den andra med en list. Detta gör man inte själv, utan det är hantverkare specialiserade på att sälja Grundel's system som gör det. Mina föräldrar fick detta gjort i höstas. Vad gäller energibesparing så lönar sig en sådan åtgäd troligtvis inte, eftersom det är ganska dyrt, men åtgärden har har minskat både kallraset och bullret utifrån. Jag var skeptisk till hur det skulle se ut (50-tals fönster är trots allt snyggt profilerade) men jag tyckte det såg ganska OK ut med en diskret plan list som inte döljer eller förstör profileringen. Tyckte inte om att glaset verkade vara aningen tonat, dvs. släpper eventuellt inte in lika mycket ljus som innan. I november tyckte jag det var störande. Hur som helst, mina föräldrar är jättenöjda.
   
 9. U
  Medlem Nivå 3
  Hej!
  Jag har just begärt offert från mistralfönster, dom har bla en 2-glaskasset för utbyte av innerrutan. Funderar på att göra detta i mina sovrum pga vägbuller...

  http://www.mistralfonster.se/

  Mvh Ulf
   
 10. K
  Medlem · Nivå 11
  Jag har åtgärdat mina tvåglasfönster med en kasset i den inre bågen redan på 80-talet, Funkar perfekt. Man mätte bara synligt mått och lämnade beställning hos glasmästaren, sedan han fått hem kassetterna lämnade man in bågarna och han fräste ur bågen och satte dit kassetten.
   
 11. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  Man får täta med fönsterkitt på tub som man gjorde redan på 50-talet på mina befintliga fönster.

  Alltså först fönsterkitt runt fönster-ramen(eller i utfräst spår för fönstret), prässa på rutan, spika på listerna som håller rutan på plats. Klart.
   
 12. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  TACK för alls tips. Tanken var att inte anlita firma då jag själv är händig och har dålig ekonomi. Så det går bort direkt. De lösningnar dessa företag har är knappast revulotionerade och kan inte tänka mig det är billigt att få fixat heller. Sätta i ett 3:e glas verkar mkt enkelt enligt mina efterforskningar.

  Jag skall återkomma när det är klart till sommaren 2008 :-D
   
 13. K
  Medlem · Nivå 11

  Fixa själv

  Är du bara normalt händig kan du säkert fräsa ur bågen själv och spika dit listerna för att fästa glaskassetterna. Kolla priset på dem först, jag tror inte att de var så dyra nämligen. Lycka till.
   
 14. C
  Medlem Nivå 2
  Ett annat förslag är att byta ut innerrutan mot ett 6,38mm tjockt lamellglas som består av 2 st 3mm glas med en 0,38mm plastfolie emellan. Priset är ca 400-500:-/m2 En sådan ruta dämpar ljudet 33dB. En 2-glas isolerglaskasett dämpar 31dB. Det är viktigt med bra tätninglister också för att få bra ljuddämpning.
   
 15. nattugglan11
  Medlem Nivå 9
  CalleMange

  TACK för tipset!

  Plastfolien blir den dålig med åren o torkar o spricker? Är den också tonad?

  Att byta innerrutan blir tyvärr ganska stort jobb, de lister som idag håller rutorna på plats finns längre inte att köpa. Att ta bort befitnliga är mkt svårt och de kommar skadas och knäckas då är övermålade gång på gång sedan 1950. Jag har själv bytt 2 trasiga innerglas på mindre fönster hemma och det var ett helv_ette minst sagt. Mycket träspackel gick åt och många timmars pill för att laga och få dit orginallisterna.

  Men när du skriver att man kan dämpa ljudet 33dB så låter det mkt lockande!!! Sätta i ett 3:e glas på 2-3mm gör 3dB om jag minns rätt och det är avsevärt mkt mindre däpning än 33dB!!! Hmmmm, nu vet jag inte riktigt hur jag skall göra. Räcker nog om jag kan få ner det 10dB. Glaskassetter går inte att montera i mina fönster. Det är ett 3:e glas som gäller. Kanske jag kan ha ett lammelglas som 3:e-glas? Gäller att fräsa djups spår dock i fönsterkarmen som redan är ganska tunn hos mig.