Byggahus.se

2-årsbesiktning efter 3 år! Möjligt?

 1. G
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Vårt hus är tre år gammalt men av någon anledning har ingen 2-årsbesiktning utförts. Vi köpte ett Scanhaus (nyckelfärdigt) och jag vill minnas att jag påtalat det vid ett flertal tillfällen för dem men det har liksom aldrig blivit av. Nu står jag här med "skägget i brevlådan" och 3 år har gått.

  Kan man utföra en sådan här besiktning trotts att det gått 3 år?
   
 2. M
  Medlem Nivå 8
  Men det är ju husägaren som bokar en besiktningsman och betalar... Om du har missat tror jag det är svårt att hävda något.
  Fast när vi bodde i ett JM hus så fick vi besiktning fastän det gått mer 2 år...
   
 3. C
  Medlem Nivå 6
  Nej, en tvåårsbesiktning skall påkallas före utgången av två år från slutbesiktningen.
  Besiktningen skall sedan göras utan dröjsmål efter påkallandet.
  (ABS 05 p.24)

  Så i ert fall är det tyvärr kört med en sådan besiktning.
   
 4. G
  Medlem Nivå 1
  Suck! :surprised:(

  Tack för svaren!
   
 5. G
  Medlem Nivå 1
  SOLEN LYSER IGEN...
  ...efter detta svaret från Scanhaus! :surprised:)

  "Vi har ju som bekant fem år i stället för 2 år som de flesta andra. Detta innebär att ni närsomhelst under dessa fem år kan beställa en garantibesiktning. Detta gör ni genom att kontakta antingen den besiktningsman som gjort slutbesiktningen eller genom att kontakta en annan av Gar-Bos besiktningsmän. Dessa är som regel alltid fristående konsulter – alltså inte bundna till något företag.

  Garantibesiktningen ingår ej i huspriset, denna måste ni själva stå för. Om ni vill ha en garantibesiktning är det bara att boka en tid och meddela oss när den ska ske. Vi har ju en rätt som entreprenör att vara närvarande vid detta tillfälle."

  HELT UNDERBART!
   
 6. M
  Medlem Nivå 5
  Föredömligt bra policy!

  Enligt vår KA så är det alltid fem år som gäller när det är företag som är beställare så man kan ju undra varför vi privatpersoner bara hamnar på miniminivå (nej, det går inte att förhandla med de stora husleverenatörerna om detta, de gör nästan aldrig avsteg från standardkontrakt, suck!)
   
 7. T
  Bannad Nivå 1
  ang besiktning tider.
  Är kontraktet upprättat mellan entreprenör och beställare ab04 så gäller dom tiderna. 2 år på arbete och 5 år på produkten. om det inte är inskrivet annat dvs.
   
 8. fubar
  Medlem Nivå 9
  Så om tex ett golv är av dålig kvalité så kan det besiktigas efter fem år, men om det är slarvigt lagt gäller 2 år?
   
 9. M
  Medlem Nivå 5
  Men privatkunder änvänder ju ABS05. Det är väl inte samma bestämmelser i det avtalet som AB04?

  Intressant diskussion i sammanhanget blir ju då om man kan använda AB04 istället? Vad vinner/förlorar man på det? Borde man sno russinen från AB04 och lägga i ABS05?
   
 10. T
  Bannad Nivå 1
  ABS = allmänna bestämmelser småhus.
  Helt rätt.
  Nja, det är nog svårt att få båda delarna, men det allt beror på vilket avtal som man skrev på, det är ju det som bestämmer ditt öde.
  Men det finns mängder av oilka lagar som man faktiskt kan luta sig emot. dels avtalet man skrev under, dels allmänna reklamationen, etc.
  Bygg AMA fungerar ju även utmärkt det, för att föra sig under ett samtal.
  Bara kämpa på killen.
  lycka till
   
 11. A
  Medlem Nivå 1
  Se upp alla som skall göra kontrollbesiktning. Garbo ger jag inte mycket för deras okunniga besiktningsmen kan inte sitt jobb. Anlita en riktig besiktningsman som är expert på våtutrymme mm. Som ex Kenneth Ståhl, eller Per Alqvist båda rekommenderade av byggkeramik rådet.
   
 12. A
  Medlem Nivå 1
  Scanhaus har som bekant och för alla som kommit ikontakt med dem blivit riktigt bra på att skapa sina egna regler för sina arbeten i Sverige. Kolla alltid upp vad som gäller i (Hus AMA´s) regler!!!!!!!!!!!