Byggahus.se

2:a chans vid bygglov?

 1. J
  Medlem · 88 inlägg

  Johannes_o_Marlene

  Medlem
  Säg att huset man vill bygga ej får bygglov, t.ex. för att stadsarkitekten tycker att vissa delar ej passar in i omgivningen. Kan man då modifiera huset så att det uppfyller kraven eller måste man söka om bygglov på nytt, med ett par månaders ytterligare väntetid som följd?

   
 2. fubar
  Tillbyggare · Nerike · 979 inlägg

  fubar

  Tillbyggare

  Re: 2:a chans vid bygglov?

  Lämna in ett förslag och begär ett förhandsbesked.
  När vi byggde så var där flera turer fram och tillbaka, och när allt var OK enligt statsarkitekten fick vi bygglovet på "ett kick".
   
 3. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem

  Re: 2:a chans vid bygglov?

  En bygglovsansökan är i regel ett förslag. "Så här vill jag bygga, är det ok?" Sedan får man ansökan bedömd på kommunen. Om det inte är ok eller något fattas så gör man en komplettering på detta och sedan får man bygglov. Du bör inte behöva vänta i två månader för att få en komplettering bedömd men om de har mycket att göra kanske det kan bli så.

  Ett förhandsbesked tar lika lång tid som en bygglovsansökan och sedan måste du i allafall göra en bygglovsansökan så det tycker jag inte att du ska begära. Förhandsbesked används i regel enbart när det är tveksamt om man ska få bygga överhuvudtaget. Det är mer än lokaliseringsprövning än ett rent bygglov och man behöver mycket färre handlingar.

  Lämna in en komplettering till den redan inlämnade bygglovsansökan för du har väl inte fått ett avslagsbeslut?

  Lycka till!
   
 4. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: 2:a chans vid bygglov?

  Tror att fubar menar ett underhandsbesked vilket är en preliminär bedömning till hur den slutliga prövning skulle utfalla. Om man inte begär ett underhandsbesked och kommunen inte heller påtalar att de kommer att avslå ansökan får man nämligen betala även om man inte får bygglovet. Underhandsbeskedet gör att man kan modifiera sin ansökan utan att det skall behöva kosta så mycket extra vare sig i pengar eller tid.

  Lycka till!  :) :) :)
   
 5. J
  Medlem · 395 inlägg

  jimata

  Medlem

  Re: 2:a chans vid bygglov?

  Vad är ett underhandsbesked?????? Har aldrig hört begreppet förut trots lång tid i kommunen.

  Vid en bygglovsansökan pågår det alltid en diskussion mellan handläggaren och byggherren. Om man inte vill ha ett avslag (som kostar pengar) så behöver man inte få det. Enda gången ett avslag krävs är om man vill överklaga.

  Det allra bästa är förstås (och det ska man göra) är att ta reda på vad som gäller för tomten och sedan lämna in ett förslag som stämmer överrens med detta.
   
 6. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: 2:a chans vid bygglov?

  Ett underhandsbesked eller flera underhandsbesked är precis som det låter och som Elica har redogjort för

  Det är alltså inte fråga om något beslut i formell mening utan ett ställningstagande hur föredraganden ställer sig till frågorna.

  Lycka till!  :) :) :)

   
 7. J
  Medlem · 88 inlägg

  Johannes_o_Marlene

  Medlem

  Re: 2:a chans vid bygglov?

  Tack för alla svar!

  Tomten ligger inom planlagt område, så det är redan klart att man får bygga. Men även om man håller sig inom gränserna (t.ex. bygghöjd, byggyta etc) så är det ju inte helt säkert att huset får se ut precis hur som helst. Inte för att vi vill ha chock-turkos plastfasad eller andra konstiga påhitt, men ett torn eller två hade varit trevligt.
   
 8. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: 2:a chans vid bygglov?

  Nej, det är riktigt, åtgärden skall också prövas mot de allmänna bestämmelserna.

  Lycka till! :) :) :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.