Byggahus.se

11,8v trafo där säkringen går direkt

2k läst  16 svar

 1. W
  Medlem Nivå 1
  Hej,
  Har lite problem med en ljusgrupp om 7st 35w halogenlampor i vårt nya hus och tänkte kolla om lite uppslag om ev. felkällor.

  Har en 11,8v trafo på 300W där säkringen går sönder så fort jag försöker använda ljusgruppen (har aldrig fungerat sedan vi flyttade in). 7x35w ger 245w, så trafon bör inte vara överbelastad.

  Testat nya säkringar i trafon vilka går direkt (1,6A vilket det bör vara enligt spec)
  Testat samtliga 7 hallogenlamporna att de fungerar och ej är kortslutna.
  Har testat att byta trafo, säkringen i den nya gick direkt också.

  Första frågan, om säkringen löser i en trafo, kan man vara säker på att felet är på 12v sidan och inte 240v sidan? Dvs att felet inte ligger på inkommande?

  Några uppslag på vart jag fortsätter felsöka? Har en elektriker som kommer nästa vecka, men tänkte försöka fixa idag...om det är 12v sidan, rör ej 240 sidan såklart.

  Tacksam för hjälpen
   
 2. Demmpa
  Husägare · Nivå 21
  Plocka ur alla halogenlampor och prova att starta trafon med bara sladdarna inkopplade, funkar det då så stänger du av trafon och kopplar in en lampa och provar igen, gör samma sak med nästa lampa osv.

  När säkringen går så plockar du bort första lampan du satte dit och provar igen.
   
 3. W
  Medlem Nivå 1
  Tack Demmpa, skall testa. Börjar få slut på säkringar dock :)
  Att testa utan att ha några hallogen i alls låter som en bra start. Om jag drar säkringen då har jag antagligen fel i någon av de fyra armaturerna. Kollade nämligen dragningen strax efter trafon som såg OK ut.
   
 4. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Testa trafon utan sladdar inkopplade på sekundärsidan också. Den kan ha brunnit.
   
 5. Demmpa
  Husägare · Nivå 21
  Om du läser TS första inlägg, sista meningen i tredje stycket, så kommer du se att TS har provat med att byta trafo, därav uteslöt jag det momentet i mitt felsökningsförslag.
   
  • Laddar…
 6. W
  Medlem Nivå 1
  Ser ut som att det nog är på inkommande 240 felet ligger iaf. Det jag inte nämnde tidigare är att trafon sitter bakom en Gira Universaldimmer (KNX-system).

  Fasen går till universal dumme en, därifrån vidare till ett vanligt 240 ojordat vägguttag. I vägguttaget har han satt en trafo och därifrån vidare till ljusgruppen.

  Denna universaldimmern https://www.storel.se/dimmeraktorer/gira/80900/080900-universaldimmer-radio/product/1704332

  IAF, testade att sätta en annan trafo till en annna ljusgrupp i detta vägguttaget och
   
 7. W
  Medlem Nivå 1
  ...då gick säkringen även till denna trafon. Så får snällt invänta elektrikern som får mäta spänningen på 240 uttaget. Tror nu att felet ligger i dimmern eller uttaget.
   
 8. W
  Medlem Nivå 1
  Snygg autocorrect på universaldimmer där ovan...Android :p
   
 9. W
  Medlem Nivå 1
 10. Demmpa
  Husägare · Nivå 21
  Vad händer om du kopplar in en av dom andra transformatorerna (med fungerande lampor/kablar/etc) i det uttag som spökar, fungerar det då?

  Säkringen som går i transformatorn, sitter den på 230V-sidan eller på 12V-sidan?
  Oberoende vilket så är det till 99,99% fel i transformatorn eller efterföljande kretsar på 12V sidan.

  Det ojordade uttag måste du byta ut till antingen ett uttag där bara platta kontakter funkar eller till ett jordat (med inkopplad jord), detta eftersom man inte får blanda ojordade (klass 0 uttag) och jordade uttag i samma rum. http://www.schneider-electric.se/su...t&country=SE&lang=en&locale=sv_SE&id=FA141297
   
 11. W
  Medlem Nivå 1
  Dempa, säkringen sitter undertill brevid inkommande 240. Testade som du sa att sätta en annan ljusgrupp/trafo i samma uttag. Brände även den säkringen. Testade sedan att byta säkring i trafon och stömförsörjde via ett annat uttag än det som har spökat och då fungerar halogenlamporna och säkringen håller...så det är garanterat uttaget alt universaldimmern som strömförsörjer uttaget som är fel.
   
 12. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Det är i princip bara dimmern att välja på då. Troligen skapar den en likströmskomponent som gör att trafon drar mycket ström och inte ger något ut. Ovanligt fel skulle jag tro har inte hört talas om det för denna typen uppställning, brukar oftast haverera helt.
   
  Redigerat 28 sep 2014 16:15
 13. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  OM det är en modern switchad sak så gör inte likström ett skvatt. Är det en gammel järntrafo då är det en annan sak

  Hade det inte gått att prova transformatorn i ett odimmat uttag

  Sedan ett snyggt elskåp med både jordade och ojordade uttag, forumet brukar påtala detta även om det är flera meter mellan uttagen, jaja.

  Protte
   
 14. GK100
  Medlem · Nivå 21
  De fyra trafona i överkant på bilden är knappast switchade om nu en trafo kan vara det. Och då gör en DC-komponent åtminstone några skvättar och inte i positiv riktning.

  Har du förlagt glasen protte? :)
   
 15. W
  Medlem Nivå 1
  Protte, jag vet att installationen inte ser så bra ut med jordade och ojordade. Dempa påpekade samma sak. Har ärvt den av förra ägaren och tänker få det fixat. De jordade uttagen har inte ens jord draget till sig så det och lite annat får elektrikern fixa när han kommer i veckan.

  Ang dimmern så har den följande spec - https://www.storel.se/dimmeraktorer/gira/80900/080900-universaldimmer-radio/product/1704332

  Radio Universaldimmer för tändning/släckning och reglering av olika elektriska laster. Efter installation känner universaldimmern automatiskt vilken typ av belastning som är inkopplad (induktiv, resistiv eller kapacativ.) och är därefter klar att användas.
  Kapacitiva laster (t. ex Tronic transformatorer) och induktiva laster (konventionella tranformatorer) kan inte anslutas samtidigt med universaldimmern.
  -Slavdrift med System 2000 biapparat
  -Kortslutnings- och övertemperaturskydd
  -Kan tilldelas upp till 30 Radiobus-kanaler
  -Kan var del av upp till 5 ljusscener
  -Automatisk tilldelning av ALLT-TILL resp. ALLT-FRÅN