Byggahus.se

1-rör system övervåning + fråga element

 1. MarcusReh
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Jag håller på att dra in värme i övervåningen på ett 1 1/2 plans Älvsbyhus. (ca 80m2 på övervåningen med fönster på sidorna samt ett burspråk, Nibe F750 som värmekälla)
  Har tittat på lite olika alternativ, 1-rör eller 2-rörs system.
  2-rörs systemet är ju bättre (exakt samma matning av värme till alla element vilket jag också har i nedervåningen från Älsvbyhur), men enkelheten och snyggheten i installationen för ett 1-rör system verkar bli bättre på övervåningen..
  Jag har nämligen tänkt att dra isolerad pex slang rör i rör 15mm i väggen med 2st rör som kommer ut vid respektive element (en för inkommande och en för retur). Ska man dra 2rör system så blir det väl inte så snyggt då det blir totalt 4st rör som behöver komma ut från väggen då jag inte vill ha några skarvar i väggen.
  Har tänkt att dra två slingor från nedervåningen till övervåningen så 1-rörs systemet kommer bara mata 2st element/slinga så det borde ju bli marginellt med effektförlust i det 2a elementet. Då det är övervåning så blir ju också effektbehovet ungefär hälften av vad som är normalt för nedervåningen.
  Så det vore trevligt med någon kommentar om ni tycker det verkar vettigt att dra ett 1 rörs system utifrån mina förutsättningar.
  .
  Nästa fråga är kring elementen. Jag har tittat på Thermopanel V4-11 (med inbyggt koppel) och undrar om man behöver något extra koppel för 1-rör system för att begränsa flödet från returen på element eller är det bara koppla på som det är? Jag har ju bara 2 element per slinga så det känns ju som att det borde funka även om man har 100% flöde genom alla element.

  Tack för ett intressant forum!
   
 2. H
  Medlem Nivå 2
  När du har en-rör system bör/måste du ha ett en-rör koppel på elementet, som släpper igenom vatten även när termostaten på elementet har stängt. Annars blir alla element på slingan kalla när ett element stängs av. Med bara två element på varje slinga, och på övervåningen, kanske det inte är ett jätteproblem.

  En liten detalj som inte egentligen spelar någon roll för hur du gör på övervåningen. Älvsbyhus har tidigare haft en-rör på nedervåningen, i två slingor, en slinga för vardera långsida av huset. Så har vi i vårt hus från 2014 iaf. De kanske har ändrat när de gjorde om husmodellerna för något år sedan.
   
 3. J
  Medlem · Nivå 14
  Låter väldigt lite med bara fyra radiatorer på hela övervåningen. De måste bli väldigt stora. 80 kvm räcker annars till fyra sovrum, allrum i mitten, badrum och klädkammare. I en ettrörsslinga låter man ofta överdimensionera följande radiatorer så för andra radiatorn blir dimensionerad effekt 1,07×(effekt radiatior1), tredje radiatorn 1,07×1,07×(effekt radiator1) osv. vid lika stora rum. Annars används den nominella effekten som räknas upp om rummen är olika stora.
   
  Redigerat 18 okt 10:19
 4. MarcusReh
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Då är de en sån här man bör köpa till varje element?
  https://www.proffsmagasinet.se/vvs-...VcAOqdqLYsbRz4Pqy-YpdpV5fVgHnypxoC-VIQAvD_BwE