Byggahus.se

1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

 1. F
  Medlem Nivå 1
  Hej


  Vi börjar komma allt nämre den dagen då vi ska bestäma hus. Men kan inte bestämma oss mellan 1 och 1½ plans. Vi skulle vilja ha lite åsikter från Er ang vad ni tycker är bäst 1-plans, så man t.ex har allt på samma plan =lätt skött eller 1½- 2 plans så man t.ex får lite avskildhet ????!!!! :-/

  /Malin och Fredd

   
 2. E
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Jag och min sambo velade också fram och tillbaka länge....
  Men har nu bestämt oss för 1.5 plans.
  Det är mycket pga av avskildhet som du skrev,och för att barnen blir större och kan komma att vilja bo på skillda våningar från ens föräldrar ;D...
  Min bror har 1 plans och de trivs jätte bra,men jag känner varenda gång jag är där att vi valt rätt beslut att ta två våningar.

  Det bästa man kan göra är att sätta sig ner och skriva ner vad man vill använda huset till...vad man har för planer etc...då brukar det oftast lösa sig hur stort man vill ha.
  Och åk och titta på båda hus varianterna,då känner man vad man vill och inte vill..

  Lycka till
   
 3. F
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Tack för ditt svar!

  Tycker du att det blir med lyhört hos din bror som har 1-plans?

  Vilket 1½ -plans har ni valt? Vi funderar på Hjältevadshus i 1½plans och Borohus som 1 plans.

  /Malin
   
 4. V
  Medlem Nivå 2

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Tycker att 1,5- planshus är ett dåligt mellanting. Vi bor i ett 1,5- planshus och det är svårmöblerat pga snedtaket som börjar redan vid 90 cm. Dessutom tycker jag att det är fult när taket är större än själva huset. När vi ska bygga snart igen ska vi välja ett 2-plans eller ett 1,5- plans med förhöjt väggliv. 1-plans är lockande men det tar så mycket tomtyta.
   
 5. E
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Hej igen..

  Ja,jag anser att deras hus är väldigt lyhört.
  Men det blir väll så när rummen ligger så tätt intill varandra.
  Har ni barn?
  Vi planerar att ev.bygga LB hus faktiskt.
  Har varit och kikat på ett hus som vi fallit för.
  Ska höra mer den 5 april.
   
 6. M
  Medlem Nivå 2

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Halloj!

  Vi byggde ett 1 1/2-plans Hjältevadshus med inflyttning i nov 2004 och trivs superbra i det. Planlösningen är öppen och vi har barnens sovrum på övervåningen. Vi har 4 barn och har tidigare bott i ett enplanshus. Att nu ha möjligheten att "ge" barnen övervåningen är verkligen toppen och något jag kan rekommendera. I enplanshuset "var vi på varandra" hela tiden och leksaker låg spridda i hela huset kändes det som.

  Det branta taket som dessa hus medför kan lätt avhjälpas med att man bygger till en takkupa med balkong på framsidan. Vi gjorde det och nu ser huset mer ut som en miniherrgård i vårt tycke :)
  Invändigt löste vi behovet av rymd på övervåningen med ryggåstak i vardagsrummet. Det tillsammans med ljuset från kupa och balkong gör att det blir luftigt och ett väldigt fint ljusinsläpp.
  Vill gärna lägga till att vi är oerhört nöjda med H-vad som leverantör oxå.

  /Mia
   
 7. G
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Hej!
  Jag/vi valde ett enplanshus pga att vi nu bor i ett 1.5 plans hus och är så less dessa trappor som vi måste springa i varje dag!
  Men visst finns det både fördelar och nackdelar med båda lösningarna.
  :)
   
 8. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Det fanns nån tråd för ett tag sedan här i forumet som diskuterade för- och nackdelar med 1, resp. 1½-2 plans hus. Hittar den inte just nu, men det finns säkert nån här som kommer ihåg var den är.

  Själv tycker jag att det helt är en "smaksak", dvs. helt beroende på hur man lever sitt liv hemma. Dock kanske man bör tänka till vad gäller 1½-planshus. Dessa snedtak tenderar att bli mer jobbiga vart efter åren går och barnen växer upp. Inte helt lätt att härbärgera en 2-meters tonåring med massor av prylar i ett 9kvm rum med snedtak.... Skall det vara två våningar hade jag helt klart valt 2-planshus. :)
   
 9. F
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Tack för alla era synpunkter, det är precis det vi vill ha :)

  Mia, vilket hjältevadhus byggde ni? Vi kollar på Mogården och som du skrev så har vi också funderat på att öppna upp i nock på övervåningen. Var det svårt att bygga det? Byggde ni övervåningen själva med material paketet?

  Vi har fått samma intryck som dig gällande Hjältevads, säljaren är otroligt bra och trevlig. De får mycket bra kritik.

  /Malin


   
 10. R
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Har ni små barn eller tänker skaffa barn så är det bara trist med trappor. Vi har bott i både en- och två-plans lägenheter, och har nu valt att bygga i ett plan mkt pga trapporna. Sedan håller jag med om att rummen på andra vånigen i 1 1/2-orna ofta är svårmöblerade och trånga. För att få lite avskildhet har vi valt ett vinkelhus där barnen kommer få rum i avstickaren till huset ;)
   
 11. J
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Robnus!
  Vad har ni valt för husfirma och vilket hus? Om ni nu valt en firma, vill säga.
   
 12. B
  Medlem Nivå 2

  2 plans hus!

  Har man barn blir tvåplanshus perfekt! Det är endast de två första åren det är besvärligt med trappor, sedan blir barnens egen övervåning en välsignelse!  ;)
  Vi flyttar snart från vår enplanare, där vi håller på att bli galna då alla är "på varann" hela tiden, till ett tvåplanshus. I vårt nya hus får vi ett allrum uppe och ett v-rum nere. Jag längtar!
  Så fort barnen vuxit ur koltåldern tycker jag att det blir den ultimata lösningen.
   
 13. F
  Medlem Nivå 1

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Tack för alla svar!

  Vi är väl mer och mer inne på att bygga 1 1/2plan mkt pga av att det verkar som man springer på varandra hela tiden i 1 planshus. De vi väljer mellan är Skåne158 från BoroHus och Björken från Hjältevadshus. Det lutar nog åt att det blir ett Borohus då dessa har en mer "rejäl" stomme. Är det någon här på forumet som har erfarenhet utav Borohus resp. Hjältevadshus? Vi är tacksamma för alla tips och kommentarer :)

  /Fredrik
   
 14. T
  Medlem Nivå 4

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Allt är en smaksak. Jag växte upp i ett 1 1/2 plans hus, blev mäkta trött på det, bygger därför ett enplanshus! Tycker det ska bli skönt. Olika lösningar passar olika människor! Besök vänner och bekanta och känn efter hur de olika lösningarn känns för er!
   
 15. Ella
  Medlem Nivå 6

  Re: 1-plans 1½-plans eller 2 plans hus??

  Tills jag var 11 bodde vi i ett tvåplanshus, sedan flyttade vi till 1½-plans. Efter det har det bara varit 1½-plans. Måste säga att jag älskar snedtak och tycker inte alls att det blir svårmöblerat. Man får låta bli att tänka så fyrkantigt bara ;).