1. 2017-02-22 20:49
  Svara | #1
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder

  Familjen bygger lillstuga

  Nu har jag smugit runt här inne på Byggahus i nästan 7 år och läst allt vad ni andra gjort, så det är väl dags att bli av med oskulden och lägga in en egen tråd.

  Familjen växer och kräver större utrymme. Vi har begåvats med 2 barnbarn (och hoppas på fler nån gång) så behovet av en egen liten hus vid sommarstället till barn och barnbarn har blivit lite trängande. Byggt och renoverat har jag och maken alltid gjort. Villan i stan har renoverats och byggts ut. Carport och friggebod står numer på tomten. Sommarstugan fick en glasveranda 2014 (49 kvm utökades med 15 kvm och det är jätteskönt!).

  Min favoritsysselsättning (jo faktiskt) är att renovera gamla fönster men det får jag möjligen skriva om i en annan tråd.
  När glasverandan var färdig (jag och maken ritade och byggde allt själva med visst bistånd från barn med respektive) och vi pratade lillstuga ville "barnen" bygga det med oss som arbetsledare, de ville helt enkelt lära sig de också.

  Nåja, sagt och gjort, dags att sätta sig vid ritbordet!

  IMG_1585.jpg (78 klick)

  Säkerheten först. Hörselkåpor finns i alla storlekar och färger, från barn till vuxna. Och i dags dato finns ytterligare en färg i den här samlingen.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 2. 2017-02-22 21:03
  Svara | #2
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder
  Vilken storlek skulle det lilla huset ha? Innan vi köpte vårt lilla sommarparadis för mer än 20 år sedan tillbringade vi somrarna i mina föräldrars lillstuga, 12 kvm + en altan på 15 kvm, och vi drömde om ett litet sovrum som kunde komplettera det. Det fick blir vår referens.
  När vi började diskutera projektet 2014 var det 15 kvm friggebod som gällde, men den växte för varje gång vi ritade lite. 18 kvm... eller?

  Och sen kom Attefallaren! 25 kvm, det kändes som ett helt hus plötsligt. Vi diskuterade med en god vän som är arkitekt (och som ritat vår utbyggnad på villan i stan) men var inte riktigt förtjusta i hans förslag. Huset skulle passa in bland våra andra små hus, vår stuga är ett gammalt torp och till fastigheten hör en lagård, källarbod, vedbod samt ett gammalt grishus med tillbyggt utedass. Huset måste passa in helt enkelt.

  Vi ritar hela vintern, prövar olika lösningar och jag kommer som vanligt med tokiga förslag som maken försöker få ihop med konstruktionsplaner. Tillslut bestämde vi att det var bättre att lägga på några kvm till och söka ett ordentligt bygglov, i vår kommun var det nästan ingen skillnad på kostnaden för bygglov och bygganmälan för en Attefallare. Dessutom behövde vi en separat bygganmälan för kamin så det var enklare att dra ihop allt till ett bygglov.

  Tillslut enades vi om ett hus på 30 kvm med sovloft över sovrum och tvättrum, resten av huset skulle ha öppet till nock.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 3. 2017-02-22 21:30
  Svara | #3
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder
  I maj 2015 skickade vi in bygglovsansökan och handläggaren trodde att ärendet skulle upp i nämnden i början av juni. Juni kom och datumet för nämndmötet passerades. När vi ringde och frågade hade handläggaren gått i pension, ny skulle börja nån vecka senare. Typiskt. Vi ville ju komma igång senast till semestrarna.
  Det är klart att vi får skylla oss själva, skicka in en ansökan i maj och tro att den ska bli godkänd på några veckor? Hur tänkte vi där? Äsch, man måste vara optimist!

  Vi gav den nya handläggaren ett par veckor att bli varm i kläderna men midsommar helgen närmade sig och det kliade i fingrarna att börja bygga, så vi smygstartade.

  Utstakningen hade vi redan gjort, och vi tog in en lokal firma för att gräva ut, lägga rör för vatten och avlopp och se till att plattan är redo för plintarna som huset ska stå på.

  Jag hade den knasiga idén att lillstugan skulle vara en miniversion av vår lagård, där en del är murad och övriga huset är en vanlig trästomme. Galet, ja, men så blev det!
  Det gjorde att det skulle läggas ut grundstenar på en del, och plintar på resten av plattan. Våra grävare fixade grundstenarna också och de blev ... nästan raka. Nästan. nåja, allt kan kompenseras för när man bygger själv men grunden är ju bra om det är precis som den ska. Typ.

  grundläggning.jpg (78 klick)
  Det var otroligt mycket sten i marken och grävarna hade att göra. Ni ser "stenmuren" i bakgrunden, det är bara en liten del... Nåja, rör till vatten och avlopp är nästan på rätt plats, så efter lite justering blev vi nöjda. På bilden ser ni familjerådet som diskuterar placering av plintarna. Här syns även grundstenarna till muren.
  Jag själv är degraderad från byggare till "beautification commitee", dvs jag har sista ordet i utseende frågor. Dessutom är det jag som sköter trossen (käket) och tar hand om den lilla tvååringen som absolut ska vara med och bygga. Dessutom sköter jag dokumentationen av hela bygget.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 4. 2017-02-22 21:42
  Svara | #4
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder
  Måndagen efter midsommar ringer vi handläggaren på kommunen och undrar hur det går. Jo, hon har just skickat i väg godkännandet. Inte behövde det gå till nämnden det var så litet och dessutom fick vi besked att vi kunde sköta kontrollplanen själva och inte behövde en kvalitetsansvarig. Tack och bock!!
  Dagen efter har vi alla tillstånd i handen och till helgen är det alltså lagligt att börja bygga. Så det gör vi. Helgarbete fram till semestrarna börjar i mitten av juli, sen blir det full fart!

  Det blev däremot lite diskussioner med miljö- och hälsa. Vi hade tänkt att sätta in en förbränningstoa i huset men på ritningen hade vi felaktigt skrivit WC. Här kom byråkratin in... Och efter ett par veckor kom även besked om att vår trekammarbrunn från 70-talet inte uppfyllde de nya kraven på avloppsrening (surprise!) och måste bytas senast 2018. Alltså lika bra att göra det på en gång.
  När vi ändå är igång borrar vi ny brunn eftersom vår lilla grävda brunn har vissa kvalitetsproblem och har till och med sinat nån gång.

  Med ny brunn och ny avloppsanläggning så struntar vi i förbränningstoaletten och sätter in vanlig WC som det står på ritningen. Och det blev en ny vända till miljö- och hälsa. Nåja, allt gott och väl. Nu kan vi köra.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 5. 2017-02-22 22:06
  Svara | #5
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder
  Den murade väggen bygger vi av isolerade LECA-block (29 cm breda). Ingen av oss har någon erfarenhet av att mura men som Pippi Långstrump lär ha sagt "Det har jag inte prövat så det kan jag nog". Det är dessutom ett lagom stort projekt att lära sig på.

  IMG_2293.JPG (79 klick)
  Vi tar nästan allt material från vår lokala Karl Hedin. De ger en bra rabatt och levererar snällt allt till gräsmattan. Dessutom är det inte allt för långt att åka dit för att komplettera (3 mil) och på sommaren är de snälla nog att ha lördagsöppet. Det utnyttjades... Det spelar ju ingen roll hur vi räknar och skriver ner allt som behövs, det är i alla fall nåt vi glömt! På söndagar fick vi köra 7 mil till Byggmax eller Bauhaus istället. Inte lika kul...

  Våra vuxna barn har inte gett sig in i byggsvängen men svärsonen är byggnadsingenjör utan att ha jobbat som det. Han behövde praktik helt enkelt, och fick äran att rita och beräkna en del. Sonens dåvarande sambo var nykläckt civilingenjör och behövde också få lite praktisk övning, bra att kunna när man sitter på ett konsultföretag och räknar på byggen!

  IMG_1578.jpg (81 klick)
  Här har muren börjat växa. Det är lite vuxenlego med de här blocken. En murlåda tar hand om fördelningen av murbruk, var 3dje varv läggs ett armeringsnät av glasfiber. Mäta och väga, kolla hörnet. Kompensera för de lite skeva grundblocken.

  ruinen.JPG (79 klick)
  Tillslut står den där, ruinen. Och helgen är över, jobbet kallar och vi längtar till nästa helg redan!
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 6. 2017-02-22 22:33
  Svara | #6
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder
  När vi kommer upp på i slutet av veckan har vi fått materialleverans.
  blogger-image-1067131976.jpg (3412 klick)
  Gräsmattan kommer aldrig bli sig lik men under det kommande året blir den uppgrävd ett antal gånger, och så småningom blir det stora förändringar där ändå, så det spelar ingen roll.

  blogger-image-760445236.jpg (3405 klick)
  Takstolarna kommer från Nordiska Byggträ som också har räknat på konstruktionen. Det företaget tillhör våra "lokala" leverantörer, och det känns bra att stödja de företag som finns i närheten. Att vara företagare i glesbygd är ju inte som att tälja guld med morakniv direkt.

  Medan svärsonen bygger ställning för virket och bär upp det åker jag och maken för att köpa in en sedan länge efterlängtad byggställning! Nej, det var inte ett lokalt företag... men men, man kan ju inte få allt!

  Under de 1,5 år som har gått sen vi började bygga stugan har vi många gånger sagt att ställningen är det bästa köp vi gjort, så himla praktisk.

  Av säkerhetsskäl flyttade vi in alla maskiner under tak, där vår traktor brukar stå. Dessutom satte vi ett enkelt men praktiskt nät runt omkring, det där med maskiner och småbarn är en dålig kombination!
  blogger-image--882187819.jpg (74 klick)


  Dags att börja bygga!
  blogger-image-155617488.jpg (74 klick)
  Det där att mäta upp diagonalerna blev lite svårare när det plötsligt står en mur där man vi sätta måttbandet. Men utmaningar är ju kul! Lilleman är med förstås, han har fått sina egna verktyg i plats som låter och rör sig, men föredrar morfars skruvdragare.

  Bjälklaget är på plats!

  blogger-image--670698118.jpg (3428 klick)
  Mitt i bilden syns avloppet till pentryt.
  Huset kommer att ha ett enkelt kök samt ett tvättrum med toalett och handfat. Vi bygger ingen dusch, dels av utrymmesskäl, dels för att vi planerar ett stort duschrum med bastu och tvättstuga i den närliggande ladan.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 7. 2017-02-23 12:25
  Svara | #7
    
  Fullvärdig medlem Medlem: okt 2008
  Uppsala
  203 inlägg
  Gillad 94 gånger
  Spännande med en så öppen planläggning!
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget
  gordell gillar detta.
  gillar

 8. 2017-02-23 17:53
  Svara | #8
    
  Fullvärdig medlem Medlem: aug 2013
  Halland
  381 inlägg
  Gillad 84 gånger
  95 bilder
  Kul tråd och extra roligt att du äntligen känt att det är din tur att dela med dig. Ser ut att vara sommarbilder så vi hoppas på mycket fler uppdateringar inom kort!
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget
  gordell gillar detta.
  gillar

 9. 2017-02-23 18:33
  Svara | #9
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder

  Väggreglar!

  För att kunna röra oss i bygget lägger vi ut virket som så småningom ska utgöra blindbotten ovan på golvbjälkarna. Det gör inget om de får ett eller annat skruvhål i sig och tål fukt bättre än OSB och plyfa. Sen var det dags att sätta väggreglarna och då var det även läge att montera vår nyinköpta byggställning för första gången.

  blogger-image-1888297491.jpg (64 klick)

  Nu börjar det likna nåt!
  blogger-image--1881568241.jpg (65 klick)

  Hela konstruktionen bygger från början på Svenskt Träs byggbeskrivning för Enkelstugan. Vissa förändringar har vi gjort förstås och takstolarna har Nordiska Trä beräknat åt oss. Varför uppfinna hjulet igen när man är "gördetsjälvare". Väggarna byggs av stående 45x120 reglar.

  Allting vägs in och fixeras med strävor, sen kommer hammarbandet på.
  blogger-image-1390345910.jpg (71 klick)

  Sonen fick äran att skruva lister på takstolarna så vi får till en luftspalt innanför råsponten. Mycket enklare att fixa det när de står på marken. Kräver inte så mycket tankekraft så han tyckte det passade honom.
  blogger-image-603023392.jpg (2544 klick)

  Takstolarna stod på tur att komma på plats. Lite pyssel att lyfta upp allt med handkraft, men fem personer med rep och lite muskler fixa det galant! Tur att vi har starka ungdomar, sonen tog det som ett gympass.
  blogger-image--156065973.jpg (79 klick)

  Solen hade varit snäll mot oss men nu molnade det på och började att mullra på avstånd. Hela bygget täcktes med presenning och arbetet fick flytta under tak. Men där gick det ju bra att kottla upp för fönster och dörrar så länge.
  blogger-image-1387581035.jpg (63 klick)

  blogger-image-1618884403.jpg (2505 klick)

  Här ser man också hur loftet kommer att täcka delar av huset, i den största delen är det öppet upp till nock.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget
  marla32 gillar detta.
  gillar

 10. 2017-02-23 18:50
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder

  Vatten!

  Vi hade väntat på brunnsborraren ett tag men nu fick vi meddelande om att han skulle komma. Härligt!

  blogger-image--643165285.jpg (2435 klick)
  Det är stora maskiner på vår lilla grusväg genom byn...

  Och trångt att komma fram mellan husen!
  blogger-image--75514574.jpg (60 klick)

  blogger-image-1705093400.jpg (59 klick)
  Jag tycker att borrmaskinen ser ut som en avskjutningsramp för missiler, men så är jag väl miljöskadad efter 9 år i mellanöstern

  3 meter ner i marken kom borren till fast berg, det var positivt! Blir inte så långt fordringsrör på så sätt.
  Berget var hårt och det tippades på mellan 15-30 meters djup innan vattnet skulle komma. Tji fick vi! Efter 80 meter blev berget mjukare och sprucket men inte fick vi något vatten. 85 meter hål har vi nu, och sen ska det "sprängas" så får vi se om vattnet rinner till.

  Det är ju inte direkt tysta maskiner så det var hörselkåpor på för samtliga. Lilleman lyckade till och med sova middag i vagnen med sina på. Det ska börjas i tid!

  Samtidigt som borrningen på gick så spikade det råspont på taket.
  blogger-image--377647234.jpg (62 klick)
  Jag försöker envist få de på taket att bära skyddssele men det är ta mig tusan hopplöst!

  Fick vi inte vatten nedifrån idag så kom det ovanifrån i stället. Som det regnade och åskade! Och som vanligt så slog blixten ut mobilmasten men det är vi vana vid. Det gör inget att få lite paus från mobilerna ibland.
  blogger-image--1424309318.jpg (62 klick)

  Lite paus tog vi också från bygget. Det blev en kort dag på bygget och vi alla passade på att få lite "egen tid" för familjerna/paren och drog till stan i olika ärenden.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget
  Rådalen gillar detta.
  gillar

 11. 2017-02-23 18:55
    
  Gudfader Medlem: okt 2010
  30 år
  Kalmar
  4 829 inlägg
  Gillad 629 gånger
  454 bilder
  Varför murars bara en liten del av ytterväggen?
  90% av det man gör är bättre än en så kallad fackman. Dom flesta har bara lärt sig att göra det fort.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 12. 2017-02-23 19:03
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder
  Resten av råsponten kom på plats, skönt att ha allt under tak!
  blogger-image--591378079.jpg (66 klick)

  Alla knutar som inte kommer att nås inifrån isolerades.
  blogger-image--1034725283.jpg (2368 klick)

  blogger-image--1627331646.jpg (2361 klick)

  Huset bakades in i Windy, vindväv och plötsligt ser det ut som ett hus!
  blogger-image--1512270416.jpg (2363 klick)

  Till slut kom säkerhetsselen på i alla fall, jobbar man högst upp nära kanten är det ett krav!
  blogger-image--962135948.jpg (64 klick)

  När man ser den här bilden tycker jag att det är konstigt att det inte blev några allvarliga skador på byggarna!
  blogger-image--1844606509.jpg (2360 klick)
  Arbetsmiljölagen gäller inte för familjemedlemmar, eller hur var det?
  Ett snedtramp på marken gav ett delvis avslitet ledband däremot. Marken är ojämn och har man lite för bråttom blir det lätt tokigt. Just det ledbandet har varit drabbat förr, det där med idrotter är inte nyttigt!
  blogger-image-1014313157.jpg (67 klick)
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget
  Appendix gillar detta.
  gillar

 13. 2017-02-23 19:09
    
  Nykomling Medlem: apr 2010
  Stockholm
  48 inlägg
  Gillad 88 gånger
  194 bilder
  Ja, varför muras bara en del? Jag ville att det skulle påminna om vår lada/lagård som har en murad del och en del plankvägg. Dessutom ska det in en kamin i murhörnet och då är det praktiskt att kunna ställa den nära väggen utan att behöva tänka på brandfaran. Vi har haft en nitisk skorstensfejarmästare här uppe och behövt flytta rökröret eller skydda taket i vårt andra hus som stått på samma sätt sedan 1910. Med muren slipper vi den diskussionen i alla fall.
  Och så blir det ett hus som ingen annan har!
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 14. 2017-02-24 06:08
    
  kulles avatar
  Senior medlem Medlem: mar 2007
  skåne
  1 486 inlägg
  Gillad 312 gånger
  22 bilder
  Vilket trevligt projekt, speciellt när man kan involvera många i familjen.
  Ser mycket bra ut så här långt
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 15. 2017-02-24 06:42
    
  Ramnemarks avatar
  Forumgud Medlem: jan 2013
  28 år
  Halland
  3 680 inlägg
  Gillad 2 498 gånger
  1355 bilder
  Detta ska följas👍
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

Liknande ämnen

 1. Rev sin brors hus med familjen i
  av Redaktionen i forum Artikelkommentarer
 2. Inflyttning och renovering av rött hus med lillstuga.
  av Exuperance i forum Socialt & projekt
 3. Knuttimrad lillstuga
  av Markus Holst i forum Småhus, garage, friggebod, m m.
 4. Dra ut el till lillstuga
  av Megladon i forum El
 5. Mest ekonomisk uppvärming i lillstuga?
  av Johan Gunverth i forum Värme allmänt

Taggar