Mormor, som var från Finland kallade allt möjligt för *låda.
Makaronilåda t.ex hette svensk makaronipudding.
Så är det, makaronilåda kallar vi det också. Pudding är för mig nånting sött och efterrättsaktigt. Ett annat exempel är pastej, i Sverige är det leverpastej på tub typ. I Finland är det ett bakverk som är fyllt med nåt, som kött eller ost. Betydelsen var densamma i Sverige tills 1800 talet nån gång, där splittrades språken åt. Finlandssvenska, speciellt från österbotten är arkaisk på många vis.
Kållådan blev god, ungarna vägrade smaka, men åt potatisen iallafall.
Ja glöm det om tuben då, men det är väl liknande konsistens att det kunde passa i en tub.
p.s. googlade och ser det verkar säljas diverse pastejer på tub nog, men inte leverpastej. Förmodligen därför jag kopplade ihop dem.
Var lite skämtsamt menat Däremot föredrar jag leverpastej som man skivar. Speciellt min mors hemlagade med såklart kycklinglever, ansjovis, grädde, och lök.