Byggahus.se
R Räknenisse skrev:
En kakelugn passar inte direkt ihop med målet att ha "en öppen eld att samlas runt" eftersom du inte ser något av elden.

Kakelugn är tung så det måste gå att riva mycket för att kunna placera den där tillräckligt underlag finns. Frågan är om det går utan att komma in där murstockens kanaler går och utan att bjälklaget ovanpå påverkas. Annars krävs förstärkning ner i grunden. Skulle inte våga göra det utan en kunnig murare som förstår äldre konstruktion. Är inte bakugnen den gamla konstruktionen och ändringen bara gjort i hörnet där man hackat fram utrymme för vedspisen?

Enklare skulle vara att ta bort spisen och sätta dit en kamin av något slag som kan anslutas till spisens rökgång. Riva ner teglet till golvet bara i det hörnet. Plus att det kan ge synlig eld om det är vad som önskas.
Nja så tung är inte en kakelugn. Man behöver inte göra några drastiska åtgärder såvida nu inte golvbjälklaget är undermåligt. Oftast så har man bara reglat utåt så vikten fördelats på tre bjälkar om ens det. Har själv monterat ner en kakelugn som stod på träben. Sen har kakelugnen stöd från skorstensstocken och inte tvärtom. Mkt kan vara vint och skevt i gamla hus men är det något dom la krut på så var det just skorstensstocken.
 
  • Gilla
Norrtull
  • Laddar…
Eric-Anders Eric-Anders skrev:
Bifogar en bild från ett fint instagramkonto. Du kan gå in på kontot och titta. Det finns flera bilder på hur det ser ut med öppen eld i ena hörnan vid en bakugn. En sådan omändring kräver, som tidigare nämnts, inte så stora modifieringar. Det krävs dock ett spjäll. Ofta finns ett storspjäll som man kan reglera med. På Per-Olofs bild så ser du det på eldstadens vänstra sida. Fördelen med spjället är också att ventilationen kan regleras. Har det funnits vedspis så är det inte säkert att storspjället finns kvar alternativt så kan det ha rostat fast.

Mitt förslag är att rita upp allt och mäta. Studera rökgångar uppifrån och nedifrån. Finns skiljetungor i skorstenen är den av senare datum. Början på 1800-talet var det en rökgång alternativt enkelt delad rökgång på första våningsplanet och sedan en enda rökgång i skorstenen på sista delen. Studera hur kåporna är murade. Med vilka murstenar. Mät och titta. Är det handslaget tegel? Är det homogent byggt med samma storlekar över allt eller är det omändrat? Jämför köken. Försök åldersdatera.

Allmänt om huset så ger det för mig inte en 1700 tals känsla. Korsplan var modernt i våra trakter under 1800-talet och i bygden här så är de tidigaste korsplanen från början av 1800-talet för att sedan bli mer vanliga under 1850 talet och fram mot sekelskiftet. Hur det är i din del av landet är jag dock osäker på.

Årtalet på skorstenen ger intryck av att den är murad då och inte bara omputsad. Den kanske är ombyggd med skiljeväggar?

Jag tror inte på för stora ingrepp eftersom det finns en bakugn som står där. Ett alternativ kan vara att göra om det så att man kan elda öppet i hörnan till vänster (som på bilden jag skickade med). Denna eld måste passas ordentligt och enbart sotaren och en duktig murare kan på plats avgöra om det blir genomförbart. Det kanske går att komplettera det hela med en liten kamin som placeras diskret till höger om hela den utskjutande bakugnen och som kan eldas i utan kontinuerlig passning (när man vill ha värme men inte vill passa en öppen brasa hela tiden). Då kan man göra en öppen brasa när det skall vara mer speciellt och mysigt. Om detta är genomförbart beror på hur rökgångarna ser ut. I inget av fallen så stannar värmen kvar en längre stund men det kanske inte behövs i detta rum heller?

Om du väljer en modern spiskassett eller en modern kamin så är förbränningen effektiv men rökgaserna heta. Det måste man ta med i beräkningen eftersom brandskyddsavstånden var anpassade för mycket lägre rökgastemperaturer tidigare (öppna spisar, kakelugnar och vedspisar). En duktig sotarmästare som bollplank och rådgivare tillsammans med en duktig murare brukar bli en bra start för att diskutera vad som i slutändan blir möjligt att genomföra (och hur omfattande det blir). Öppen eld är vackert men lite opraktiskt. Vi har dock i vårat hus valt att i ett rum ha en opraktisk öppen spis, en så kallad kistspis. Just för att den öppna brasan är vacker. Den ger fin strålningsvärme och värmer upp rummet snabbt. Skjutspjället hjälper till att behålla värmen lite i rummet men sedan kyls eldstaden ner ganska snabbt. Hos oss gör det inget eftersom vi har andra värmekällor i angränsande rum.
Gissningsvis är huset byggt tidigt 1800-tal (husförhör finns från 1816), men tomten styckades av 1790. Om det var ett korsplan från början eller har byggts till vet vi inte. Dock är murstocken centrerad i huset nu
 
Eric-Anders Eric-Anders skrev:
Bifogar en bild från ett fint instagramkonto. Du kan gå in på kontot och titta. Det finns flera bilder på hur det ser ut med öppen eld i ena hörnan vid en bakugn. En sådan omändring kräver, som tidigare nämnts, inte så stora modifieringar. Det krävs dock ett spjäll. Ofta finns ett storspjäll som man kan reglera med. På Per-Olofs bild så ser du det på eldstadens vänstra sida. Fördelen med spjället är också att ventilationen kan regleras. Har det funnits vedspis så är det inte säkert att storspjället finns kvar alternativt så kan det ha rostat fast.

Mitt förslag är att rita upp allt och mäta. Studera rökgångar uppifrån och nedifrån. Finns skiljetungor i skorstenen är den av senare datum. Början på 1800-talet var det en rökgång alternativt enkelt delad rökgång på första våningsplanet och sedan en enda rökgång i skorstenen på sista delen. Studera hur kåporna är murade. Med vilka murstenar. Mät och titta. Är det handslaget tegel? Är det homogent byggt med samma storlekar över allt eller är det omändrat? Jämför köken. Försök åldersdatera.

Allmänt om huset så ger det för mig inte en 1700 tals känsla. Korsplan var modernt i våra trakter under 1800-talet och i bygden här så är de tidigaste korsplanen från början av 1800-talet för att sedan bli mer vanliga under 1850 talet och fram mot sekelskiftet. Hur det är i din del av landet är jag dock osäker på.

Årtalet på skorstenen ger intryck av att den är murad då och inte bara omputsad. Den kanske är ombyggd med skiljeväggar?

Jag tror inte på för stora ingrepp eftersom det finns en bakugn som står där. Ett alternativ kan vara att göra om det så att man kan elda öppet i hörnan till vänster (som på bilden jag skickade med). Denna eld måste passas ordentligt och enbart sotaren och en duktig murare kan på plats avgöra om det blir genomförbart. Det kanske går att komplettera det hela med en liten kamin som placeras diskret till höger om hela den utskjutande bakugnen och som kan eldas i utan kontinuerlig passning (när man vill ha värme men inte vill passa en öppen brasa hela tiden). Då kan man göra en öppen brasa när det skall vara mer speciellt och mysigt. Om detta är genomförbart beror på hur rökgångarna ser ut. I inget av fallen så stannar värmen kvar en längre stund men det kanske inte behövs i detta rum heller?

Om du väljer en modern spiskassett eller en modern kamin så är förbränningen effektiv men rökgaserna heta. Det måste man ta med i beräkningen eftersom brandskyddsavstånden var anpassade för mycket lägre rökgastemperaturer tidigare (öppna spisar, kakelugnar och vedspisar). En duktig sotarmästare som bollplank och rådgivare tillsammans med en duktig murare brukar bli en bra start för att diskutera vad som i slutändan blir möjligt att genomföra (och hur omfattande det blir). Öppen eld är vackert men lite opraktiskt. Vi har dock i vårat hus valt att i ett rum ha en opraktisk öppen spis, en så kallad kistspis. Just för att den öppna brasan är vacker. Den ger fin strålningsvärme och värmer upp rummet snabbt. Skjutspjället hjälper till att behålla värmen lite i rummet men sedan kyls eldstaden ner ganska snabbt. Hos oss gör det inget eftersom vi har andra värmekällor i angränsande rum.
Jag har svårt att utläsa vilket instagramkonto det är, vad är namnet?
 
perolofjerner på instagram
 
  • Gilla
Torpkarin
  • Laddar…
Kanske en tokig idé men om det inte är
fel på rökkanalen (eller om den går att laga), kan man då ställa en utekamin på avställningsytan bredvid vedspisen med skorstensröret på kaminen upp mot rökgången?
 
  • 774ABA79-B7DE-4A5F-B0AD-79CC5AD0B8E7.png
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 5A54F2A2-2B0A-4672-91BB-2A3526A7DCB9.png
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tänkte du ansluta den mot skorstenen då eller bara ställa den under? Det går att lösa tekniskt och det låter som en lösning som inte kräver att man river det som redan finns. Men tror du inte att elden hamnar lite högt upp? Det finns en risk att du får en utmaning när det kommer till bygglov också.
 
A Avemo skrev:
Tänkte du ansluta den mot skorstenen då eller bara ställa den under? Det går att lösa tekniskt och det låter som en lösning som inte kräver att man river det som redan finns. Men tror du inte att elden hamnar lite högt upp? Det finns en risk att du får en utmaning när det kommer till bygglov också.
Ok, är det bygglov på det? Trodde bara det var för hus som inte har kamin sedan tidigare.
 
Jag har mycket svårt att tro att sotaren kommer att godkänna något annat en än fast installation där rökrören är kontinuerliga hela vägen. Så är det med vedspisar som ansluts med rör hela vägen upp i spiskåpan - röret skall anslutas fast till rökkanalen.
 
  • Gilla
Torpkarin
  • Laddar…
Rökrör är smidigt. renoverade en gammal öppen spis. Att installera rökrör hela vägen är otroligt smidigt sätt att göra det på. Det var inga konstigheter när den gamla skorstenen skulle godkännas på nytt. Kan installera kassett om jag så vill framöver.
 
Redigerat:
Eric-Anders Eric-Anders skrev:
Jag har mycket svårt att tro att sotaren kommer att godkänna något annat en än fast installation där rökrören är kontinuerliga hela vägen. Så är det med vedspisar som ansluts med rör hela vägen upp i spiskåpan - röret skall anslutas fast till rökkanalen.
Ok, jag får höra med sotaren.
 
Varför alls en utekamin? Nog kan du väl hitta något snyggt för inomhusbruk som funkar?
 
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Varför alls en utekamin? Nog kan du väl hitta något snyggt för inomhusbruk som funkar?
Hittills har jag inte sett någon jag gillar, med öppen eld, men kanske får nöja mig med att se eld bakom glas
 
  • Gilla
kest
  • Laddar…
Ok. Ja, så är det förstås, inomhuskaminer är gjorda med luckor för att vara säkra inomhus. Men nog lär du väl kunna hitta något med dubbeldörrar som du kan ha ett lämpligt gnistskydd till.
 
  • Gilla
Torpkarin
  • Laddar…
Vet inte hur det gått för Torparkarin men i en gammal sommarstuga vi har eldade vi direkt i hörnet under kåpan (innan den blev ombyggd med elspis). Sätter man upp lite eldfast tegel så bör det gå att elda där om skorstenen är ok.
Mysfaktor hög men man eldar för kråkorna.
Gnistskydd kan behövas.
 
imported_Benno imported_Benno skrev:
Vet inte hur det gått för Torparkarin men i en gammal sommarstuga vi har eldade vi direkt i hörnet under kåpan (innan den blev ombyggd med elspis). Sätter man upp lite eldfast tegel så bör det gå att elda där om skorstenen är ok.
Mysfaktor hög men man eldar för kråkorna.
Gnistskydd kan behövas.
Hej, vi fick alla ugnar godkända vid sotning så vedspisen är kvar. Vi använder rummet som sovrum så då blev det bäst att ha kvar den
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.