50 377 läst · 124 svar
50k läst
124 svar
Vad är det jag inte fattar om vedeldning!?
Sida 1 av 9
Hej!
Oerhört luddig rubrik men vi tar det från början.
Läste en rätt intressant krönika om vedeldning:
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/O8gkGq/elpriset-nasta-kulturkrig-tror-jag-handlar-om-ved
Det står att ca 600 000 braskaminer är mer eller mindre dåliga (av 850 000).
Där nya ska ge mindre utsläpp.
Okej, men hur funkar det i praktiken? CO2 är ju ofrånkomligt, mängden CO och partiklar kan man kanske minska med högre temp och mer syre. Lite NOX är väl också ofrånkåmligt eftersom luften innehåller till största del kväve.
Men sen då eller är det det här som är grejen?
Eller har jag missat att alla nya kaminer typ har partikelfilter såsom på en nyare dieselbil?
Jag tänkte (och här har jag kanske helt fel!) att det är minst lika viktigt hur du eldar och vad du eldar. Bygger man en bra brasa, eldar lagom torr ved så blir det bra... eller?
Oerhört luddig rubrik men vi tar det från början.
Läste en rätt intressant krönika om vedeldning:
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/O8gkGq/elpriset-nasta-kulturkrig-tror-jag-handlar-om-ved
Det står att ca 600 000 braskaminer är mer eller mindre dåliga (av 850 000).
Där nya ska ge mindre utsläpp.
Okej, men hur funkar det i praktiken? CO2 är ju ofrånkomligt, mängden CO och partiklar kan man kanske minska med högre temp och mer syre. Lite NOX är väl också ofrånkåmligt eftersom luften innehåller till största del kväve.
Men sen då eller är det det här som är grejen?
Eller har jag missat att alla nya kaminer typ har partikelfilter såsom på en nyare dieselbil?
Jag tänkte (och här har jag kanske helt fel!) att det är minst lika viktigt hur du eldar och vad du eldar. Bygger man en bra brasa, eldar lagom torr ved så blir det bra... eller?
Det viktiga är hur man eldar. I majoriteten av äldre kaminer kan man inte elda vettigt. Samma sak gäller äldre pannor. Det är en väldig skillnad på hur mycket oförbrända rester som följer med i rökgaserna.
Nja, du måste i princip ha underförbränning för att det ska bli riktigt bra. Sedan finns det ju bättre och sämre varianter av konventionella kaminer också. Jag har en insats av sämsta modell. En gjuten järnlåda i princip.Isakare skrev:
Nya kaminer har oftast sekundär förbränning. D.v.s ett sätt att tillföra luft till rökgaserna innan dom når skorstenen så att förbränningen blir bättre.K Klass0n skrev:Hej!
Oerhört luddig rubrik men vi tar det från början.
Läste en rätt intressant krönika om vedeldning:
[länk]
Det står att ca 600 000 braskaminer är mer eller mindre dåliga (av 850 000).
Där nya ska ge mindre utsläpp.
Okej, men hur funkar det i praktiken? CO2 är ju ofrånkomligt, mängden CO och partiklar kan man kanske minska med högre temp och mer syre. Lite NOX är väl också ofrånkåmligt eftersom luften innehåller till största del kväve.
Men sen då eller är det det här som är grejen?
Eller har jag missat att alla nya kaminer typ har partikelfilter såsom på en nyare dieselbil?
Jag tänkte (och här har jag kanske helt fel!) att det är minst lika viktigt hur du eldar och vad du eldar. Bygger man en bra brasa, eldar lagom torr ved så blir det bra... eller?
Man kan se "luftrören" på våran "nya" kamin i fritidshuset och jag förstår att blålågorna som kommer där är energi som annars bara hamnat utomhus. vedförbrukningen har minskat en hel del med den nya kaminen men man märker det även på att rökröret inte behöver sotas. Det blir inga avlagringar med den nya kaminen.
Utsläppen blir därmed väsentligt mindre med en modern kamin.
Men det är fortfarande viktigt att man inte pyreldar, eller eldar saker som inte ska vara i en kamin.
Nu blir jag nyfiken på vilken kamin du harCheesen skrev:
Nya kaminer har oftast sekundär förbränning. D.v.s ett sätt att tillföra luft till rökgaserna innan dom når skorstenen så att förbränningen blir bättre.
Man kan se "luftrören" på våran "nya" kamin i fritidshuset och jag förstår att blålågorna som kommer där är energi som annars bara hamnat utomhus. vedförbrukningen har minskat en hel del med den nya kaminen men man märker det även på att rökröret inte behöver sotas. Det blir inga avlagringar med den nya kaminen.
Utsläppen blir därmed väsentligt mindre med en modern kamin.
Men det är fortfarande viktigt att man inte pyreldar, eller eldar saker som inte ska vara i en kamin.
Jag funderar på att installera en eller två i mitt gårdshus.
Hmm, det där borde man ju kunna modda till på en gammal kamin eller panna också? Någon som gjort det? Man ser till att rökgaserna får extra luft helt enkelt.Cheesen skrev:
Nya kaminer har oftast sekundär förbränning. D.v.s ett sätt att tillföra luft till rökgaserna innan dom når skorstenen så att förbränningen blir bättre.
Man kan se "luftrören" på våran "nya" kamin i fritidshuset och jag förstår att blålågorna som kommer där är energi som annars bara hamnat utomhus. vedförbrukningen har minskat en hel del med den nya kaminen men man märker det även på att rökröret inte behöver sotas. Det blir inga avlagringar med den nya kaminen.
Utsläppen blir därmed väsentligt mindre med en modern kamin.
Men det är fortfarande viktigt att man inte pyreldar, eller eldar saker som inte ska vara i en kamin.
Jag tog inspiration från forumet där andra gjort tilläg med sekundärluft och adderade det i vår kamin. Finns bild i mina bilder. Har dock inga mätningar om hur det påverkade funktionen. Men upplever en bättre förbränning med mindre "rester" i kaminen och mindre sot på glaset.
OK, har du något inlägg om saken? Kom på att jag nu när jag pelletskonverterar en gammal vedpanna får ett "extra" inloppsspjäll" upptill på pannan (Byter plats på två luckor och sätter pelletsbrännaren längst ned) som man kanske ska laborera med öppenheten av..A Anderscurl skrev:
https://www.byggahus.se/forum/threa...ch-maskiner-idag.250889/page-847#post-4466513
Här inlägget jag gjorde. Ska se om jag inte kan hitta det inlägg som inspirerade mig också.
Här inlägget jag gjorde. Ska se om jag inte kan hitta det inlägg som inspirerade mig också.
Det mesta i livet är farligt och beroende av mängd. Så tar vi en kamin, beroende av var och hur man eldar blir det någon form av utsläpp. Sedan hur det påverkar miljö och klimat då blir det mera komplicerat.
Sant.A AndersS skrev:
Sannolikt är det betydligt farligare att bo i dåligt värmda eller ovärmda byggnader än i sådana värmda med ved oavsett om man använder kamin, kakelugn eller panna.
Det handlar uteslutande om kontroll och pengar. Varför tror ni man får bidrag för solceller? Knappast för att staten vill uppmuntra till att folk ska montera det, man vill ha ett register över vem som har det den dagen man ska börja plocka ut skatt.
Varenda pinne ett hushåll stoppar in i brasan innebär en förlorad intäkt till staten i form av skatt på energi, då företrädesvis el. Hur tror ni marknaden för ved ser ut? All ved köps i säck på macken för 139kr som sedan momsas? Jag ska inte nämna några siffror med jag tror dom flesta fattar hur stor marknaden för ved är som ligger utanför skattesystemet. Och det lär ju inte minska med ökade energipriser.
Varenda pinne ett hushåll stoppar in i brasan innebär en förlorad intäkt till staten i form av skatt på energi, då företrädesvis el. Hur tror ni marknaden för ved ser ut? All ved köps i säck på macken för 139kr som sedan momsas? Jag ska inte nämna några siffror med jag tror dom flesta fattar hur stor marknaden för ved är som ligger utanför skattesystemet. Och det lär ju inte minska med ökade energipriser.
K karlmb skrev:
Det är egentligen så att jag snor endel av primärluften längst fram och matar ut den genom de små borrhålen längst bak. Inga ingrepp i själva kaminen. Utan allt går att plocka ut och återställa till ursprungligt skick.K karlmb skrev:
Här är en länk till tråden och inlägget som inspirerade mig.
https://www.byggahus.se/forum/threa...ingen-hur-goer-man.448538/page-5#post-4702529