Vad kul att du blev så biten @Chrissofsweden ! Kan du inte dela med dig av lite proffstips på snabb och rationell slipning och bryning. Hur gör du?
Jag har funderat på att sätta en mdf-skiva på ena pelarslipen (och lägga på polerpasta) som ett snabbare sätt att bryna knivar.
Vad kul att du blev så biten @Chrissofsweden ! Kan du inte dela med dig av lite proffstips på snabb och rationell slipning och bryning. Hur gör du?
Jag har funderat på att sätta en mdf-skiva på ena pelarslipen (och lägga på polerpasta) som ett snabbare sätt att bryna knivar.
Smidde och slipade lite idag. Blev en märkkniv plus lite annat som ej fastnade på bild. Normaliseringen gjordes för någon dag sen och nu ligger den på anlöpning i ugnen
Obehandlade gamla filar i fint verktygsstål mer hög kolhalt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Uppvärmda till 800° och långsam tempsänkning i värmekulit. (Normalisering/avhärdning)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Utsmidd så att den blev lite tunnare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Grovprofilerad
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Grovslipad
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Härdad. Uppvärmd till ca 850°Och släckt i 60° vatten. På bilden är den glashård och jättespröd. En smäll skulle få den att gå i delar. Därför anlöps den i ugn just nu.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Anlöpning gör stålet mjukare och mer flexibelt. Dvs man tappar hårdhet men får i gengäld ett tåligare stål som kan flexa men inte böjas. Detta gör i ugn 200° under 2h.
Hur ingående tänker ni? Har ni några särskilda frågor eller problemområden? Annars freebaser jag lite
Jag vill ha alla yrkehemligheter hur väljer man eggvinkel? Hur täta stenar behöver man ha för att minimera jobbet men ändå få upp riktig skärpa? Hur slipar man en tandad kniv?
Hur ingående tänker ni? Har ni några särskilda frågor eller problemområden? Annars freebaser jag lite
Kör på bara, jag vet alldeles för lite för att ställa tillräckligt relevanta frågor. Men det är alltid spännande att få lära sig saker, speciellt från någon som verkar riktigt duktig.
Nej, att slipa på tvären har jag aldrig saknat. Har dock en tallriksslip Slipen i sig är fantastisk. Frekvensomvandlaren är ett måste.
Ja en tallrikslip känns väldigt vettig. Inbillar mig att om jag kan ställa bandet horisontellt så slipper jag skaffa en tallrikslip... Och jag ska köpa ett sådant här set med små kontakthjul till, som bör bli betydligt lättare att använda med bandet horisontellt.