Internet - fiber, bredband, ADSL, 3G/4G

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. X

  För nybörjaren: Dra fiber till huset

  Låt fiberleverantören blåsa in fibern i ditt fasadmätarskåp, montera en fiberskarv där som du ansluter fibern med och dra sen egen fiberkabel i ditt röda rör och hyr in en firma som svetsar båda ändarna. Sen är "problemet" löst. Vill du veta vilka produkter du behöver så säg till. Du vill inte ha aktiv utrustning i ditt fasadmätarskåp.
  xLnT · okt '17 · 175 svar · 67,7k läst
  ·
 2. M

  Mats Nätverksskola

  Och för att då ta det hela i lite större skala så tar jag min egen instalaltion som exempel. Den övre panelen (svart cat6) matar en underpanel med sex jack längst till vänster. Längst till höger matar den med två fyra telejack X två nummer. Första uttaget från höger per nummer är seriellt och de tre efterföljande parrallella. Här går det att se en telepropp i jack 24. Den undre
  Mats · nov '06 · 22 svar · 152,4k läst
  ·
 3. mexitegel

  Ubiquiti Unify utomhus?

  Jag behöver förbättra WIFI täckningen utomhus. Av någon mystisk anledning så har wifi täckningen utomhus blivit sämre det sista halvåret och det har inte blivit bättre av att skruva inställningarna heller. Inomhus kör jag en Unifi AP AC (äldre fyrkantiga PRO modellen) på varje våningsplan så det är naturligt att kika inom samma produktserie. Deras lilla UAP-AC-M verkar vettig
  mexitegel · 6h · 0 svar · 49 läst
 4. N

  Bahnhof 10Gbit/s, hur löser man routingen

  Frågan ska väl egentligen vara om det är trafik åt bägge hållen samtidigt eller bara åt ena hållet. För går det lika mycket data in som ut så blir det väl i princip dubbel belastning? (Det är inte riktigt samma sak som halv/full duplex.)
  Nerre · 11h · 91 svar · 7,2k läst
  ·
 5. Appendix

  Vad händer hos IP-Only?

  [citat] Bredband 2 har varit rena rama Clownverkstan i föreningen här. De sa upp avtalet med alla boende och sen skulle alla teckna nytt avtal. På grund av "det blir bättre för er" I samband med det så skickade de ut nya "anslutningsavgifter. Som de sen hållt på att mackulera under tre månader. I samband med att man skulle teckna sig på nytt var det en massa tjänster som man var
  Appendix · 2d · 110 svar · 13,5k läst
  ·
 6. O

  Sfp modul

  [citat] Man kan säkert långtidslåna Bahnhofs utrustning
  Oliverios77 · 7d · 11 svar · 430 läst
 7. U

  Dragning av fiber till uttag osv

  Ja, switchen kan du skippa om du har tillräckligt med uttag i din router. Har du ambition att sätta uttag i flera rum i framtiden kanske du ska fundera på att ha en central knutpunkt där du kan koppla tv och data på olika uttag som du vill. Mer jobb men smidigt när man väl har det på plats.
  Ursidae · 8d · 5 svar · 422 läst
  ·
 8. M

  Ta bort "fiberlåda" på husvägg

  Ska väl också nämna att om du råkar ha av fiberkabeln i boxen så kostar det i storleksordningen 1500 - 3000 kr att få någon att komma ut och laga det. Finns gott om fiberkunniga firmor i dessa tider.
  matsuhlen · 10d · 4 svar · 491 läst
  ·
 9. S

  Snart fiber, dags att beställa grejer..

  Glöm inte bort att flera edgerouters har SFP-port (ER X SFP, samt de nya ER 4 och ER 6P), så du kan ersätta fiberconvertern. Jag kör med öppen fiber på en ER X SFP, 2 AP LR med PoE, och två enkla netgearswitchar på olika ställen i huset (gammalt hus, kan inte samla alla kablar på ett ställe). En stabil och billig lösning IMHO (jag har aldrig saknat Controllermjukvaran/USG:n).
  sulfobus · 14d · 9 svar · 556 läst
 10. U

  Vad hade ni valt, två fulla fiberinstallationer eller två halva?

  Pops en gammal tråd så mitt förslag är väl inte aktuellt :cool::rolleyes:
  Uffe A · 15d · 9 svar · 1,5k läst
 11. Peter2400

  Wifi till gäststugan - wifi extender?

  [citat] Det är nog inga större problem för AP:n, speciellt en LR, men enheten som du använder wifi på ska även den kunna sända tillbaka, där brukar det brista. Jag har en LR modell, men kör inte med den extra, olagliga, effekten. När jag provat med extra effekt, så kan jag vara 150m bort, få full wifistyrka, men kan ändå inte surfa.
  Peter2400 · 17d · 11 svar · 541 läst
 12. P

  Hur ska man koppla när man har multimediauttag?

  TV som du inte flyttar omkring som en mobil eller surfplatta bör du köra trådat kopplat i närmsta nätverksuttag. Samma med stationär dator. Täckning (trådlöst) löser ni med accesspunkt eller extra router. Sätt routern i skåpet och komplettera med en switch för att koppla in alla nätverksuttag.
  Pin · 19d · 8 svar · 421 läst
  ·
 13. K

  Bahnhof villafiber

  25/5 kopplar dom om fibern. Ringde ComHem för att säga upp tjänsterna, dom var villiga att sänka priset på nuvarande till 199kr/mån i 12 mån (399 idag).
  KjellTimell · 25d · 200 svar · 35,4k läst
  ·
 14. B

  VPN hastighet

  Du måste förklara lite mer. Du använder alltså en VPN-tjänst för att komma åt internet, dvs VPN-servern finns på något annat ställe? Du skrev i trådstarten att du gjort någon inställning i routern så att datorn är uppkopplad via VPN hela tiden. Vad menar du med det? Är du helt säker på att din iPhone verkligen kör genom VPN-tunneln? Gå till www.whatismyip.com från både dator
  b_hasse · 14 apr · 10 svar · 512 läst
  ·
 15. lars_stefan_axelsson

  Bra router till fiber

  Ubiquity AP plus Edgerouter (Lite eller X). Alla gånger.
  lars_stefan_axelsson · 13 apr · 20 svar · 16,6k läst
 16. Demmpa

  Dra in fiber hus med källare placering vart?

  Det kan vara bra att samla all aktiv utrustning på ett och samma ställe om man i framtiden vill sätta en UPS (batteribackup) till all aktiv utrustning så att internet fungerar även vid strömavbrott. Det är bra att försöka placera bredbandsdelaren/fiberswitchen på ett ställe där man enkelt kan dra ut nätverkskabel till dom ställen där man kanske vill ha nätverksuttag i framtiden
  Demmpa · 6 apr · 24 svar · 984 läst
 17. lars_stefan_axelsson

  Inkommande fiber vilken kontakt?

  [citat] Kolla YouTube? Nej! Det går ju inte. Då går ju nedladdningen ännu långsammare! ;) Kolla YouTube på sin telefon, där har vi det! ;) Nej, skämt åsido. Även om det inte finns något direkt skäl, så kan man ju alltid sätta upp det på nöjeskontot; "För att det går" mao.
  lars_stefan_axelsson · 3 apr · 102 svar · 3,0k läst
  ·
 18. lars_stefan_axelsson

  Med wifi försvinner internetuppkopplingen tvärt då och då. Gäller ej när datorn är sladdansluten!

  [citat] Eller, den var förr ofta relativt liten, men idag så är den ofta ett hiskeligt härke. (Intels nya processorer innehåller ett helt operativsystem, Minix 3, på CPUn...) Ett försök till att definiera firmware skulle kunna vara: "En speciell mjukvara som är ämnad att styra en specifik hårdvara (som den alltså är intimt förknippad med) så att den får de förväntade
  lars_stefan_axelsson · 3 apr · 80 svar · 4,3k läst
  ·
 19. S

  Vart ska jag dra fiberröret i huset?

  [citat] Om jag ska gissa så beror max 5 meter på att vissa kabeltyper avger mycket giftiga gaser vid brand. Därför måste man skarva till annan sort inomhus. Vet att tråden är stengammal :crysmile:
  Sir Duke · 31 mar · 20 svar · 3,6k läst
  ·
 20. E

  Två cat5 till en RJ45 Connector

  Det behövs knappast någon speciellt duktig hantverkare för att veta en så basic sak som att det ska gå en kabel till varje uttag från patchpanelen i det stjärnnät som man gör.
  elmont · 31 mar · 15 svar · 748 läst
 21. A

  Problem mellan fibermodem och Airport Express

  [citat] Vlan-switchen brukar oftast kallas för "tjänstefördelare" eftersom den fördelar tjänsterna data, telefoni, tv. Routern brukade kallas för "bredbandsdelare" men har nu återgått till sin korrekta benämning "router".
  Andy78 · 31 mar · 5 svar · 308 läst
 22. A

  Telia höjer priset på öppen fiber?

  Nu har bytet till Bredband2 skett och det gick förhållandevis smärtfritt, det var lite tekniska issues i början. För hade vi bara en router, nu fick vi en CTS tjänstefördelare. Dock får kommer jag inte riktigt upp i 1gbit, ligger nästan alltid runt 550/340 oavsett om jag kör via router som är kopplad till tjänstefördelaren, eller om jag kopplar datorn direkt på inkommnade uttag.
  Andy78 · 31 mar · 34 svar · 5,4k läst
  ·
 23. O

  Inkommande fiber, vilken kontakt?

  [citat] Ja jag har inte fått min utrustning ännu Men då ska jag köra med fiber
  Oliverios77 · 28 mar · 21 svar · 1,7k läst
 24. R

  TV funkar bara om jag har på två tv-apparater samtidigt??

  tack
  Rolle85 · 27 mar · 31 svar · 1,7k läst
  ·
 25. Dan_Johansson

  Separat subnät i huset?

  [citat] Ett annat alternativ kan ju vara att köpa en vpn-tunnel åt hyresgästen .. Å andra sidan är ju bevisläget för "missköta sig på internet" ganska luddigt, vad spelar det för roll om man har två linor när man bor under samma tak?
  Dan_Johansson · 20 mar · 9 svar · 447 läst
 26. M

  Borra upp fiber genom källare till vägg... omöjligt?

  Sent svar, men kan ändå flika in att jag har börjat dra in sladdarna nu, och det gick bra trots omständigheterna. Jag borrade med en lätt lutning nerifrån med ett 40 cm långt betongborr. Uppe i det rum jag ville ha uttaget så blev det totalt 2 hål jag borrade i väggen, enda problemet jag hade var att fiska upp sladden på 1:a våning då jag inte kunde se med lampa om jag faktiskt var
  Mharcus · 19 mar · 21 svar · 2,0k läst
  ·
 27. M

  Avlyssna trafiken till bredbandet

  Nackdelen är att man måste dra kabel då från den här switchen/huben till datorn man kör wireshark på. Jag var ute efter något likanndek, kanske man kunde tunnla tillbaka trafiken. Förutsätter förstås att boxen man skaffar är avancerad.
  -MH- · 18 mar · 4 svar · 703 läst
 28. M

  Fiberuppkoppling med egen intern distribution

  [citat] När jag skriver missköter sig så menar jag att det måste finnas rutiner för att hantera hela kedjan. Vad gör ni när en boende blir hackad och börjar skicka spam som får hela föreningen nedstängd? Eller när det kommer förfrågningar från rättsväsendet? Allt detta går att lösa men det kräver ju kunskap och tid. Då Lillsjön kopplades upp 1999 så var denna lösning nog
  merbanan · 17 mar · 11 svar · 666 läst
 29. A

  IP-onlys boxar..

  [citat] Mycket kreativt, det är nog den bästa lösningen.(y)
  AndersS · 16 mar · 21 svar · 1,5k läst
  ·
 30. blackarrow

  Mitt mobila bredband fungerar inte

  Tydligen ska det modemet ha APN satt till 4g.tele2.se , se länk
  blackarrow · 15 mar · 8 svar · 490 läst
 31. S

  Vad är detta?

  Den dosan och koppling har ingen el-gubbe gjort , fel ordning på färgerna , har i princip ingen betydelse då det är en skarv och telekabel , kan du tänka dig åt vilket håll dom går , se om det finns någon svart vid el-centralen , har du vanlig telefon , tiitta i första dosan Mera hus på tomten med ev , telefon i , är det avstyckad tomt , kan gå till andra hus Läckage på FJV
  skutten11 · 14 mar · 9 svar · 662 läst
  ·
 32. Raskus

  Skåp för fiber / router (mediacentral)

  Du kan bygga med vad du vill, förutom plåt då det dämpar signalen. MDF blir ypperligt, och en inspektionslucka av plast. Bifogar bild på mitt mediaskåp som inrymmer fiberkonverter, patchpanel, router och en switch.
  Raskus · 14 mar · 32 svar · 14,9k läst
  ·
Laddar...