Byggahus.se
Ämne
Svar
Läst
Senast ↑
 1. Marlen Eskilsson

  Om olika träslag till trädäcket

  Här kan du läsa om för- och nackdelar med olika träslag till trädäcket. http://www.byggahus.se/artiklar/traslag-till-tradacket
  Marlen Eskilsson · mar '11 · 0 svar · 27,6k läst
  ·
 2. Marlen Eskilsson

  Altanskolan - regler, utformning, trall, virke, grund och belysning på altanen

  [citat] Hej. Tänker göra tillbygnad på ca 30 kvm till befintliga altanen. Schaktat bort gräsmattan (svålen) plus lite till, ett djup på 25-30 totalt. Tänker lägga geoduk/fiberduk, 5 mm markisoleringsskiva över hela ytan (mkt rörlig markkvalité här) makadam som laddas, sedan betongplatta (på 1500 c/c), sedan 45x145 mm bärlinor på 600c/c. Är makadam 8-16 eller 16-32 bäst? Vad är
  Marlen Eskilsson · jan '17 · 0 svar · 12,1k läst
  ·
 3. LGCarlsson

  Tips för tralläggning!

  [bild] Thermowood som ruttnat efter ca: 10år.
  LGCarlsson · 2 jun · 208 svar · 216,5k läst
  ·
 4. S

  kvalite på skruv

  Så ni menar att de som säljs på tex Byggmax är OK för altanen. Det är svårt att veta vad skruvar har för behandling då de oftast säljs på lösvikt.
  sveag · apr '05 · 2 svar · 3,2k läst
 5. D

  Staket till uteplats

  Vi tänkte sätta ett 180cm högt staket första tre meterna ut från huset längs med vårt trädäck. Någon som har en uppfattning om det räcker att fästa staketstolparna i så kallad metpost eller om det måste gjutas? Staketet kommer inte att vara glest, vi vill ha fullständigt insynsskydd så det blir ju ett skapligt vindfång.
  Dark_Helmet · apr '05 · 0 svar · 4,7k läst
 6. C

  Balkong?

  det beror nog också på att jag har räknat på priser i ett löpande bygge, inte som en slitär handling, då blir ju en del engångskostnader tillkomna som byggställning och transporter mmm Calle
  CallePosse · apr '05 · 5 svar · 5,5k läst
 7. D

  altan - på mark eller plint?

  Hinner bli klar väl i tid innan årets första kräftskiva då? ;)
  djpa · apr '05 · 5 svar · 19,8k läst
 8. pappskallen

  Fästa Altan mot husvägg

  [citat] Så gjorde jag med, skippade bärlinan helt och hållet och satte balkskor för reglarna direkt på betongen i stället. satte ut två höjder med laser och så -smack ett kritsnöre emellan, sen var det bara att plantera ut grejjorna.......
  pappskallen · apr '05 · 12 svar · 7,6k läst
 9. J

  Altangolv

  Jag gjorde så att under makadamet lade jag en markplast (med fall utåt) för att inte riskera markfukt som går upp i den inglasade delen (i framtiden). Sedan har jag en bit upp till trallen som är oisolerad. Ramen runt hela golvet är täckt mot marken för att förhindra drag.
  jocke4u · apr '05 · 2 svar · 4,8k läst
 10. W

  Inglasning/inbyggnad

  Tack för svaren! Låter ju bra... Får se hur mycket plånboken tillåter att göra i sommar.
  WilmaKasper · apr '05 · 3 svar · 5,6k läst
 11. tynnis

  3500x4200 för litet inglasat?

  Det är alltid skönare om det är gott om plats och man slipper dra in magen så fort någon skall förbi.
  tynnis · apr '05 · 1 svar · 2,7k läst
 12. S

  Kvalité på virke

  Hej. Har köpt trall och regler till en altan på Byggmax i Borås. Har även kompletterat med virke från den lokala brädgården. Det var samma leverantör, Derome, och Byggmax var 2 kr metern billigare trots att jag har rätt bra rabatt hos den lokale. Helt OK kvalitet mao. Har man otur och kommer när virket börjar ta slut kan det dock vara lite si och så med kvaliteten men det är inget
  Sebben · apr '05 · 1 svar · 3,0k läst
 13. R

  spännviddstabeller för olika regeldimensioner???

  Jag skall till brädgårn på fredag, får väl prata med dom då. Fredrik
  Renoveraren · apr '05 · 9 svar · 7,5k läst
 14. N

  plintar i lerjord

  Kan man inte gräva ned till fast underlag, d.v.s är det lera 70 cm under marknivå så är det lämpligt att gjuta en fot. Man kan ju också gräva ännu djupare för att nå fast mark och sedan fylla med singel upp til 70 cm djup.
  Nybyggare · apr '05 · 3 svar · 4,5k läst
 15. N

  Plintar eller?

  Pinnmo är stabilt och bra så länge det är torrt, problemen är när det blir genomdränkt eller tjälen går ut. Jag skulle satsa på minst en rad plintar, möjligen då i kombination med lecca. 195 som bärlinor och 145 som golvreglar låter som en bra kombination så länge inte avståndet mellan bärlinorna överstiger 2 meter. Många gånger är det enklare att välja en extra bärlina
  Nybyggare · apr '05 · 2 svar · 4,3k läst
 16. S

  Några sista frågor...

  [citat] Ja osså ;D ;D
  sofia_k · apr '05 · 9 svar · 4,3k läst
 17. B

  Skruvar igen....

  Det blev Grabbers! Köpte på Bauhaus. Dom hade en hink med 1200st TU58K, 58mm för 699kr. Köpte även 2st 250 askar så totalt landade 1700 skruv på 1017kr! Ganska överkomligt tycker jag.
  brevik · apr '05 · 9 svar · 3,5k läst
 18. A

  Hur får jag altanen stadig?

  Jag hoppas att det räcker med diagonala stöttor mellan dom yttre stolparna, nerifrån och upp sedan nästa uppifrån och ned o.s.v, fyra st. hoppas vara klar till midsommar.
  aug52 · apr '05 · 9 svar · 3,6k läst
 19. H

  Dimensionering

  Jag har fått tipset på 2 st i-hoplagda 2 tum 6 (stomme). Om man vill spara höjd. Min kontakt tyckte att det räckte med 2,5 meter mellan plintarna. :-/ Tyvärr får man många olika alternativ på denna frågan. Men tanken med 2 st 2 tum 6 ger ju en mycket stabil konstruktion.
  Hobbysnickare · apr '05 · 3 svar · 4,8k läst
 20. F

  Maxlängd på golvreglar (igen...)

  De klarar säkert 6 meter också det beror bara på hur mycket svikt man kan acceptera. Jag har 45*195 med längd 4 meter med stöd på mitten, dvs 2 meter mellan upplag, dessutom ligger de c/c 50 cm + 28*120 trall. Är ändå inte helt sviktfritt 8) 8)
  FREDRIK_E · apr '05 · 3 svar · 3,8k läst
 21. R

  Så här blir det!

  risken är väl större att det blir vingligt om det blir en extra "led" i konstruktionen som det blir om jag skall fästa stolpe vid marken och sedan fäsfta bärlinan i stolpen. Jag tror inte jag kkommer få problem med att få det i våg även om jag gjuter och kostnaden för betong tja den är försumbar i det stora hela. 45x195 bär så vitt jag vet på 4200 med visst gung givevis,
  Renoveraren · maj '05 · 2 svar · 3,9k läst
 22. G

  "Betsa" altangolvet

  Det finns ju Lasyr som funkar bra. Lasyr kan man dessutom blanda fram till i princip vilken nyans som helst. Vi kommer nog att köra på lasyr istället för olja på en spaljé.
  Gutte · maj '05 · 1 svar · 3,6k läst
 23. M

  Konstruktion för att kunna lyfta taket?

  Strålande, tack så mycket för tipset!
  muster · maj '05 · 2 svar · 3,6k läst
 24. bebben

  Altan bygge

  Ok, det gick lite för fort där :) 3605 mm skulle det ju vara. Dock kvarstår tipset. Hade ju löst sig om man mätt trallen innan bjälklaget sattes upp ;)
  bebben · maj '05 · 12 svar · 5,8k läst
 25. N

  Fylla ut med MYCKET grus för ny gräsmatta?

  Lägg på fyllnadsmassor istället det blir mycket billigare och kanske gratis om det är någon som vill bli av med dem. Under gräsmatta behövs ingen sprängsten eller grus, om det inte finns planer på att det skall bli ett bygge där i framtiden. Hör efter med åkerier, byggen i närheten om de har överskott på material. I större städer finns det nästan alltid tillgång av gratis
  Nybyggare · maj '05 · 4 svar · 4,0k läst
 26. K

  Bygga bryggdäck

  Hej Vi skall bygga ett bryggdäck som komer att bli överdimensionerat både till storlek och hållbarhet detta eftersom däcket skall användas som "kaj" vid husbygge. Däcket skall anläggas på mark där det är ca 50cm jord ovanpå sprängsten, hur förankra däcket? Gräva och sen borra i de största sprängstenarna?
  KP2 · maj '05 · 0 svar · 3,7k läst
 27. C

  Stakethjälp

  Be någon att svetsa rostfria bleck som är färdig borrade på stolparna som du kan skruva fast räcket i. Borde inte bli så dyrt . Du får ju grejjer som håller länge iallafall. ;)
  claeson · maj '05 · 1 svar · 2,7k läst
 28. K

  Plexiglas

  kolla ....http://essaplast.grafweb.se/filer/www/affarsomraden/tab/lexf604.htm Finns en del sorter till varierande priser, neråt 500/kvm. komihåg att det inte måste vara tjockt. 3 mm bör räcka. Det är inget man slår näven igenom.:)
  kenka · maj '05 · 5 svar · 16,6k läst
 29. P

  Altanbygge, kommentarer

  Se bra ut ! Kanon ! Hopaas du inte får fuktproblem under altanen - lämna luftningshål så att vinden kommer till så du får luftcirkulation. Lycka till :)
  poppgubben · maj '05 · 8 svar · 15,0k läst
 30. D

  Gjuta plintar

  Beror på definitionen på "bergborr". ;D Vi hyrde en borr för ändamålet bergborrning. Den var bara snäppet större än en vanlig borrmaskin, kostade några hundringar att hyra och en skar som smör i berget. ;D mvh David
  David · maj '05 · 10 svar · 5,2k läst
 31. J

  Vaximpregnerat trallvirke

  Någon som har erfarenhet av vaximpregnerat trallvirke? Läste någonstans att det inte behövde underhållas de första 10 åren. Är lite skeptiskt mot det. Synpunkter?
  JLT · maj '05 · 0 svar · 3,9k läst
 32. Totte_S

  Dimension - Staket reglar m.m.

  45*45 lär räcka gott och väl om du inte knuffar med bilen på staketet för mycket ;) Vill du vara duktig så fäller du in dem i stolparna... Vill du ha mer bredd på dem kanske du kan köra med glespanel, typ 28*70, fast då kanske det är enklare att skruva än spika pga att det blir lite mer svikt. Ta ett par bitar och lägg ut och se hur det ser ut, det är nog det bästa för att få en
  Totte_S · maj '05 · 1 svar · 5,9k läst
 33. Totte_S

  Problem....

  [citat] Exakt så gjorde jag Jag spände fast två raka brädbitar på var sin sida om stoplen där snittet skall vara och sågade med fogsvansen. Jag ser ingen stor skillnad på snittet jämfört med ett maskinsnitt ::), och rakt blev det oxå. Har inte ens haft bråttom att fästa ett "lock" på dem.
  Totte_S · maj '05 · 8 svar · 2,6k läst
Laddar...