Byggahus.se

Senaste inläggen

 1. Claes Sörmland
  nu

  Nackdel med grus som förbättring?

  Claes Sörmland: Dränering tar hand om vatten som står högt i marken men inte pölar ovanpå nypackad lera. Dränering behövs således om grundvattnet står högt på våren p g a att tomten är lågt liggande eller i en svacka. Det undersöker man lämpligen under en torrperiod i maj när allt ytvatten har torkat bort. Om man kräver en djup grop (säg 50 cm) och hittar vatten så har man problem och kan
  13 svar · 189 läst · Gräsmatta
 2. tommib
  2m

  Hej/regler inkoppling laddbox

  tommib: Ja. Det ska sitta en JFB typ A (eller B) någonstans innan boxen. Den ska också vara avsäkrad med som högst 32 A men det klarar man sannolikt med huvudsäkringarna. Det står inget i installationsanvisningen om DC-skydd så det blir lite tvetydigt om JFB typ B behövs eftersom anvisningen hänvisar till lokala föreskrifter. Se sid 15 i installationsanvisningen, längst upp till höger.
  7 svar · 255 läst · El
 3. P
  2m

  Hur mycket grejer på trefas 2,5 mm

  Patmark: [citat] Haha jahaja, jag förstår hur du menar. Hur många av dessa prylar kan jag klämma in på tre faser 2,5mm då? Alltså ugn, micro och ett vägguttag där det är stor risk att jag sätter kaffemaskin eller kaffebryggare. Har andra vägguttag i köket på andra grupper. Går det att kombinera diskmaskinen med något? T.ex. kyl och frys?, Kan inte läsa mig till hur många watt
  2 svar · 140 läst · El
 4. F
  3m

  Byta ut spottar - osäker på hur?

  FixaiStockholm: Hej! Helt ny på det här forumet, och även väldigt ny när det kommer till belysning. Efter att ha googlat tills fingrarna blöder, tänkte jag nu kolla om någon här vet hur jag ska gå till väga? Jag har en del spottar uppsatta och några har börjat gå sönder, så tänkte byta ut dom mot tex Philips Hue eller liknande. Men, jag är inte helt säker på hur jag ska få dit en annan
  0 svar · 1 läst · Belysning
 5. E
  3m

  Får en elektriker koppla in något som någon annan har monterat?

  El-Löken66: [citat] Denna? https://www.byggahus.se/forum/forums/referenser-hantverkare-entreprenoerer.54/
  362 svar · 40,2k läst · El
 6. fln213
  4m

  Fel färg på rappad kalkfasad av fd ägare = problem

  fln213: Tack! Jag är dock lite orolig att kemikalierna i färgborttagningen ska påverka putsen, men jag ska gå igenom detta närmare.
  2 svar · 175 läst · Fasad
 7. L
  5m

  Ett element kallt - luftad, pinnen flexar ut, bra tryck i övrigt

  lostinsweden: [citat] Danfoss har en flödesinställning. Är den på max (N)?
  22 svar · 613 läst · Värme allmänt
 8. N
  6m

  Flimrande lampa

  nybyggarn3: [citat] Det är sant. Men mina ledlampor ser ut som glödlampor gjorde förr i tiden och den gamla typens glödlampor är väl lite svår att få tag på nu för tiden?
  3 svar · 69 läst · El
 9. vvsavlopp
  6m

  Ansluta köksblandare på 15mm kopparrör-jag blur galen

  vvsavlopp: Ja men tyvärr kommer det bli ännu vanligare. Hur ska jag kunna hålla delar till LK, vatette, 15, 16, pex, koppar, alupex och delar till alla gamla rör och nya standarden som är på gång när kund inte ens ser skillnad på avlopp eller vattenledning när dom ringer och säger att det läcker?
  15 svar · 812 läst · Vatten & Avlopp
 10. E
  7m

  Rimligt att reseersättning tillkommer på fast pris?

  El-Löken66: [citat] Så de körde alltså iväg med träden? Vad var uppskattat värde? Antar att det inte var några leksaksträd utan rejäla bjässar. Vad vägde de?
  7 svar · 110 läst · Hantverkare
 11. trähandtag
  7m

  Sveriges Covid-19 (SARS-CoV-2) strategi, diskussionstråd

  trähandtag: Hur var det i kina/ sydostasien vid de tidigare virusutbrotten innan covid 19- pandemin? Jag har för mig, men kanske minns fel, att det var kaos och nedstängningar i områden, men att det inte blev någon global pandemi för det. Kan det varit detta som gjorde de flesta länder i europa mfl var lite senfärdiga?
  1,2k svar · 34,9k läst · Övrigt Off Topic
 12. Niklasloow
  7m

  Contura NY C350 - Båstad

  Niklasloow: Får man fråga varför du har en 35 år gammal kamin som aldrig blivit upppackad? (100% nyfikenhet, inget köp intresse av den
  1 svar · 248 läst · Säljes, Uthyres & Skänkes
 13. N
  7m

  växthus drömmar

  nissebrun: Vi köpte ett växthus i trä med glasrutor från florum. Smälter in väldigt fint i trädgården med grålaserad stomme av gran. Vi är väldigt nöjda med vårt val och kan bara rekommendera att man tittar på deras utbud.
  8 svar · 259 läst · Växthus
 14. tommib
  7m

  Installation av dimmer

  tommib: Typ så ja. Bägge brytarna sluter mellan L och 1 så du behöver motsvarande L och 1 mellan dosorna, vilket du har i form av befintliga mellantrådar. Pucken sätter du i den sista dosan där tändtråden utgår ifrån. Principen går att tillämpa på godtyckligt antal dosor/brytare men i praktiken är det väldigt ovanligt med mer än tre (två trapp och en kors).
  3 svar · 37 läst · Belysning
 15. Tomture61
  7m

  Bergvärme - hur mycket bör elförbrukningen gå ner?

  Tomture61: [citat] Hon som styr och ställer här styckade upp tråden för att det handlade om allt annat än BVP , snälla låt inte detta hända igen . Tråden handlar om byte till BVP
  107 svar · 37,8k läst · Värmepumpar
 16. L
  9m

  Skräckexempel på lastsurrning

  lordi: Den största orsaken till att reglar mm blir krokiga på brädgården är att det är en massa nötter som gräver längst ner i travarna och lämnar ett plockepinn efter sig. Ska man t ex köpa tryckt virke under semestern så hittar man bara "propellrar" pga alla semestersnickare som varit inne och röjt
  2,0k svar · 392,0k läst · Övrigt Off Topic
 17. Okarlsson
  9m

  Smal Utslagsback/tratt?

  Okarlsson: https://www.vvsochbad.se/intra-tempra-50-tvattho-med-kulventil-vagghangd-55-cm-1062736?gclid=Cj0KCQiA0rSABhDlARIsAJtjfCdotQ0RP0xaG3hxUbbF7scnwbvWXJ1MgwpanqcCXolHD3f7CqwzZ9QaAkS8EALw_wcB En sån här lösning kan du väl göra av nästan vilken vask som helst? Sedan vet jag inte hur man får till nätet för att ställa hinken, men kanske ett skogaller? Så:
  6 svar · 115 läst · Vatten & Avlopp
 18. Q
  9m

  Filtervredet på tvättmaskinen sitter fast

  Quist: Behöver man få igång maskinen snabbt (i en barnfamilj kan det vara förödande om tvättmaskinen blir stående några dar ;)) och inte har ett nytt "filtervred" hemma så kan jag rekommendera att försöka göra det enligt videon. Jag gjorde det idag och det tog kanske 30 minuter och var inte speciellt svårt. Då har jag iofs räknat bort de 30 minuterna jag la på att städa bakom/under
  22 svar · 10,1k läst · Tvättstuga
 19. 6
  10m

  Placering spotar under överskåp i kök

  62_an: [citat] Jo vi har funderat på en listlösning, men vi har tyckt att spotar är snyggare när de är synliga, dessutom har vi nu redan köpt in alla spotar. Men visst, det skulle finnas fler möjligheter att få starkare ljus.
  5 svar · 59 läst · Belysning
 20. P
  11m

  Vilken strömbrytare till överskåps-spottar i kök?

  plan-g: Har spotlights under överskåpen ovanför diskbänken.. Söker en enkel strömbrytare till detta. Typ? Placering? Det finns inga eluttag under skåpen och jag slipper gärna sätta någon stor knapp under skåpen. Finns någon minimal trådlös brytare? Eller kan man ha en knapp inuti skåpet?
  0 svar · 1 läst · Belysning
 21. T
  11m

  Måste vi betala för annonsen på Hemnet?

  TVR: [citat] Varför skulle halva mäklarkåren packa ihop om säljaren själv kan annonsera på Hemnet (vilket aldrig kommer att ske)? Det är ju inte genom annonsering som mäklarna får sina intäkter.
  187 svar · 58,8k läst · Köpa & Sälja hus
 22. Z
  12m

  Ersättning för visningshus 2021

  Zirconia: Hej! Vi kommer bygga en ny husmodell från Trivselhus som inte finns i vårat område och de har nämnt att de önskar ha detta som ett visningshus. Vad kan man förvänta sig att få för ersättning för detta i så fall? Vi har inte frågat dem rakt ut. Tänkte höra mig för lite här först så man kanske har förhandlingsmöjligheter.
  0 svar · 1 läst · Hustillverkare
 23. MathiasS
  14m

  Router med eller utan wifi på inkommande..?

  MathiasS: Det varierar ju lite från modell till modell men så länge du ansluter din routers LAN port till USGn så brukar det gå bra. Ansluter du WAN porten till USG så skapar den ett nytt nätverk. Har din router ett APläge kan du antagligen ansluta i vilken port som helst med det läget påslaget. Då är fw, NAT och dhcp etc avstängt och den tillverkar bara wifi.
  86 svar · 2,9k läst · Internet - Fiber, Bredband, ADSL, 3G/4G
 24. T
  14m

  Skottar ni era tak?

  Torpet123: Tack för alla svar! Jag hade tur att i princip allt for av i torsdags när det var 1 plusgrad. Nu är det minusgrader igen och ny snö på taket men jag kan nog andas ett tag till innan det blir att fundera på skottning av mitt tak.
  13 svar · 718 läst · Tak & Vind
 25. H
  15m

  Tvättmaskin slangar

  HamBygg: [citat] Tack för ditt svar. Jag tänkte också det men behöver ca 3.5-4 m men det hittar jag inte...
  2 svar · 3 läst · Vitvaror
 26. G
  17m

  Tvätta alg-angripen trall, med vad?

  Gustav.89: [bild] Har ett par balkar till balkongen som är beklädda med alger, vad är bäst att rengöra de med? Någon risk för missfärgning av fasad? (Puts)
  51 svar · 45,5k läst · Altan & Uteplats
 27. R
  17m

  Flytta ut element från vägg

  Roger Mow: Antingen kapar du röret före kopplet och gängar med 3/8" gängsnitt och sätter dit en invändigt gängad klämring eller så demonterar du vid muffarna högre upp och sätter dit en utvändigt gängad klämring. Att klämma mot befintliga målade stålrör blir nog knepigt att få tätt. Du märker på tryckmätaren om det är läck någonstans men frågan är vad du kan göra från ditt
  2 svar · 85 läst · Vatten & Avlopp
 28. vvsavlopp
  18m

  Vilka kopplingar behövs till ny blandare? 16 mm kopparrör.

  vvsavlopp: [citat] Var lite extra noggrann att kolla efter eventuellt läckage på dom där 16x15 delen. Ibland tycker jag dom är lite väl känsliga och det kan krypa igenom nån liten droppe efter ett tag. Fastän man är precis lika nogrann och förutsättningarna är likadana som dom tidigare gångerna.
  9 svar · 523 läst · Vatten & Avlopp
 29. blackarrow
  20m

  Wifi Gaming

  blackarrow: Utan router blir det inget LAN och du skulle inte får adresser till alla anslutna enheter. Första Mesh burken med kabel till mediaomvandlaren får agera Mesh-router. Sen blir de andra två Mesh noder. Se hur noderna är installerade fysiskt, avstånd, väggar/tak. Hur många Mesh-noder måste paketen hoppa mellan för att komma till din speldator/X-box? Kabel blir ju bäst. Full fart. Du måste
  3 svar · 85 läst · Internet - Fiber, Bredband, ADSL, 3G/4G
 30. T
  22m

  Utetrappa materialval

  Thomas_Blekinge: Jag ritar på en utetrappa till min altan som svävar 1,65 över marken. Trappan blir i galvat stål. Som trappsteg tänkte jag ha en stålsarg runtom med träfyllning. Först tänker jag på en fyllning av 2x3 tum reglar i furu. Tryckta varor går bort av några anledning och jag vet att obehandlad furu håller minst 10 år. Min fråga: kan man tänka sig att limma en tunnare ek-bräda uppepå
  0 svar · 1 läst · Altan & Uteplats
Laddar...