1. 2007-06-14 09:10
  Svara | #1
    
  Fullvärdig medlem Medlem: maj 2005
  234 inlägg

  Vad drar mest el: lampa som tänds eller som lyser?

  För flera år sedan hörde jag resonemanget att lampor drar mer när de tänds än när de bara står på, varför man skulle låta bli att tända och släcka lampor.

  Trodde detta var något av en modern myt och som sedan försvunnit ur folks medvetande. Men så i helgen hörde jag en person som framförde just den ståndpunkten: låt lamporna brinna istället för att tända och släcka.

  Nu undrar jag om någon vet hur det verkligen förhåller sig rent energimässigt/kostnadsmässigt: Tjänar jag pengar på att låta mina lampor stå tända eller tjänar jag på att tända och släcka utefter behov?

  Exempel: Ska lampan i trappen lysa hela kvällen, eller ska man tända den när man behöver gå där och släcka sen? Ska lampan i badrummet lysa hela kvällen, eller ska varje person tända och släcka?
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 2. 2007-06-14 09:16
  Svara | #2
    
  Faidross avatar
  Senior medlem Medlem: jan 2006
  1 499 inlägg
  Gillad 1 gånger
  44 bilder
  Det är klart att den drar mer ström om den får lysa hela tiden. Det myten handlade om var väl i så fall lysrör, men jag har för mig att även den myten har avlivats någonstans här på forumet.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 3. 2007-06-14 09:25
  Svara | #3
    
  Mikael_Ls avatar
  Gudfader Inloggad Medlem: aug 2006
  Uppland
  28 200 inlägg
  Gillad 6 331 gånger
  1369 bilder
  Har testats av Mythbusters, bara en eller två veckor sen som programmet gick.

  Dom både mätte startström kontra driftsström + att dom testade livslängden då dom oupphörlig slogs på/av. Dom testade vanlig glödlampa, lysrör, lågenergilampa lysdiodlampa. Givetvis blev det lite olika slutresultat beroende på lamptyp.

  Jag minns inte exakta resultaten, men det var ungefär så, att om du lämnar rummet i mer än 15 sekunder eller nåt sånt så var det ide att slå av lampan, för då lönade det sig. För den mest effektiva lamptypen (låg startström + hög tålighet mot av/på, tror det var LED-lampan) så var det ide att slå av ljuset om det så bara var för en tiondels sekund. OBS uppgifterna hämtade ur minnet, men nåt åt det hållet var det iaf.

  Om du har nytta av värmen som lamporna ger (eget hus, vintertid, typ) då kommer ju saken i en annan dager, men även då är det tveksamt. Har man värmepump med COP=3 så kostar ju lampuppvärmning 3 ggr så mycket. Sen ger ju lamporna inte ifrån sig sin värme på den mest optimala platsen i huset.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget

 4. 2007-06-14 11:44
  Svara | #4
    
  Gudfader Medlem: mar 2005
  Blekinge
  8 316 inlägg
  Gillad 872 gånger
  42 bilder
  Här måste blivit någon sammanblandning under tidens gång. Gamla typer av lysrör slets väldigt mycket när man tände dem. Så just vad det gällde lysrör fick man göra en avvägning mellan strömförbrukning och kostnader för själva lysröret + bytet. Visst drar ett lysrör aningen mer ström precis när man tänder det, men det var inte därför man skulle lämna dem på.
  Redigera/radera meddelande Citera Multi-citera detta inlägg Snabbsvara på inlägget