Smart hem, Teknik

Styr hemmet på distans

Tänd och släck belysningen med mobilen.

Tänd och släck belysningen med mobilen. Foto: Elina Blom Westergren

Känns det jobbigt att behöva resa sig igen för att släcka när ni ska se på film? Vill du kunna se vilken temperatur det är inomhus hemma fast du är på jobbet? Lösningen stavas hemautomatisering och är inte så komplicerad som det låter.

Att kunna tända och släcka lampor i huset från sängen, eller sätta igång ugnen från jobbet låter som ett dyrt projekt. Men det behöver det inte vara. Vi har kollat in en lösning som både är billig och funktionell, inte lika funktionsfylld som de dyra, avancerade hemautomatiseringssystemen men väl intressant ändå.

Tellstick Net heter den pryl som kommer vara hjärtat i det hemautomatiseringssystem vi skapar i den här artikeln. Med den inkopplad kan du styra hemmet från både mobilen och datorn, både hemma och på distans.

Elina Blom
Elina Blom

Fördelen med Net-varianten jämfört med de övriga produkterna från samma företag är att du slipper koppla den till en dator som måste stå igång dygnet runt, den kopplas istället direkt till din router med nätverkskabel. En annan fördel är att den även kan ta emot signaler, inte bara skicka dem. Således, har du en väderstation ska du inte bara kunna säga till att den ska stängas av, utan även kunna se hur varmt det är.

Förutom den kommer du även behöva fjärrströmbrytare och andra prylar som klarar distansstyrning och som du är intresserad av att ha hemma, exempelvis dimmers från Arctech Technology brands eller fjärrströmbrytare från Nexa. Kolla bara upp så att Tellstick-enheten stöder de enheter du väljer och vilka funktioner den stöder ihop med den. Här kan du läsa mer om de olika produkterna.

Olika scenarion
Det första du måste göra är att koppla Tellstick Net till din router. Du kopplar in den via den medföljande nätverkskabeln, sedan kopplar du in strömkabeln. Surfa in på Telldus Live och skapa ett konto genom att följa guiden, i samband med detta kopplas även din Tellstick Net ihop med tjänsten.

Därefter måste du lära dina fjärrströmbrytare att de ska styras via Tellstick Net, enklaste sättet är om du har självlärande fjärrströmbrytare, då räcker det att du kopplar in dem en och en och trycker på Learn inom fem sekunder i webbgränssnittet Telldus Live. Därifrån kan du sedan stänga av och sätta på strömbrytarna i dina olika rum.

Du kan koppla in vilken elektrisk produkt som helst i fjärrströmbrytaren, allt från lampor till hela tv-bänken. Kopplar du in en lampa i fjärrströmbrytaren och loggar in på webbgränssnittet Telldus Live är det bara att klicka på tänd-symbolen för att tända den på distans, svårare än så är det inte.

Ditt nya system stöder dels direktstyrning via mobiltelefon eller dator, och dels automatisk styrning vid gryning och skymning. Har du exempelvis en utomhuslampa som du vill ska släckas när solen går upp kan du ställa in det i systemet. Detta medan du kan välja att styra andra delar i hemmet manuellt istället. Allt bestäms med de scenarion du väljer i webbgränssnittet. Dock bör du vara medveten om att du inte kan skapa scenarion i mobiltelefonsapplikationerna, utan all konfiguration måste göras via en webbläsare.

Har du en Iphone finns det en officiell applikation du kan ladda ner som heter Tellduscenter. Appen använder du sedan för att komma åt de scenarion och de fjärrströmbrytare du ställt in tidigare. Har du en Androidtelefon kan du istället ladda ner Switch King eller Remotestick. Sedan är det klart. Så länge ditt internet fungerar hemma så fungerar även ditt nya hemautomatiseringssystem.