El

Smarta tv:n - nya målet för hackare?

Har du köpt en så kallad smart tv, med andra ord en tv som innehåller appar så som playkanaler, webbläsare och liknande? Då tillhör du en växande grupp tv-ägare som kan utsättas för ett nytt hot - dock än så länge i sin linda, nämligen tv-hackare. Precis som med datorn och mobiltelefonen innehåller nämligen dessa tv-apparater en dator vilket innebär att hackare kan ta sig in i dem och exempelvis styra tv:ns webbkamera.

– Antalet händelser är relativt lågt, men snart har vi nått den kritiska massan som innebär att tillräckligt många har en smart-tv för att det ska löna sig att hacka den, säger Frederick Wennmark, teknikchef på säkerhetsföretaget Trend Micro till DN.se.

Nyhetssajten rapporterar att 70 procent av de tv-apparater som säljs idag tillhör gruppen smart-tv. Att försäljningen ökat så pass mycket gör produktgruppen till ett intressant mål för hackare, samtidigt är det svårt att felrapportera vilket gör produktkategorin känslig och utsatt.

Så hur skyddar du dig? Precis som när det kommer till datorer och mobiltelefoner gäller det, enligt Frederick Wennmark, att du har unika och säkra lösenord till varje tjänst. Ett säkert lösenord innehåller såväl bokstäver som siffror och specialtecken. Glöm inte att blanda både gemener och versaler och se till att lösenordet innehåller fler än tio tecken.