Energi

Skärpta krav på dammsugare

För att få ner elförbrukningen hos dammsugare införs ekodesignkrav och energimärkning.

I takt med att dammsugarna ökar i wattantal ökar också elförbrukningen vilket gjort att det nu röstats igenom skärpta krav på dammsugare inom EU - minimikrav som exempelvis reglerar lägsta godkända dammupptagningsförmåga. Samtidigt ska energimärkning göra det enklare för konsumenter att välja en dammsugare med god filtrerings- och dammupptagningsförmåga på både golv och matta, samt låg energiförbrukning och ljudnivå.

– För att snabbt få ner elanvändningen hos dammsugare har nu EU röstat igenom nya ekodesignkrav för dammsugare, samtidigt som det nu också ställs krav på hållbarhet, säger Johanna Whitlock som bevakar dammsugare för Energimyndighetens räkning i EU-förhandlingarna.

Tester visar dessutom att watten inte är ett bra mått på hur effektiv dammsugaren är. Energimyndighetens Testlab menar att dammupptagningsförmågan är lika god hos en dammsugare med 1 200 watt som den hos en dammsugare med 2 500 watt, istället är det andra faktorer som påverkar effektiviteten. Energimärkningen ska därför göra det enkelt för konsumenten att göra ett bra val.

Både energimärkningen och ekodesignkraven för dammsugare börjar gälla 1 september 2014.