Så ser Ikea på framtidens smarta hem

Nästa stora trend inom smarta hem är skjutbara väggar och inbyggd led-belysning.

Mikael Ydholm, forskningschef på Ikea, menar att smarta hem-konceptet misslyckats. Under ett framträdande på Swedish institute of Computer Science i Kista talade han om framtidens smarta hem och hur det denna gången, med utgångspunkt i konsumenterna, kommer att lyckas.

Enligt honom finns det flera trender som vi kommer att få se men två av dessa lyser tydligare än andra. I en artikel hos Nyteknik.se berättar Mikael Ydholm om inbyggd led-belysning och skjutbara väggar som nästa stora grej. Belysningen kommer mer och mer att byggas in i möbler och väggar i takt med att det blir mer led-belysning, samtidigt kommer vi få se skjutbara väggar som gör att små hus och lägenheter snabbt kan förändra planlösning och möta olika behov vid olika tidpunkter. 

Ikea har enligt uppgift samarbeten med flera forskningsinstitut och tittar på just dessa delar, de har även byggt två lägenheter med skjutbara väggar för att undersöka konceptet. Artikeln uppger dock inte när i tiden dessa idéer kommer att förverkligas för den stora massan.