Teknik

Övervaka hemmet utan att tömma plånboken

Så här kopplade jag samman grannens system. Dels kan de se vad kameran ser i realtid i datorn och i mobilen, dels spelas material in då någon rör sig framför kameran och detta lagras på en NAS som nås trådlöst från datorn.

Så här kopplade jag samman grannens system. Dels kan de se vad kameran ser i realtid i datorn och i mobilen, dels spelas material in då någon rör sig framför kameran och detta lagras på en NAS som nås trådlöst från datorn. Foto: Elina Blom

Med en ip-kamera för runt tusenlappen och en lagringsenhet kan du övervaka hemmet både i realtid och i efterhand via inspelade videoklipp. Så här kan en sådan lösning se ut.

När mina grannar fick sina ägodelar förstörda på sin uppfart för andra gången den här hösten slog tanken mig att föreslå installation av ett övervakningssystem. Men rejäla system kostar också rejält med pengar, och ska det ersättas prylar för flera tusen kronor är det inte säkert att det finns utrymme i budgeten för ett sådant system. Men det finns en lösning.

För något år sedan testade jag ip-kameror, med andra ord kameror som använder sig av ditt hemmanätverk för att skicka video och bilder i realtid till din dator. Den här typen av kameror har de senaste åren blivit riktigt bra och proppfyllda med nyttiga funktioner. De har också sjunkit ordentligt i pris, du kan idag få tag på en bra ip-kamera för runt 1 000 kronor. Ingen hutlös summa jämfört med vad ett avancerat övervakningssystem kostar. 

Ip-kameror har numera flera bra funktioner. Du kan såklart se vad som händer exakt när det händer via en realtidsström (ses i din dator och i vissa fall även i din mobiltelefon), men en minst lika bra funktion är möjligheten att välja rörelsesensor, säga till denna att när någon rör sig i en viss del av (eller hela) kamerans upptagningsområde ska du spela in vad som händer, spara det på den här platsen och även skicka ett mejl till mig. Du kan till och med själv bestämma hur känslig rörelsesensorn ska vara.

Fast adress för att alltid hitta rätt
Således köpte grannfamiljen en ip-kamera som jag installerade via deras bärbara dator. Jag kopplade den först direkt till datorn och talade om för datorn att ip-kameran kommer befinna sig på samma hemmanätverk som denna och att jag ville att den skulle fungera trådlöst. Därefter loggade jag in i routerns admingränssnitt via webbläsaren och kollade så att den fungerade som den skulle.

Ip-kamera

Ip-kameran är en smidig och billig lösning för att övervaka hemmet. Men tänk på att om ditt internet dör så dör också övervakningen.

Vi var tvungna att koppla upp kameran trådlöst eftersom den inte skulle sitta i närheten av routern, det som skulle övervakas befann sig helt enkelt för långt bort. Och för att det inte senare skulle krångla med utbytta ip-adresser om routern exempelvis skulle behöva startas om i framtiden, så valde jag att ge kameran en fast ip-adress via routerns gränssnitt. Tillvägagångssättet är lite olika beroende på vilken routermodell du har, men du ska alltså logga in i routerns gränssnitt via webbläsaren (adressen är något i stil med 192.168.x.x där x är ett nummer) som administratör och ge ip-kameran en fast ip-adress. Titta i routerns manual för mer exakta instruktioner över hur du gör det här. 

När kameran väl fått en fast ip-adress, förflyttats till rätt rum och kopplats till strömuttaget var det dags för moment två.

Lagra tjuvens gärningar på film
Eftersom min granne inte är vaken så sent som händelserna på tomten utspelar sig ville denna att kameran skulle kunna spela in automatiskt. Här kommer rörelsesensorn in i bilden, men även kravet på att filmerna ska kunna sparas någonstans. Vi hade kunnat välja att filmerna skulle sparas i datorn, men de har bara en bärbar dator och de vill inte att den ska stå och dra ström dygnet runt, och eftersom enheten som filmerna ska lagras på måste vara igång när det sparas gick detta alternativet bort. Kameran har stöd för minneskort men för att familjen ska slippa springa och tömma detta stup i kvarten valde vi slutligen en annan lösning, de köpte en NAS (Network Attached Storage Device). 

En NAS är som en mycket enkel form av dator, ett slags enklare server. Dess huvudsakliga funktion är att du ska lagra filer på den - det kan vara dina bilder från semestern, filmer och musik, viktiga dokument eller som i det här fallet: övervakningsfilmer. 

NAS:en är ganska liten, som en mindre skolåda, saknar skärm och drar mycket mindre ström än en dator och kan därför stå igång dygnet runt. De flesta har funktioner som strömbesparingsläge när de inte används för att ytterligare sänka förbrukningen. NAS:en kopplar du direkt till din router via en vanlig nätverkskabel - vissa har även stöd för trådlös uppkoppling men jag rekommenderar i detta fallet en trådad koppling då det är stabilare - och så kopplas den självklart till ett strömuttag. När du installerat den i din dator kommer den dyka upp som en vanlig mapp eller som en programikon och du kan spara ner filer på den utan att datorn är direkt kopplad till den, de måste bara vara uppkopplade till samma nätverk, med andra ord ditt hemmanätverk. 

NAS

Med en NAS som lagringsenhet har du massor av plats att lagra de inspelade övervakningsfilmerna på, perfekt för dig som inte vill ha datorn igång dygnet runt.

Jag gav även NAS:en en fast ip-adress i routerns admin-gränssnitt för att undvika framtida problem med utbytta adresser. Ip-adresserna är nämligen det som jag sedan använder för att koppla samman ip-kameran och NAS:en via hemmanätverket, det är via dessa adresser som de känner igen varandra. På samma sätt som Posten måste ha din adress för att kunna leverera brev till dig så måste din router, trafikpolisen i ditt hemmanätverk, ha en adress dit informationen från kameran ska levereras. Har du då inte en fast adress och routern exempelvis startas om så kommer adresserna delas ut och det är inte säkert att alla får sin gamla adress, får din NAS då en ny adress kommer informationen inte komma fram då den inte längre bor på den adress som uppgivits på “brevet” (med andra ord den information som ip-kameran skickar). 

Koppla samman kamera och NAS 
Som sagt, ip-adresserna är nu fasta och moment tre inleds. Jag loggar in i ip-kamerans admingränssnitt via webbläsaren, på samma sätt som jag loggade in i routerns gränssnitt tidigare men med ip-kamerans ip-adress (även denna något i stil med 192.168.x.x). Hittar du inte rätt ip-adress kan du ladda ned ett program som har till uppgift att scanna av ditt hemmanätverk och lista vilka ip-adresser dina nätverksprylar använder. 

Väl inne i det avancerade gränssnittet väljer jag att aktivera rörelsesensorn. Därefter väljer jag att videoklipp ska spelas in om rörelsesensorn känner av något, destinationen för klippen sätter jag till NAS:ens fasta ip-adress. 

Med en NAS på plats bredvid routern, och en ip-kamera riktad mot uppfarten samt en lampa med rörelsesensor på utsidan var systemet redo att testas. Och numera, om någon har något fuffens för sig på uppfarten, tänds omedelbart lampan och kameran börjar spela in det den ser och lagra det på NAS:en. När familjen upptäcker att någon varit där kan de dra igång sin bärbara dator, öppna NAS:ens mapp på skrivbordet och kolla igenom de filmer som spelats in. Filmerna sparas efter datum och klockslag så det är lätt att hitta den där sabotören är med.  

Skulle de vakna och höra skumma ljud kan de dessutom ta sin mobiltelefon, knappa in en adress i dess webbläsare och få upp en livefilm (dock med någon sekunds eftersläpning) över vad kameran ser. Vill de få bättre kvalitet och slippa eftersläpningen kan de starta datorn och se filmen i webbläsaren, ändra ljusstyrka, zooma in och så vidare. Allt detta med ett övervakningssystem för under 3 500 kronor. Hade de från början haft någonstans att lagra filmerna hade det till och med räckt med 1 000 kronor plus någon hundralapp för rörelsesensorn till utomhusbelysningen. Nu är det bara att vänta på att sabotören ska dyka upp igen. 

Vilka prylar installerade jag hos grannen?

  • Ip-kamera: D-Link DCS-2121. Det är en av de bästa ip-kamerorna som jag testat i den prisklassen (den blir din för runt 1 000 kronor). DCS-2121 har stöd för såväl trådlös uppkoppling till nätet, du kan kolla på realtidsvideo både via datorn och via mobilen, den har rörelsesensor, kan skicka mejl, kan spela in och du kan ha upp till 32 kameror i samma system. Tyvärr stöder den inte den snabbaste trådlösa uppkopplingen (802.11n) utan klarar bara g-standard, dock räcker det gott och väl till en vanlig villa. En annan nackdel är att den inte klarar mörker särskilt bra, det krävs viss belysning för att kvaliteten på filmerna ska bli godkänd.
  • NAS: Buffalo Linkstation Duo 2TB. Många NAS:ar levereras utan hårddiskar och det innebär att priset blir ett par hundralappar högre än vad du kanske trodde från början, men med denna ingår två hårddiskar på vardera en terabyte. Det finns massor av bra NAS:ar, läs gärna experttester innan du väljer en, men eftersom denna var på kampanjpris (2 500 kronor), hade stöd för ftp och var relativt lättskött valde vi denna.