Nya tuffare krav på dammsugare

Nya tuffare krav på dammsugare

1 september införs ekodesignkrav och energimärkning på dammsugare.

Från och med idag verkställs ekodesignkrav och energimärkning på dammsugare, för att konsumenter enklare ska kunna jämföra och välja en dammsugare som drar lite energi och samtidigt utför ett bra jobb. Märkningen innehåller bland annat information om ljudnivå, energianvändning och dammupptagningsförmåga. 

Ett tag framöver kan det dock finnas omärkta dammsugare kvar i butikerna.

– Givetvis får butikerna sälja slut på de dammsugare de har, men när nya dammsugare levereras ska de ha energimärkning och klara ekodesignkraven, säger Johanna Whitlock på Energimyndigheten.

I och med ekodesignkravet begränsas samtidigt effekten till max 1600 W, och det ställs lägstakrav på dammupptagningsförmågan. Ekodesignkraven kommer dessutom skärpas ytterligare 2017 då fler krav tillkommer så som filtreringsförmåga, ljudnivå och minsta livslängd.

– För dammsugare har vi sett en trend mot allt högre effekt, trots att ett högre watt-tal inte alls behöver innebära att dammsugaren är bättre på att suga upp damm. Med dessa nya krav kan utvecklingen vändas och de dammsugare som är bäst på att utföra sin funktion gynnas, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.