Inte digitalt hem, men digital stad

Inte digitalt hem, men digital stad

I Wales skapas just nu världens första Wikipediastad, en stad utrustad med gratis wifi qr-koder på i stort sett allting - allt från skyltfönster till planteringar.

Det talas en del om digitala hem som framtidens hem - hem där tekniken är integrerad och alla prylar kan “tala” med varandra. Mycket av denna tekniken finns redan idag. Vad som däremot inte finns är en digital stad, fram tills nu i alla fall.

I Monmouth i Wales är det dock inte prylar som kan tala med varandra som är i fokus. Istället handlar det om prylar som talar till dig genom tekniken. Samtliga byggnader, planteringar och andra intressanta delar i staden ska utrustas med qr-koder så att besökare via en app i mobilen kan lära sig mer om dem genom att fotografera dem och hamna på en Wikipediasida för det aktuella objektet. Projektet är ett samarbete mellan staden ifråga och Wikipedia, och kallas för Monmouthpedia.

Hela staden ska även utrustas med gratis wifi. Och qr-koderna kommer att färgkodas samt vara i olika material utifrån vad för typ av objekt det är du tittar på. Vill du ha information om en butik kommer således qr-koden vara av glasmaterial medan en äldre byggnad markeras med en platta av keramik. I dagsläget finns det cirka 1 000 qr-koder utspridda i Monmouth.