Inga åtgärder på byggvaruhusen trots uppmaning

Personalen ger fortfarande felaktiga råd om elprodukter och produkterna saknar märkning.

För ett år sedan genomförde Elektriska Installatörsorganisationen EIO en undersökning på plats i byggvaruhusen. Resultatet visade att varuhusen hade stora brister när det kom till utbildning av personalen och skyltning och märkning när det kom till elprodukter och när dessa måste installeras av en behörig yrkesman. Nu, ett år senare, genomfördes samma undersökning och bristerna hade inte åtgärdats.

- Bara i Julas byggvaruhus kan vi se spår av förbättring. Hos de övriga tre säljs behörighetskrävande elartiklar fortfarande på samma sätt som hammare och spik, säger Johan Martinsson, bransch- och affärsutvecklingschef hos EIO.

Bristerna när det kommer till elsäkerhet gör att konsumenterna kan få felaktiga råd, som i sin tur i värsta fall kan leda till dödsolyckor.

- Inte ens i online-butikerna där det kostar noll och tar minuter att åtgärda brister har handeln ansträngt sig. Efter ett år är det fortfarande lika svårt för konsumenter att få tydlig information och rätt råd när det gäller elsäkerhet, säger Johan Martinsson.

De varuhus som granskats är Bauhaus, Byggmax, Biltema, Jula, Bygghemma, Clas Ohlson och K-Rauta.