Imorgon släcker världen för klimatet

Earth Hour har kommit att bli en årlig tradition, och nu är det dags igen.

Imorgon klockan 20.30 är det dags igen, då går Earth Hour av stapeln i Sverige. För dig som inte sett fenomenet tidigare så är det ett WWF-event där miljontals människor världen över släcker alla lamporna hemma för att visa för politiker och makthavare att de tar klimatfrågan på allvar. 

Flera myndigheter, organisationer och företag är också med och släcker. Så här säger Energikontoret Skåne:

- Tillsammans kan vi göra stor skillnad för att minska energianvändningen. Om alla skånska hushåll stänger av tv:n och släcker några lampor under en timme sparar vi 100 000 KWh. Det motsvarar en timmes förbrukning av hushållsel för 200 000 skånska hem, säger Bengt Drakenberg som är energi- och klimatrådgivare hos Energikontoret Skåne.

Men engagemanget skapar inte bara positiva känslor och engagemang. En av kritikerna mot engagemanget är Expressens Eric Erfors. Han menar på att det är ett klimatjippo som kommit att handla om något som egentligen inte är ett stort problem. Större delen av Sveriges elproduktion är koldioxidfri. Han skriver i en ledare att ett bättre evenemang vore "Cykla för klimatet", och lyfter därefter utsläppsfrågan.