Byggahus.se

Tyristor till takfläkt

Besvarad 20 mar 2019 av Bengt Loord

 1. Hej.
  Jag och fästmön bor i ett hus med mekanisk frånluftsventilation. Denna stannade förra veckan. Elektrikern säger att det troligen är tyristorn som givit upp. Har därför letat och hittat denna: https://www.bygghemma.se/hus-och-bygg/tak/takventilation/ovrigt/tyristor-vilpe-2299ag/p-489004

  Jag har varit i kontakt med flera olika leverantörer, men ingen kan svara på om tyristorn och fläkten måste vara av samma fabrikat. Tillverkaren svarar inte vid några kontaktförsök. Kan du hjälpa med med info kring detta?
   
 2. Svar

 3. Tyvärr är jag också osäker, men hoppas att någon av alla erfarna läsare kan hjälpa till. Det viktiga är att tyristorn klarar fläktens märkström.

  Grannen har en tjugo år gammal mekanisk fläkt och kopplade förbi tyristorn så att han inte längre har varvtalsreglering utan antingen full fart eller ingen. Detta därför att tyristorn lagt av.

  Låter kanske enkelt, men är du inte van att läsa och upprätta kretsscheman så är det svårt. För att upprätta och följa upp kopplingarna är det dessutom trångt och farligt uppe vid fläktmotorn och elektriska förvärmningen. (Även om man är van, så är överskådligheten begränsad)

  Anlita en erfaren elektriker för säkerhets skull.
   
  Redigerat 25 mar 16:52
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. D
  Daniel 109 ·
  Det där är i princip en dimmer som klarar induktiv last. Du kan skaffa vilket märke som helst som har din motors märkeffekt innom sitt arbetsområde.

  En tyristor är det dock inte. Även om det nog finns en tyristor i den.
   
 6. E
  etompau ·
 7. E
  Emos ·
  Hej. Köp en 5stegstransformator likt länken ovan. En som ser ut som en dimmer brukar brumma mycket.
   
 8. R
  rolf47 ·
  Öppna och titta vad den heter Tyristor eller Triac.Sitter nog på en kylplåt
   
 9. W
  WilleR ·
  Över 2 papp för något som innehåller delar för 50-80 spänn.
  Sann elektrikerprissättning!
  Dessutom är det nog en triac i dosan (dubbelriktad tyristor för AC)
  (plus en diac, pot och kondensator och, förhoppningsvis iaf, lite avstörningskomponenter.
  (Vi radioamatörer är redan tillräckligt förb-e på alla störningar! Luftburna och ledningsbundna..)
  Jag skulle skruva itu och byta styrelementet
   
 10. U
  UHA ·
  Har en Futurumfläkt över spisen, den innehåller en trafo till takfläkten och jag har valt 80V till grundventillationen. Takfläkten går fortare när fläkten över spisen är igång. Finns ett fullfartläge som vi använder vid dusch. Den är köpt på Krauta för några år sedan.
   
 11. N
  Nybyggarens ·
  Det ska inte vara svårt för ens en amatör att felsöka systemet och se vart felet ligger.
  En multimeter och ett par skruvmejslar bör räcka.
   

De senast besvarade frågorna

 1. kablar i markrör från 2 olika säkringsskåp?

  Hej! Har funderingar kring kablar som ska dras i ett markrör(50mm gult). Är det tillåtet att dra kablar från 2 olika säkringsskåp (delat från samma ursprungliga mätarskåp/huvudsäkringar) Har ett...
 2. Ta bort vägguttag

  Kan jag ta bort kåpan på ett vägguttag? Vill ställa en bokhylla framför som behöver vara kloss an väggen. Om jag tar bort kåpan skall jag täcka uttaget med något?
 3. Byta en lyktstolpe på tomten

  Ursäkta en de dumma frågorna. Tycker den lyktstolpe jag har nu är ful och vill köpa en ny. Är bytet något man kan göra själv om man köper en lyktstolpe? eller krävs det en elektriker? Om man kan...

Visa alla frågor