Byggahus.se

Ström genom marken

Besvarad 22 sep 2020 av Bengt Loord

 1. Hej!

  Har en fundering...

  Får man alltid ström genom sig om man har kontakt med marken (jord) och en fas?

  Jag funderar eftersom om man antar att man tar i en fas och står utomhus i kontakt med jorden fast man är långt bort från transformatorn (jordtaget) så borde väl strömmen inte kunna gå hela vägen genom min kropp och till transformatorn?

  För visst är det väl så att strömmen alltid söker sig tillbaka till jordtaget vid transformatorn och inte bara till själva marken?

  Eller strömmen kanske kan gå långa vägar i marken?

  Mvh
   
 2. Svar

 3. Marken är alltid ledande (jord, berg, vatten etc.) men leder olika bra.
  Alltid ett motstånd i jorden och detta varierar på olika platser och beror på vilken jordart som finns just där, hur fuktig den är m.m. Innebär att det är ett motstånd mellan den plats vi är på och en plats längre bort (men ändå kontakt)

  Motståndet är inte likadant överallt och i en dalgång med fuktig lera är ledningsförmågan ganska bra och ger lågt motstånd mellan två platser i dalen.

  För en bergig trakt med kristallina bergarter är däremot motståndet högt och ger ett stort motstånd mellan två punkter även rätt nära varandra. (Ju mera av kristallina bergarter, desto högre motstånd.)

  Ledningsförmågan i marken är i Sverige i ca 100 gånger sämre än på kontinenten. Detta gör det mycket svårare att utjämna potentialskillnader här än ute i Europa.

  Eftersom jordtag är nedslagna/nedgrävda i marken, så är det farligt att ha kontakt med en fas och marken.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. P
  perror ·
  Hm, "långt bort från transformatorn"? Det kan väl finnas genvägar. Jag har själv sprungit ut med ett spett och mätt resistansen från diverse "jordpunkter" på luftledningar. Efter två mätningar var det dags för fika. Två anställda och en prao (jag) höll på med detta i en vecka.
   
 6. U
  UffeH ·
  Ja! Prova inte! Det är livsfarligt att ta i en fas och samtidigt ha kontakt med jord. Det spelar ingen roll var transformatorn står eller var jordtaget är. Strömkretsen måste inte slutas till samma punkt på jorden.
   
 7. P
  pekk@13 ·
  det finns dokumenterade dödsolyckor,,,,
   
 8. M
  Mattsan33 ·
  Man får ju en stöt om man tar i en fas när man står inomhus på ett trägolv så man kan nog få en stöt även om man inte har elektrisk kontakt med den som genererar elen.

  Känns som att det blir värre av det faktum att det är växelström istället för likström...?
   
 9. M
  Mattsan33 ·
  Jag antar att man får stöt iallafall :) Har egentligen aldrig prövat...
   

De senast besvarade frågorna

 1. Skarva två trådar som kommer gå under altandörrtrlskel

  Skarva två trådar som kommer gå på innomhus under altandörströskel
 2. Gammal kristallkrona

  Jag jag köpt en gammal kristallkrona på loppis och efter lite googlande satt ihop tre genomskinliga kablar i en sockerbit som leder till stickkontakten med två (brun + blå) kablar. När jag sedan...
 3. Elförbrukning djupborrad brunn

  Hur mycket ström drar en pump i en djupborrad brunn (100m)/ kubik vatten.

Visa alla frågor