personstar

Skröna om lysrör?

Besvarad 9 mar 2018 av Bengt Loord

 1. Att det kostar mer att tända ett lysrör än att låta det brinna hela tiden. Som barn sa alltid min far att hade man tänt det så skulle det lysa hela tiden.
  Är det en skröna eller?
   
 2. Svar

 3. Så sade man alltid förr i tiden, men det är inte så. Däremot slits de flesta ljuskällor av att tändas och släckas.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. K
  Kalle B ·
  De gamla lysrörsarmaturerna med glimtändare hade ganska hög startström, vilket gjorde det mer lönsamt att låta ljuset stå på om man bara skulle iväg en kort stund. Tror det är vad skrönan baseras på.
   
 6. useless
  useless ·
  Fast den eventuella lönsamheten baseras inte på att lysrören drar extremt mycket el när man tänder dom, utan beror på att livslängden förkortas.
  Man måste tända och släcka väldigt många gånger om startströmmen ska synas på elräkningen...
   
 7. D
  Daniel 109 ·
  Energin som åtgår vid tändning är inte då stor att det påverkar ekonomin. Det ör ytterligare en myt. Om elen är väldigt billig och rören dyra skulle man kanske kunna resonera att det är dumt att släcka väldigt korta tidsperioder. Så är det inte i dag.
   
 8. Anna_H
  Anna_H ·
  Som sagt var det inte i första hand elförbrukningen det handlade om, utan om att rören tålde ett visst antal tändningar. Tände man på måndag och släckte på fredag höll det fem gånger längre än om man tände varje vardagsmorgon. Och är det ett rum där det tänds och släcks hela tiden blev det en mycket markant skillnad i livslängd.
  Med glödlampor är det ju tvärtom, de slits mer av att brinna länge, så de är bättre att släcka när de inte används.
  Och med LED är det skit samma, det är annat som påverkar livslängden och elåtgången är marginell oavsett metod.
   
 9. M
  MickeTh ·
  De är en gammal uppgift och den baseras på livscykelkostnaden för belysning med dom gamla 38mm lysrören. I kostnaden ingick då inköp och destruktion av lysröret och glimtändaren samt elförbrukningen. Detta var aktuellt mitten av åttiotalet. De som var vedertaget då var att lysröret skulle lysa i minst fem timmar
   
 10. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Mythbusters testade detta.
  https://www.vanderbilt.edu/sustainv...s-test-the-effects-of-turning-off-the-lights/
  De kom fram till att det fanns en förhöjd energikonsumtion vid starten, den motsvarande 23 sekunders konstant lysande.

  Så slutsatsen att dra är att ifall du lämnar rummet för mindre än 23 sekunder ska du låta lysrören vara på, är du borta 24 sekunder från rummet så är det vinst att slå av ljuset.


  Sen var de även inne på detta med förkortad livslängd, och de testade och drog slutsatsen att detta inte heller är något problem, utan man kan slå av lyset så ofta man lämnar rummet ändå.
  Här är jag dock inte helt klar på vilket sätt de kunde dra den slutsatsen, jag tycker inte att just detta är självklart.

  Men jag är av åsikten att det generellt är bra att slå av ljusrören, men vet man att man kommer återvända inom några minuter är det troligen lika bra att låta det vara på, Men tror man det är minst en halvtimme eller mer, så slå av.

  Jag håller helt med om det första svaret, som gavs utan Bengt Loord
   
 11. L
  Det är inte sant, men som vanligt finns det minst ett undantag. Första gången man tänder upp ett lysrör så "bör" man låta det stå tänt i ca 24 timmar om man vill ha maximal livslängd. Det är för att kvicksilvret skall "vandra" tillbaka till glödspiralerna i ändarna på rätt sätt och garanterat kondensera på dom.
  Sedan så "bör" man skita i standard glimtändare dom kommer att förkorta rörets livslängd. En bra "evighets" glimtändare ger ungefär 50% längre livslängd på röret räknat som tid tills det slutar att fungera (eller blinkar vid uppstart), dock så kommer ljusstyrkan då ha sjunkit till 50% (vid samma energiförbrukning) och mängden UV ljus ha ökat (fosforn har gjort sitt).
  Grovt så finns det tre typer av glimtändare, standard som består av ett glimrör med inbyggd bimetalbrytare och en kondensator parallellt (den håller 1 rör och byts samtidigt med röret). En enkel elektronisk (den håller i 5 rörbyten), samt en avancerad som bara gör 1 till 3 tändförsök, har temperaturkompensering samt har "evig" livslängd (byts aldrig).
  När vi ändå är inne på lysrör. Har ni/man gamla armaturer så byt eller koppla bort faskompenseringskondensatorerna INNAN dom börjar att brinna... >25år räknas som för gamla...
   
  Redigerat
 12. F
  freter ·
  Håller verkligen med limpan24 här. Byt innan det börjar brinna. Det var väldigt obehagligt att det började brinna i garagetaket helt plötsligt.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Skröna om lysrör?

  Att det kostar mer att tända ett lysrör än att låta det brinna hela tiden. Som barn sa alltid min far att hade man tänt det så skulle det lysa hela tiden. Är det en skröna eller?
 2. EcoVolt

  Behöver man bara en i ett hus?
 3. 12 V

  Hej! OM man skulle få för sig att dra ett eget 12 V-system för t ex viss belysning med solpaneler som källa. Får man göra det själv, eller bara upp till en viss gräns för antalet ampere? (Vilken...
 4. Energibesparare

  Hej Bengt. Jag hittade just nu en annons om en apparat som heter ECOVOLT. Den kostar några 100-lappar och påstås spara 30-50% på elräkningen. Man bara stpååar in den i ett el-uttag och så funkar...
 5. Vanligt eluttag för att ladda bilen?

  Jag har en laddhybrid som jag laddar med 10 A under 5-6 timmar per natt. Inga problem. Set finns någon slags kontrollbox på laddsladden som ser till att strömmen begränsas till 10 A. Det finns...
 6. Byte av ledningar

  Hej. Ställde nyligen en fråga till dig om inbyggnad av propptavlan. Tack för svaret på den. Har fått en ny fundering om möjligheten att "proppa upp" sina ledningar från 10 A till 13 A. Detta om en...
 7. Kan fasspänningen ”försvinna” ...

  hej, köpt Ikeas smarta led Floalt som styrs med trådlös dimmer. Skruvade upp ramen på väggen men ville kolla att den lyste innan jag satte på ledskivan. Men den lyste inte. Det märkliga är att...
 8. Elutbildning

  Hej Bengt! På mitt förra jobb gick vi ibland elsäkerhetskurser och ESA-kurser som du genomförde. Kör du fortfarande elkurser och var då i så fall?
 9. Timmar för resa tillbaka

  Hej, Jag undrar vad det är för regler när det gäller jobb långt borta från hemmet och kontoret. Det är nämligen så att vi jobbar 90 km från kontoret. Resan tar 1 timme. Den här timmen vägrar...
 10. Proppar

  Hej Bor i ett hus byggt 1967. I elcentralen finns 10A proppar = tidigare 2200W. Nu är det tydligen tillåtet i samma fattning med 13A proppar = 2990W uttag. Pallar ledningar mm i ett gammalt hus...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Elingenjör Bengt Loord svarar på frågor om el och teknik.

Ställ en fråga

Verifiering:

Läs mer