Byggahus.se

Rättsfall obehörig elinstallation

Besvarad 23 apr 2012 av Bengt Loord

 1. Svaret på frågan med denna rubrik var nog det sämsta jag någonsin läst. Vi är många som undrar vilken risk vi tar straffrättsligt när vi drar vår egen el. Jag har läst 90 hp högskolefysik med en del ellära och är i besittning av en stor portion sunt förnuft, så den enda risk jag tar är att bli åtalad. Så hur pass stor risk tar jag? Handlar det om böter? Hur stora? Handlar det om fängelse (och då bara för den olaga installationen, inga olycksfall)?

  Dagens elektriker har i många fall bara en simpel gymnasieutbildning och är dessutom sällan de elever med högst betyg eller intelligens.
   
 2. Svar

 3. Hej,

  Tyvärr räcker det inte med att bara läsa Ellära för att bli elektriker.

  De läser dessutom Växelströmslära och framförallt Elkompetens, som är något helt annat mot vad du tycks ha läst. Dessutom så får de utföra en del praktiska uppgifter. De som har allmän elbehörighet har dessutom läst Elmaskiner, Författningskunskap, Elkraft och Elinstallationer. Detta är en eftergymnasial utbildning, som i dina ögon är simpel, men ändå fastställd av myndigheterna.

  Att enklast påverka dessa regler är måhända att söka anställning hos Elsäkerhetsverket och den vägen påverka regler och krav.

  Det visar sig att det är en oerhört stor skillnad att bara lära sig saker och ting i teorin och att utföra motsvarande rent praktiskt! Jag genomför en mängd kurser och ser hur långt det normalt är mellan teori och praktik.

  Nu säger du att du är intelligentare än andra och det är just detta som många känner och gör att de känner sig så duktiga att de kan allt.

  De flesta blir inte intelligentare bara för att de läst en bok eller gått en enstaka kurs.

  Två hörnstenar i Arbetsmiljölagen är att arbetsgivaren ska tillse att medarbetarna har erfoderlig utbildning och dessutom anpassa uppgifterna till individen.

  Det skulle kunna innebära att arbetsgivaren inte kan sätta en person med alltför stor självtillit på elinstallationsarbeten utan låta honom kratta löv eller liknande, som normalt får anses mindre farligt.

  Det som skiljer en duktig elektriker från många andra är att de tänker efter INNAN de gör saker och ting.

  I ditt fall hade det nog varit bra om du tänkt igenom ditt inlägg en gång till innan du sände in det.

  Du hade då upptäckt att risken för att få böter eller fängelse för olaga elinstallationsarbete är försvinnande liten jämfört med risken för att du själv eller andra råkar ut för skada om du gör något misstag.

  Var rädd om dig själv och dina anhöriga även om risken att få böter eller fängelse är liten! Det är normalt inte där faran ligger!

  MVH
  Bengt
  P.S. Det finns enormt mycket yrkesproffs inom alla yrkesgrupper och även inom EL.
   
  Redigerat 24 apr 2012 07:28
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. El kontakter i kök

  Hej, Vår elektriker har placerat våra el kontakter 10 cm över köksbänken, till undre kant av el dosan ( 14 cm till centrum i eldosan) . Undrar om detta är godkänt? Mvh
 2. Torp med 65 meter till kraftledning 130kv

  Hej Bengt, Jag har fått erbjudan att köpa ett fint torp med 2200kvm tomt och fiskerätt, älskar det stället men har börjat fundera på kraftledningen som ligger 65 meter från huset, den är på 130kv....
 3. Timer till handdukstork

  Hej, jag har två separata badrum. Båda rummen har en timer schneider AT10A kopplad till handdukstork Dryson flex u-650. Plötsligt fungerar ingen av dem. Båda Timer löser ut efter ca 1-2 sekunder....

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.