Nyspisen utlöser jordfelsbrytare

Besvarad 11 feb 2018 av Bengt Loord

 1. Vi har elcentral med jordfelsbrytare på varje grupp (PSA?) För ett par år sedan skaffade vi en ny dyr spis med dubbelugn (E-lux/Husqvarna) Sedan i somras händer det allt oftare att jordfelsbrytaren till "spisgruppen" löser ut när man slår på spisen eller ffa en av ugnarna. Måste man göra något eller är det normalt? Garantitiden för spisen är över. Måste vi byta spis igen efter bara 5 år? // Mvh Midelva
   
 2. Svar

 3. Hej,

  Tyder det som att ni har en kombinerad automatsäkring (dvärgbrytare) och jordfelsbrytare före spisen.

  En sådan kallas personskyddsbrytare och löser dels ut vid alltför stor belastning och dels vid för stor s.k. läckström.

  Läckström finns alltid i vitvaror och i en spis med fyra plattor och två ugnar kan det redan från början gå en läckström på 10 mA. Denna läckström kan med tiden öka och bl.a. bero på fukt. Personskyddsbrytaren får lösa ut redan vid 15 mA, men de brukar lösa ut vid ca. 22 mA och måste bryta ut vid högst 30 mA.

  Eftersom personskyddsautomaten ibland löser ut när ni bara har en ugn tillslagen så torde inte automaten lösa ut p.g.a. överbelastning utan snarare av för stor läckström.

  Tror att det bästa är att låta en elektriker mäta upp läckströmmen till spisen. Man kan också lämna in spisen hos ett företag, som reparerar vitvaror eller låta dem felsöka på plats.
   
  Bengt Loord

  Bengt Loord

  Elingenjör

 4. Kommentarer

 5. tommib
  tommib ·
  Jag tycker att det låter extremt osannolikt att frågeställaren har en PSA på varje grupp. Kan det möjligen vara så att man misstolkar dvärgbrytare för PSA?

  Däremot bör man kontrollera spisen och det görs nog bäst av en fackman i detta läge.
   
 6. S
  Slugge ·
  Är nog inte så ovanligt med 1 PSA för varje grupp, bor FS i Norge kan det nog mycket väl stämma. Skulle i och för sig tippa att felströmmen ligger på 10mA per grupp men gissar bara hejvilt.

  Angående spisen bör ni bryta spänningen och dra ut den och kolla, måhända har ni kokat över gröten eller liknande vilket hamnat i uttaget?
   
 7. tommib
  tommib ·
  Visst, i Norge kan det säkert stämma. Men hur ofta har du sett det här hemma i Sverige?
   
 8. S
  Slugge ·
  En gång såg jag en stor central med bara minst 2-poliga brytare så allt kan ju vara möjligt, är det en lite central med få grupper kanske det inte måste vara fel?

  Lägg upp lite bilder annars!
   
 9. Mikael_L
  Mikael_L ·
  En PSA till spis/häll är normalt sett underligt, och fel.
  Om det nu inte skulle vara 4-polig PSA (som är en ovanlig sak).

  För man kan ju givetvis inte ha två eller tre PSA till en två eller trefasig grupp, de kommer ju inte mäta rätt ström i nollan/nollorna.
  Ja hur ska man öht koppla nollorna då ...
   
 10. S
  Slugge ·
  Det finns också 4-poliga PSA Mikael. Kanske inte så vanlig lösning, känns lite som överkurs, men inget som är omöjligt, såna kan man köpa för en överkomlig slant.

  Finns nog alla möjliga sorters ovanliga lösningar här och där men lägg annars upp foto så syns det bättre.
   
 11. Mikael_L
  Mikael_L ·
  Du säger samma sak som mig, att den är ovanlig. *kram*
   
 12. M
  Midelva ·
  Mja, jag skrev lite fel men det var för att jag ville vara tydlig. Det är inte en JFB för hela anläggningen utan en PSA för varje enfasgrupp och för trefasgrupper är det 3 JFB varav den som är för spisen endast har spisen
  Så det är ingen tvekan om att det är spisen som läcker menar jag... Jag har ju läst att grejor har läckströmmar och att det ofta ökar med stigande ålder. Men det retar mej att en känd spistillverkare inte kan fixa så det funkar mer än 5 år.:thumbdown: Men den här ugnen var inte bra på flera andra sätt också. Pizzona blir bruna vid ena kanten och bleka på motsatta tex. Det som är bra är induktionshällen. Härligt att jobba med bara man har rätta grytorna... (y) Mvh Midelva :confused:
   
 13. tommib
  tommib ·
  Kan du inte starta en vanlig tråd och lägga in en bild på din elcentral? Den låter mycket ovanlig. Är det möjligen så att du förväxlar dvärgbrytare och PSA (som jag skrev ovan) ???

  Har dina "PSA" en testknapp på varje apparat? Någon text om 30 mA? Vad står det på dem?
   
 14. C
  c_olsson ·
  Induktionsspisar kan ge ganska stora läckströmmar i samband med vissa kärl och därför bör man i regel ha en separat personskyddsbrytare till spisen och inte ha den under övriga husets jordfelsbrytare.
   
 15. tommib
  tommib ·
  Jag har aldrig hört talas om induktionshällar som löser JFB. Jag har inte heller hört om någon rekommendation som säger att de ska ha en egen JFB.
   
 16. I
  Installatören ·
  Visst finns det de som har enbart 2-poligt till spisen. I Holland är det inget ovanligt med två enpoliga PSA till induktionshällen, givetvis också dubbla nollor. I Norge är det inte ovanligt med 3-polia PSA. På IKEA är det inte heller ovanligt med PSA till alla utgående enfasgrupper (tacka Kamprad för det). Mitt förslag är att kolla upp eventuellt jordfel i nolledaren. Nollfel i nolledaren är svåra att överskåda och sprider lätt störningar till andra grupper på grund av att när alla faser är likabelastade så går det ingen ström i nollan, jordfel eller ej. Ta dit en elektriker och gör en isolationsmätning så är diagnosen lättare att ställa och felet lättare att åtgärda utan onödiga kostnader.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Går det att lägga elrör direkt i 145mm reglar?

  Hei! Jag byggar en kolonistuga, och vi jobbar nu med att dra el från elskåp til stuga. Jag undrar på 1) är det möjligt att montera elrören direkt i 145mm reglarna i stugan, eller måste jag montera...
 2. Koppla takfläkt till ojordat uttag

  Hej! Jag har en takfläkt som jag ska sätta upp i vardagsrummet. Alla vägguttag i lägenheten är jordade förutom uttagen i taket, de är ojordade. Kan jag koppla takfläkten till det ojordade uttaget...
 3. El till Attefall

  Hej, vi har en elinstallation och elskåp på det större huset (hela 30 kvm) på skärgårdstomten. Vi fick betala för Vattenfalls eldragning till en stolpe vid tomtgränsen (28.000:-). Sedan tog den...
 4. ojordad lampa i jordat rum

  Hej, Kan du ge en lättbegriplig förklaring till varför en ojordad lampa i ett jordat rum anses vara farligare än när samma lampa står i ett ojordat rum. Har hamnat i diskussion om detta men lyckas...
 5. El till uppträdande med artist i skogen

  Hejsan. Jag leker med tanken om att i sommar ha ett litet uppträdande med artist på ett berg i skogen. Hur fungerar detta med el, är det ens möjligt och isf säkert?
 6. Placering av elcentral i garage.

  Hej! Ska bygga nytt garage undrar om elcentralen måste sitta i fasad skåp eller om man får sätta den i en innervägg?
 7. Servisledning

  Jag har en fråga angående servisledning för el. Vi bor i ett hus byggt 1935 där vi under åren bytt ut merparten av den fasta installationen. Men hur är det med servisledningen till bostaden. Kan...
 8. Ström

  Dör man om man får 0,5 A i kroppen?
 9. 2 frågor Eller...

  Jag vill veta hur jag effektmäter hemma ..kollat på aktiv mätning 120-170kw/dygn på deras hemsida...(Jag gick runt med tång ampere hemma ) Har försökt att räkna maxlast i 24h ..men jag får ändå...
 10. Jorda växelriktare?

  Hej Jag har en 12volt DC/AC inverter som lämnar 600VA. (Ej ren sinusvåg) Jag avser att ansluta lampa, radiator och kylskåp via en JFB till den vid strömavbrott. Batterierna hålls laddade med en...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Elingenjör Bengt Loord svarar på frågor om el och teknik.

Ställ en fråga

Verifiering:
Genom att klicka på Skicka godkänner du våra användarvillkor. Läs mer om hur vi samlar in, använder och delar dina data i vår datapolicy och hur vi använder cookies i vår cookiepolicy.

Läs mer